IsabellaS

Lister/dörrar/fönster: Ingen ännu

Angränsande rum: Ingen ännu

Möbler/köksluckor etc.: Lergrytan ljusgrå luckor (S 2502-R)

Tak: Ingen ännu

Vi har ett precis köpt ett parhus där vi ska renovera kök, badrum, golv och måla väggar/lister/tak. Det är ett parhus med ganska små ytor och därför skulle jag vilja hålla färgerna relativt ljusa och åt det varmare/greiga hållet, men jag vill helst undvika vitt. Men nu när vi ska planera köket så känner jag mig väldigt tveksam gällande färg på luckorna. Vi har valt ett Ikea Lerhyttan kök och funderar på de ljusgrå luckorna, men är osäker på om man då kan ha greiga toner på väggarna. Vill inte heller att de ljusgrå luckorna ska upplevas lila. Köket ligger i ett öst-läge. Valet av luckor hänger sen ihop med de färger som vi kommer välja på väggarna så nu har jag fastnat när det gäller att hitta en färgsättning som håller ihop samtliga rum på det nedersta planet. Man kommer in genom en liten hall som mynnar ut mot kök/matrum och även en långsmal inte hall som angränsar till v-rummet. Samtliga rum hänger ihop utan dörrar emellan. Jag skulle vilja få förslag på vilka färger som funkar på väggarna i samtliga rum Och som passar ihop med ljusgrå köksluckorna alternativt om vi istället väljer vita luckor för att kunna ha mer greiga toner på väggarna? Önskar förslag för båda alternativ. Golven kommer va i vitpigmenterad ek och även matbordet. Stolarna är just nu vita, men kan komma att bytas ut. Soffan är åt det ”mullvadsfärgade” hållet. Ser fram emot svar och stort tack!

10/09/2020 19:45:45

Jotun svarar:

Hej Isabella

Lerhyttan har ett grålila drag. Det kan man inte trolla bort. För att inte förstärka detta så bör man undvika färger med gula undertoner tex varma vita, varma grå, beige, greige, varma rosa och gröna osv. Om ni har möjlighet att välja ett kök i tex kritvitt så har ni betydligt fler valmöjligheter vad gäller färg och kanske byta färg någon gång. Men, om ni har kvar Lerhyttan så kan det vara fint med  LADY 2104 Teblomma eller  LADY 1622 Reflektion om ni vill ha en ljus färg. Bästa vita färg ihop med Lerhyttan och ovan ljusa grå färger är  LADY 9918 Klassisk Vit. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya LADY Wonderwallll eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

11/09/2020 12:14:55

IsabellaS:

Tack för snabbt och mycket utförligt svar! Efter att ha läst dina rekommendationer så känner jag att det lutar åt att vi istället väljer vita luckor. Har kikat på Axstad mattvita luckor för att få fler valmöjligheter vad gäller färg på väggarna. Hur skulle vi då istället kunna tänka vad gäller vår lilla entréhall, kök/matplats, hallkorridor och vardagsrum? Allt är öppet och saknar dörrar, men entréhall och vardagsrum är ändå lite avdelade med dörröppningar. Kan även tillägga att man inte heller ser vardagsrummet från kök/matplats. Tänker att jag skulle vilja ha någon greige ton som vi utgår ifrån i t.ex kök (öst) och att vi sen väljer ljusare och mörkare färger i samma ton till entréhall (öst), hallkorridor och vårt ljusa vardagsrum (syd) så att det blir lite kontraster trots hyfsat ljusa färgval. Skulle du kunna ge ett förslag till färger i de rummen som passar med de mattvita luckorna i köket och övriga möbler? Stort tack på förhand!

11/09/2020 13:48:06

Jotun svarar:

Hej igen Isabella

Om ni väljer Axstad White som köksluckor så kan ni kika på  LADY 12077 Sheer Grey till köket,  LADY 1622 Reflektion till v-rum och  LADY 12078 Comfort Grey till entre och korridor. Detta blir en neutral och mjuk färgsättning. Om ni vill ha lite mer värme, åt det röda hållet så kika på  LADY 10341 Kalk eller  LADY 10342 Kalkgrå till kök,  LADY 10290 Soft Touch till entre/korridor och  LADY 1376 Froströk till v-rum. Vit färg på snickerier kan vara  LADY 9918 Klassisk Vit eller  LADY 7236 Chi. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

14/09/2020 10:20:26
Go to top