Anna-Karin

Kategorier:

Hej! Vi håller på att bygga ett sommarhus och jag skulle behöva hjälp med färgsättningen. Huset ligger en bit från där vi bor så jag kommer inte att ha möjlighet att provmåla utan måste bestämma färg på distans så att säga. Planlösningen är väldigt öppen med kök och vardagsrum i ett. I vardagsrummet är det öppet upp i nock och över köket finns en entresol med glasräcke. Huset har stora fönster i vardagsrummet/köket vilka vätter åt sydväst. Golvet kommer att vara betong (industrispackel) i hall vardagsrum och kök. Ovanvåning mattlackad borstad ek. Fönsterkarmarna är antracit (har tyvärr inte färgkoden). Köket kommer att vara IKEAs Voxtorp i mörkgrått (jag har inte hittat någon färgkod på detta). Jag skulle vilja ha förslag på hur jag ska färgsätta. Jag vill att det ska kännas ljust och luftigt eftersom det är ett sommarhus, men utan att det blir mesigt. Har funderat på grått på väggarna men är öppen för andra förslag. Jag är lite orolig för att det grå ska upplevas t.ex. lila, grönt eller blått.

13/01/2020 23:12:41

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Anna-Karin

Jag hjälper er gärna men om ni kan kolla med leverantören vilken färgkod det är på fönster och dörrar samt med IKEA vilken färgkod köket har, så vore det toppen? Det kommer att påverka hur ni upplever slutresultatet eftersom ni ser dessa detaljer samtidigt med väggarna. Även ljuset påverkar upplevelsen av färgen men det blir lättare att komma rätt om ni har möjlighet att ta reda på färgkoderna på dessa detaljer. Återkom så hjälper jag er gärna vidare därifrån.

Med vänlig hälsning :))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Nu har jag fått tag i koderna. - Köket är S7500N (glanstal 5), köket har inga överskåp men några högskåp - Fönstren är RAL 9005 (kan översättas exakt till NCS S9001-R96B men om man väljer närmaste NCS så är det S9000-N) - Dörrarna har vi inte diskuterat färg på men de finns i två standardfärger 0502Y eller 0500N (men kan förmodligen fås i fler färger).

14/01/2020 21:54:45

Svar:

När det gäller möbler är det ganska oklart än så länge men vi kommer att ha ett matbord i ljus ek med mörkgrå benställning och två cognacsfärgade fåtöljer. Bänkskivan blir förmodligen antingen en granitskiva i Viscount white eller en betongskiva, beroende på vad som passar bäst i färg.

14/01/2020 23:09:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Anna-Karin

Så bra att det gick att få tag i färgkoder :)) Kika på  LADY 10290 Soft Touch,  LADY 10341 Kalk,   LADY 1376 Froströk LADY 12077 Sheer Grey och  LADY 1928 Sommarsnö. Till dessa färger blir det finast med Kritvita dörrar i  LADY 9918 Klassisk Vit eller i samma kulör som fönstren. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir i olika delar av rummet, i dagsljus och lampljus. Taken målas i  LADY 9918 Klassisk Vit.

De vackra, matta väggarna som ger ett mjukare och varmare intryck, får du genom att välja  LADY Pure Color, nya mattare  LADY Wonderwall eller  LADY Balance matt. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.

Lycka till :))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Jag har fått tips av er (15 januari) om ett antal färger som skulle passa i vårt nya hus. Nu funderar vi dock på om vi skulle ha lite mörkare färg på väggarna. Skulle Kalkgrå fungera om man vill ha lite mörkare än Kalk eller Sheer Grey (som vi fick tips om tidigare). Vänliga hälsningar Anna-Karin

18/01/2020 14:03:43

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Anna-Karin

Absolut, byt ut  LADY 12077 Sheer Grey mot  LADY 10342 Kalkgrå i så fall. Glöm inte att provmåla ;)

Lycka till

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top