Nikke Johansson

Hej. Vi planerar att måla om vårat hus, men det är målat med slamfärg innan, och detta är vi missnöjda med. Men många säger att det inte går måla över just slamfärg (tror det är Falu rödfärg) stämmer detta? Mvh Nikke

02/06/2019 10:55:42

Jotun svarar:

Hej Nikke

När det gäller slamfärg så krävs ett gediget förarbete om det skall gå att måla på dessa ytor. Vi rekommenderar följande arbetsgång:

 Tvätta ytan med JOTUN 2i1 Kraftvask och mögeldesinfektion. Viktigt är att ytan bearbetas med borste i samband med tvättningen för att avlägsna så mycket rester av slamfärg som möjligt.

Efter detta skall grånat trä avlägsnas genom stålborstning.

När man är nere på i det närmste bart trä (utan grånat nedbrutet virke) skall ytan grundas med VISIR Oljegrunning Pigmentert. Denna skall enbart mätta träet så överskott av produkten skall strykas ut. Bart ändträ påförs 3-4 strykningar vått-i-vått, dvs. oljan stryks på flera gånger utan att den får torka mellan strykningarna.

Sedan är det dags att slutstryka fasaden. Det är stor risk att pigmentrester från slamfärgen kan vandra igenom den nya färgfilmen. Välj därför en kulör som liknar ursprungskulören så mycket som möjligt, i detta fall grå. Om man önskar ändra kulör drastiskt (byta till en ljusare kulör) bör man försegla ytan med 1 strykning lacknaftalöst oljefärg, t. ex. DEMIDEKK Oljetäckfärg. Avsluta sedan med 1-2 lager DEMIDEKK Oljetäckfärg, DEMIDEKK Ultimate helmatt, DEMIDEKK Ultimate täckfärg eller DEMIDEKK Infinity.

Om något verkar oklart eller du har fler tekniska frågor ber vi dig kontakta våra tekniska experter på 031-696300 och fråga efter vårt kundcenter, eller skicka ett mail till info@jotun.se.

Lycka till :)

03/06/2019 12:03:08
Go to top