Lena Johansson

Kategorier:

Vi är i planeringsskedet för att bygga ett hus på södra Öland. Huset kommer att vara i Ölandssten (grå kalksten) och trä och riktlinjer från Länsstyrelse och kommun är att det ska vara i dova färger. Vi skulle önska hjälp med färgval till träfasaden, vad passar till grå kalksten? Gärna även råd på vilka färger som kan vara lämpliga på ytterdörr och försterkarmar. Vi har ännu inga bilder på huset.

19/11/2019 15:39:45

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Lena

Vilket kul projekt! Jag hjälper er gärna men har du möjlighet att ladda upp en bild på kalkstenen så blir det lättare att ta fram ett fint färgförslag. Återkom gärna med detta så hjälper jag er vidare därifrån.

Med vänlig hälsning :))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Det är alltså inte detta hus vi ska bygga :). Men delar av huset vill vi ha med denna stenfasad. Vi måste dock ange färger i bygglovsansökan så vi är tacksamma för förslag. Huset som vi önskar bygga är lite modernare modell med pulpettak och 2 huskroppar i lite etage.

20/11/2019 18:27:09

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om ni har möjlighet att ladda upp en närbild på kalkstenen ni tänker ha på ert hur så vore det toppen? Kalksten kan finns i många olika färgställningar och det kommer påverka hur ni upplever slutresultatet eftersom ni kommer att se stenen samtidigt med färgen. Kanske ni kan få en bild från husleverantören? Alternativt om ni själva kan avgöra om den drar åt det varma eller kalla grå hållet, om den känns rödaktig eller grönaktig?

På återhörande :)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Bifogar bild på den typ av sten vi vill ha på huvuddelen av huset. Ena gaveln samt utskjutande del vid entrén planerar vi i trä, liggande panel. Vi lutar åt mörkbrun lasyr där fasaden är av trä samt ev vita fönsterkarmar och mellanblå/grå ytterdörr. Men vore väldigt tacksamma för förslag från er.

01/02/2020 20:13:45

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Lena

Stenen är ganska olikfärgad men jag tycker ändå att man utifrån bilden kan ana en viss rödhet i den. Det skulle man kunna plocka upp i en röd dörr i tex JOTUN 2006 Husmansröd, 2746 Mörk Rubin eller 2279 Caput Mortum. Övriga trädetaljer kan laseras i en vacker nyans tex TREBITT 9075 Lavgrå, 798 Bäver, 683 Sotgrå eller 9075 Rökgrå. Men, jag tycker nog att det finaste skulle vara att både dörrar, fönster och övriga detaljer hålls mörka och att stenen får vara huvud detaljen här. Dörren kan då målas i  JOTUN 9938 Naturligt Svart. Glöm inte att provmåla så att ni ser vilken nyans som blir bäst mot stenen. Fasaden laseras med https://www.jotun.com/se/se/b2c/products/exterior/trebitt/trebitt-oljebeis.aspx och dörren målas med  DEMIDEKK Ultimate Fönster.

Lycka till :))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för ditt snabba svar. Vi är faktiskt inne på samma linje med mörka färger i kombination med stenen. (Vi har röd ytterdörr och fönster på vårt nuvarande hus och vill nog ha lite omväxling) Har precis varit en vända på Öland och tittat på olika hus med ölandssten. Stenladorna har ofta svarta fönster, fönsterluckor och dörrar. Svart ytterdörr var trots detta ett lite nytt tänk, men absolut intressant. Många hus vi såg hade blåa dörrar så därför var vi lite lite inne på det. Om man tänker träfasadspartier i sotgrå i kombination med svarta fönsterkarmar skulle det kunna funka med en blå nyans typ 5047 Tunhovd (som jag ser på bild i er katalog) eller ska man tänka en annan nyans (om vi nu inte väljer svart dörr, vilket vi kanske gör :) ). Hälsn Lena

03/02/2020 16:41:40

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Lena

Tunhovd fungerar med svart fasad men osäker på hur det fungerar med stenen. Här måste man nästan provmåla och jämföra mot stenen. Köp en provburk  JOTUN Kulörprov exteriör och provmåla på ett större papper, skiva eller kartong och håll upp mot stenen. Betrakta på lite avstånd. 

Med vänlig hälsning :))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top