Jessica

Kategorier:

Hej! Vi har köpt en sekelskifteslägenhet där vi ska måla samtliga rum och även tak, stuckaturer och snickerier. Idag är hela lägenheten vitmålad men vi vill framhäva stuckaturer och snickerier genom att måla om väggarna i någon färg som bryter av mot det vita. Hela lägenheten har ett ljust vitbetsat furugolv. Vardagsrum och kök går i fil och ligger i norrläge vilket gör att det inte har så mycket solljus. Köket har idag vita luckor. Vi vill ha en greige färg i dessa rum som inte får bli för kall. Vi har kollat på färgen Vit Linneväv men jag vet inte om det finns risk att den upplevs rosa och kall? Skulle gärna vilja ha råd gällande fina greige färger som kan passa dessa rum med stora, höga fönster men inget direkt solljus. Sovrummet ligger i söderläge med stora fönster och utgång till balkong. Här vill vi gärna ha en lite mörkare färg än i kök/vardagsrum men som ändå inte blir för mörk och förminskande. Vi har funderat på en grå/grön färg men har svårt att hitta någon som inte känns för grön. Annars har vi funderat på någon lite mörkare greige som eventuellt går lite mer åt det beiga hållet. Jag tycker att det är lite svårt att veta hur man ska förhålla sig till väderstreck i detta fall, men det viktiga är att sovrummet känns lugnt och harmoniskt. Mitt emellan kök/vardagsrum och sovrum har vi en stor och väldigt öppen hall som vi inte vet riktigt alls vad vi ska göra med. Hallen har väldigt lite väggyta då det är mycket dörröppningar vilket gör att jag tror att man kan använda sig av både en ljusare eller en mörkare färg. Det finns ju dock inga fönster vilket gör att man kanske vill ha en ljusare färg trots att det är öppet? Det viktigaste här tror jag är att färgen harmoniserar med resterande rum och därför känns hallen som det rum som får anpassa sig efter de andra rummen. Uppskattar er hjälp med hur vi ska tänka här då detta känns som en djungel i dagsläget!

18/08/2019 17:10:22

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Jessica

Underbart projekt :) Kika på denna färgpalett. I kök/v-rum  LADY 10341 Kalk eller  LADY 1376 Froströk hall  LADY 10342 Kalkgrå, sovrum  LADY 10580 Soft Skin,  LADY 7163 Minty Breeze eller  LADY 7555 Soft Mint. Alla snickerier, fönster, dörrar och tak målas i  LADY 9918 Klassisk Vit. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir i olika delar av rummet, i dagsljus och lampljus.

De vackra, matta väggarna som ger ett mjukare och varmare intryck, får du genom att välja  LADY Pure Color supermatt eller  LADY Balance matt.Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Perfection om det är släta tak och med  LADY Interior Finish om det är trätak.

Lycka till :)


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tusen tack för råd! Kalk har vi kollat på tidigare. Vi testade den bredvid vit linneväv men tyckte att den upplevdes gul. Kanske var i kontrast till den andra och därmed lite missvisande. Tror du att det skulle passa bättre med en sådan lite varmare färg istället för vit linneväv eftersom rummen ligger i norrläge? Jag googlade lite på Soft skin och den såg väldigt fin ut! Jag upplevde dock att den verkade väldigt rosa på vissa bilder medan den såg mer beige ut på andra. Upplevs den väldigt rosa eller känns den mer beige med en hint av rosa? Beskrivningen av den lät fin, men är rädd att den skulle dra för mycket åt rosa. Kalkgrå tycker jag också ser fin ut. Jag vill inte att hallen ska upplevas mörk bara då det inte finns några fönster, men det kanske inte är någon risk då väggytorna är så små? Skulle den även kunna passa i sovrummet och dess söderläge?

20/08/2019 19:08:23

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Jessica

 LADY 10341 Kalk kan upplevas gulaktig om du jämför med  LADY 10182 Vit Linneväv som då drar åt det blåa hållet. Upplevelsen av en färg ändrar sig beroende på vilka färger man ser runt omkring. Det är därför det är viktigt vilka färger man har på snickerier, tak, i angränsande rum etc. Alla färger blir även påverkade av ljus och det är därför vi rekommenderar att man provmålar, så att man testar färgen i sitt eget ljus ;)  LADY 10580 Soft Skin är en dämpad rosa som många tycker om men samma sak här, man måste alltid provmåla ;) Du kan absolut byta så du använder  LADY 0394 Varmgrå i sovrum och tex en rosa i hallen.

Provmåla på stora vita papper. Då kan du flytta runt färgproverna i lägenheten och se vilket som blir bäst.

Lycka till!

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack igen för tips. Jag förstår att det är viktigt att testa kulörerna i sitt eget hem, men vi kommer tyvärr inte ha så mycket tid att testa olika ljus då vi kommer behöva påbörja målningen ganska direkt vi får tillgång till lägenheten, så det vore bra att kunna ha en så bra bild som möjligt av resultatet innan vi börjar :) Jag tycker att det är lite svårt att få en känsla för hur kulörerna upplevs i olika väderstreck. Om jag förstått det rätt så upplevs kulörer kallare i norrläge, vilket innebär att Kalk bör passa bättre än Vit linneväv? Gällande sovrummet i söderläge har jag svårare att greppa hur färger beter sig. Upplevs Soft skin mer beige eller rosa i dagsljus/varmare kvällsljus? Ifall vi skulle ha den i hallen utan fönster, skulle den upplevas annorlunda då jämfört med i sovrummet och på vilket sätt? Om vi skulle välja att gå mot en lite mörkare greige i sovrummet, anser ni att Varmgrå skulle passa bättre än Kalkgrå då och varför i sådana fall? :) Tusen tack för värdefulla tips!

21/08/2019 22:27:59

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Jessica

Ber om ursäkt. Ni kan använda  LADY 10342 Kalkgrå i sovrummet.

 LADY 10580 Soft Skin kommer kännas varmare i ett södervänt rum. Hur den upplevs i hallen beror på vad ni har för belysning och vad det är för färg på möbler och golv. Ett varmare sken gör tex att färgen upplevs varmare och tvärtom.

För att spara tid rekommenderar jag att ni provmålar på stora papper som ni kan flytta runt och ganska snabbt se hur det blir på plats, innan målning.

Lycka till :)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top