Lisa

Se blogginlägget frågan är knuten till.

Hej, Jag ska måla om en hel lägenhet som jag precis har köpt och skulle vilja ha några råd, framförallt till vardagsrummet. Det är en gavellägenhet i norrläge med putsväggar, 2,90 takhöjd, utan tak och fönsterlister. I vardagsrummet finns en träpanel. Köket ska bytas ut och jag har inga möbler än (möblerna på bilderna är förra ägarens). Vardagsrummet ligger i anslutning till hallen och meditationsrummet (dörren bredvid kylskåpet). Jag har en idé att jag vill använda en färg i respektive rum som representerar energin i rummets funktion. Lively red i hallen (utåtriktad/jordig), Dijon yellow i vardagsrummet (livsenergi/eld) och Local green i meditationsrummet (stillhet/skogen). (Och Humble yellow kalkfärg i sovrummet.) Tror ni det passar att kombinera dessa färger eller är det bättre att vara mer enhetlig mellan rummen? Eller finns det andra kulörer ni tror passar bättre tillsammans men som bygger på samma idé? Hur skulle ni rekommendera att jag placerar dessa färgstarka kulörer? (ex träpanelen, fondvägg, en möbel?). Sedan har jag funderat på att använda en ljus, varm vit färg ex Tidlös för resterande ytor och med det menar jag största delen av väggen. Kan det fungera att använda samma färg på även lister och tak? Är det någon annan basfärg ni skulle rekommendera för att ge en varm ljus känsla i ett norrläge? Stort tack för möjligheten att be om råd! Lisa Ps tittar även på en annan kulör som alternativ till dijon yellow: NCS S 2050-Y20R.

30/07/2020 14:04:26

Jotun svarar:

Hej Lisa

Grattis till nya lägenheten:) Vilken fin takhöjd! Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp vilken ncs-färgkod du har på fönster och dörrar, om du inte tänker dig att måla om dessa också. Det kommer att påverka vilka färger som blir bra och hur du kommer att uppleva resultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och sedan jämföra med de vita detaljerna. Återkom med detta samt gärna en planlösning så hjälper jag dig sedan med en harmonisk färgplan.

Med vänliga hälsningar:)

31/07/2020 12:12:36

Lisa Renander:

Hej, Stort tack! Jag lånade hem färgprover och dörrar och fönster har S0502-Y. Köket har jag funderat på IKEAs vita off-white-luckor. Bifogar planlösning samt en bild på meditationsrummet och hallen. Ser fram emot att höra ditt förslag på harmonisk färgplan!

03/08/2020 12:58:27

Jotun svarar:

Hej igen

Tack, perfekt! Köket kommer att utgöra en ganska stor yta och färgen på köksluckorna kommer därför att påverka, precis som snickerierna, vilka färger som blir bra. Om du med off-white menar en varmare vit som S0502-Y så tycker jag att de färger du föreslår fungerar bra,  LADY 10001 Dijon Yellow i v-rum/kök,  LADY 8546 Local Green i rum bredvid kök och  LADY 20143 Lively Red i hallen. Sovrummet tycker jag kan få vara i en mer mättad färg tex  LADY 10683 Cashmere, för att fungera bättre ihop med de andra färgerna. Måla tak, fönster, dörrar och snickerier i  LADY 1453 Bomull. Panelväggarna kan målas i  LADY 1024 Tidlös eller  LADY 10679 Washed Linen. Övriga väggar målas i resp rums färg. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt i rummen och se hur färgerna blir på olika ställen, i olika ljus, lampljus och dagsljus.

För matta och vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som snickerier, köksskåp och möbler målas med  LADY Balance. Den finns i fyra olika glansgrader, Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.

Lycka till:)


04/08/2020 10:41:27
Go to top