Anna

Se blogginlägget frågan är knuten till.

Lister/dörrar/fönster: Målas

Angränsande rum: Se ovan

Möbler/köksluckor etc.: Vitt köksbord

Tak: Vitt

Hej! Vi ska börja renovera vår nya lägenhet i en sekelskiftesfastighet. Vi behöver hjälp att färgsätta. Främst är det tre rum som berörs, kök, hall och gäst-/barnrum. I de två övriga rummen är det en ljus blå nyans på väggarna (dusty) och vita tak och snickerier. Köket ska vi bygga helt nytt i den nuvarande entrénummet som är ca 4x4 meter samt 3,10 m i takhöjd med bara ett stort fönster med breda fönstersmygar. Vi vill bevara sekelskiftesdetaljer och charm men samtidigt vill vi inte bo i ett museum. Vi kommer heller inte välja ett platsbyggt kök utan valet har fallit på Ikeas kök Bodbyn som finns i off white och grått. Vi står i valet och kvalet mellan grått och vitt kök. Vad ska vi välja för detta relativt lilla kök? Det får inte känns mörkt (Risk med grått?). Det får inte bli tråkigt (Risk med vitt?). Blickfånget i köket kommer vara en mycket ovanlig kakelugn i grönblå nyanser som står i ena hörnet. Tar grått kök ut den? Bättre satsa på vitt då? Ikeas kök bodbyn är i off white (kod: S0502Y-05R) eller grått (Kode: NCS 5000-N glans 35) Varm vit alltså i samma rum som en blågrön kakelugn - blir det gult?. Och vad väljer vi för färg på vägg, tak, snickerier etc då? På golvet ligger en fiskbensparkett i ek som är vitpigmenterad. Vi tänker oss att ha höga vita golvsocklar (ca 35 cm) och måla en annan väggfärg ovanför upp till ca 2 meters höjd där det kommer en vit list och sedan fortsatt vitt upp till takstukatur och tak. Köksskåpen kommer gå upp till taket, översta skåpsraden vitrinskåp med belysning för att ljusa upp. Om vi väljer vitt kök funderar vi på att ha en grön marmorbänkskiva för att binda ihop det med kakelugnen. Vi ska också ha mässingshandtag. Väljer vi grått kök får det bli vita marmor på bönksskivan istället. För att få det ljusare. Vad ska vi välja för nyanser på dessa ytor som passar både köksluckor och kakelugn? Om vi väljer grått kök respektive vitt kök. Hjälp oss! Angränsande hall och barnrum kommer få ungefär samma upplägg. Vita snickerier och dylikt, barnrummet i grå, blå och gröna nyanser (dusty) och hallen mer vitt med stora skåpsdörrar med profiler plus någon stormönstrad tapet till ljusa brädgolv.

08/04/2018 00:34:48

Jotun svarar:

Hej Anna

Vilken dröm! Så fint! Jag skulle faktiskt hålla köket ljust men om ni väljer ett kök i offwhite så kommer det se gulaktigt ut mot kakelugnen. Antingen väljer man en annan lucka i helt vitt,  LADY 9918 Klassisk Vit, och då kan man måla väggarna i köket i  LADY 8470 Smooth White. Annars skulle jag välja den grå luckan och hålla väggarn vita i  LADY 9918 Klassisk Vit. Väljer man väggarna i 9918 Klassisk Vit så målar man alla snickerier i denna färg. Vidare i lägenheten kan ni färgsätta i färgerna  LADY 5030 St. Pauls Blue,  LADY 4477 Deco Blue och  LADY 6352 Evening Green LADY 5454 Dark Teal eller  LADY 9913 Lammull. Provmåla alltid på en vit skiva, kartong eller liknande så att du kan flytta runt färgprovet och se hur det ter sig i olika delar av rummet. Titta också hur färgen blir i olika ljusförhållanden.

De vackra, matta väggarna som ger ett mjukare och varmare intryck, får du genom att välja  LADY Pure Color supermatt eller  LADY Balance matt. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Lycka till :)

09/04/2018 10:25:06

Anna:

Eftersom vi troligen inte kommer bo i lägenheten mer än tre år är Ikea-kök valet. Vi gillar båda Ikeas kök Bodbyn i både vitt och i grått. Tyvärr är de vita luckorna gulrödvit - jag föredrar själv vitare kök. Hade gärna lämnat in dem för ommålning men ekonomin tillåter inte det. Det grå är supersnyggt men hade allra helst haft det ncs 3500 istället för 5000... Hur vi än gör är det en kompromiss. Vi lutar mest åt det grå köket. Förstår att du tycker vitt. Men om vi ändå vill ha något annat än vitt på väggarna mellan hög vit golvsockel och låg taklist/väggstukatur men ändå en ljus nyans, vad tror du passar de grå luckorna och den gröna kakelugnen? Något som blir en ram kring köket. Och vad för färg på tak och snickerier? Tack igen!

09/04/2018 11:40:11

Jotun svarar:

Hej igen Anna

Jag tror att de grå köksskåpen är fina. Titta på  LADY 1269 Gryning till köksväggarna. Den borde fungera bra med kakelugnen och de grå luckorna. Ett annat alternativ är  LADY 10182 Vit Linneväv.  LADY 9918 Klassisk Vit till snickerier.

Lycka till!

09/04/2018 15:05:00

Anna:

Tack tack! Vi vill ha det ljust och modernt men inte vitt och samtidigt ära sekelskifteskänslan.

09/04/2018 16:49:23

Jotun svarar:

Det kommer bli en fantastisk lägenhet:)

Lycka till! 

09/04/2018 16:59:39
Go to top