Magdalena

Kategorier:

Hej! Min man väljer alltid Jotun, så därför kontaktar jag just er. Vi är på jakt efter en kulör till vårt hus som ligger i tallskog nära havet, vid vägs ände på dramatiska Höga kusten. Tänk er vindpinade tallar, blåbärsris (som är grönt sommartid och rödrosa på hösten), klipphällar med mossor och lavar och så havet 250 meter bort. Huset är litet och enkelt med stora fönsterpartier mot havet och svart plåttak. De få hus (5) som finns i området är alla i en mellangrå gråskala (inte mörka hus och inte ljusa heller). Vi vill att huset ska "smälta in" i den omgivande naturen och inte sticka ut, det är naturen som ska dominera! Jag har alltid gillat "Mullvad", som jag ser som en harmoni mellan brunt och grått och som ger ett mjukt intryck, inte lika tungt som brunt. En sådan kulör skulle vara fantastisk till tallarnas trädstammar, som jag vill beskriva som en blandning av brunt, grått och lite lila! Viktigt är dock att huset inte ska upplevas som brunt, utan mer grått med brun/varm underton. Vi tänker oss att allt ska målas i samma nyans: fasad, foder, fönsterbågar, takfot mm Finns det någon av era husfärger som kan liknas vid min upplevelse av "Mullvad"? Har ni tips på kulör som skulle passa? Gärna med NCS-kod så att jag bättre förstår var vi hamnar i mörkhet/gulhet mm. Eftersom vi troligen även ska byta fasadpanel kan vi även tänka oss lasyr – vi gillar tydlig träkänlsa! Stort, stort tack om ni som proffs kan hjälpa oss; detta är en svår djungel! /Magdalena

09/10/2020 10:40:44

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Magdalena

Vilket underbart ställe:)) Spontant så tror jag att huset skulle vara vackert i  JOTUN 9938 Naturligt Svart. Det brukar vara diskret och smälta in fint i naturen. Kika även på  JOTUN 0394 Varmgrå,  JOTUN 1284 Svolvär och JOTUN 1378 Kontur. Om ni laserar huset så kan ni kika på  JOTUN 0683 Sotgrå,  JOTUN 0798 Bäver och  JOTUN 0651 Lavgrå. Provmåla på stora skivor som ni kan flytta runt och se hur färgerna blir på olika sidor om huset. Betrakta lite på avstånd. Om ni täckmålar fasaden använd  DEMIDEKK Infinity till fasad, knutbrädor, foder och vindskivor. Fönster och dörrar målas med  DEMIDEKK Ultimate Fönster. Om ni laserar huset så laserar ni med Trebitt Oljelasyr https://www.jotun.com/se/se/decorative/exterior/products/trebitt-oljebeis .

Återkom med hur ni upplever dessa kulörer så hjälper jag er gärna vidare med färg till grundmuren och altanen som matchar fasaden.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Tack för snabbt svar! Överraskande kulörförslag! Från svart till ganska ljus gråbeige. Jag gillar Svolvær, men vet inte om vi vågar en sån förändring; den känns mer ljusbeige än grå och övriga hus på gatan går i gråa toner. Stämmer det att Svolvær har ncs 3805-Y17R? Varmgrå är för ljusgrå, Kontur kan vara nåt. Vi får testmåla helt enkelt. Om vi väljer lasyr så ser Sotgrå fantastiskt fin ut! Bäver ser för brun ut och Lavgrå upplever jag som "hårdare"/kallare grå, så de två går bort. Vad tror ni om kulören Sober? Den ser intressant ut på de bilder jag sett. Bergknatt eller Labrador, blir de för mörka på vårt lilla hus, så att det ser ännu mindre ut? Jotun Berg sägs vara en varm rödaktig brun färg som är både rödaktig och grå på en gång. Kanske för röd? Skulle ni kunna uppge NCS koder för nämnda kulörer så kan jag titta i min färg-pärm för att bättre förstå var vi hamnar i färgtriangeln med ljushet/mörkhet? Huset på bilden jag skickar vet jag inte vad det är målat med, men jag gillar det jättemycket! Kan man säga att det liknar Sotgrå lasyr? Med vänlig hälsning Magdalena

10/10/2020 11:42:03

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Magdalena

Om vi börjar med en laserad fasad så kommer ju underlaget att lysa igenom varför det slutliga resultatet beror en del på underlaget. Så, jätteviktigt att provmåla. Svårt att säga vilken exakt lasyr det är på bilden men jag hade nog provmålat de lasyrer jag föreslog samt kanske även  TREBITT 9061 Järnvitriol

Vad gäller täckande färg så blir  JOTUN 2271 Berg ( S7005-Y50R) en brungrå färg som har mycket rödhet i sig.  JOTUN 1434 Labrador (S7502-Y) brukar få ett drag av brunhet över sig i varmt ljus.  LADY 10249 Sober (6303-Y43R) har också ganska mycket rödhet i sig. Bergknatt heter   JOTUN 9925 Berggrå i Sverige och är en mörkare kall grå (S7000-N). Berggrå kan få ett blåaktigt drag i kallt ljus.

Eftersom som färger uppfattas olika beroende på ljus och omgivning så är det bästa att provmåla enligt tidigare instruktion och se hur de olika alternativen blir när de kommer upp på en större yta.

Tänk dock på att Jotuns kulörer är utvecklade speciellt för Jotuns produkter. Alla Jotun-produkter har ett unikt kulörrecept för att den färdigblandade kulören ska vara korrekt. Jotun garanterar därför bara riktig färgåtergivning jämfört med våra färgprover vid användning av Jotun-produkter.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Stort stort tack för ert engagemang! Det ska bli spännande att provmåla! Med vänlig hälsning Magdalena

12/10/2020 22:33:53

Svar från kulörrådgivaren:

:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Jag tycker 6005-Y20R ser ut som en fin husfärg (se bilder). Eftersom vi gärna köper Joutn undrar jag vilken av era kulörer som hamnar närmast 6005-Y20R? Tack! Magdalena Åkerström

15/05/2021 10:13:18

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Magdalena

Kika på JOTUN 10254 Brun Jord. Den är snäppet ljusare än 6005-Y20R. På bilderna ser det dock inte ut att vara en täckmålad fasad? Kika även på  JOTUN 1899 Front. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för svar! Jag blir nyfiken på JOTUN 10254 Brun Jord och ska provmåla den. /Magdalena

17/05/2021 17:53:27

Svar från kulörrådgivaren:

:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top