Hanna

Lister/dörrar/fönster: Inte bestämt

Angränsande rum: Inte bestämt

Möbler/köksluckor etc.: Inte bestämt

Hej, vi håller på och renoverar tre sovrum plus hall i en villa från 70-talet. Jag bifogar en bild på planlösningen. De två större sovrummen vetter mot söder och det mindre mot norr. Det minsta sovrummet kommer användas som kontor, det stora i hörnan som barnrum och det tredje som vårt sovrum. Jag är ute efter färger till de olika rummen samt till hallen. Huset har ett rejält takutsprång vilket begränsar ljusinsläppet trots stora fönster och altandörr i de två stora sovrummen. Fönsterna är i dagsläget brunbetsade men de kommer att målas vita så småningom (nyans inte bestämd). I samtliga rum kommer vi lägga ett ljust brädgolv av gran. Förhoppningen är att hitta 4 färger plus en vit nyans som alla harmonierar men som också lyfter varandra och får ut det bästa av varandra och det gör inget om det är lite oväntade kombinationer, tvärtom! De får gärna skilja sig från varandra, men helheten får inte bli för mycket regnbåge eller vad man ska säga eftersom man kommer kunna se alla färger samtidigt om man står i hallen. Jag fastnade tidigt för färgen light 1349 till barnrummet och har försökt utgå från denna. Till kontoret har jag varit inne på lövsal men funderar på om den kommer upplevas för kall. Jag har ett gammalt skåp som jag tror är målat i balance 6325 som jag tror skulle passa bra till light och plocka upp lövsal (funderar på måla en bokhylla i cityscape och ha på kontoret med). Till hallen har jag varit inne på contemporary white eftersom jag har för mig att den är fin tillsammans med lövsal, men jag vet inte hur den är till övriga färger. Hallen är stor men mörk och behöver lättas upp. Tanken är att låta taket gå ner ca 40-50 cm på väggen och därefter övergå till contemporary white eller någon annan ljus nyans som i princip upplevs som vit men som tydligt bryter mot det vita på översta delen av väggen. Här behöver jag alltså dessutom en "riktig" vit också till översta delen av väggen. Ska jag förresten använda samma vita nyans i taken? Vårt sovrum är svårast tycker jag. Jag har tittat på vitt te, sand och granskugga och funderar just nu på kalk. Jag vill hålla det hyfsat ljust men ombonat och åt det varma hållet. Tacksam för all hjälp jag kan få!

19/11/2020 08:21:08

Jotun svarar:

Hej Hanna

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag gärna vilja veta vilken kulör ni har i åtanke för väggar i v-rum/kök/köksluckor. Det påverkar vilka andra färger som blir bra eftersom man kommer se färgerna tillsammans. Återkom med detta så hjälper jag er gärna vidare sedan med en färgplan.

Med vänlig hälsning:)

21/11/2020 13:31:36

Hanna:

Hej! Vi har inte kommit så långt än, allt kommer renoveras så småningom, men hur vet jag inte. I dagsläget är köksluckorna målade i Beckers "Rauk". Men det kommer också ändras. Väggarna är vita. Jag har börjat fundera på humble yellow till vårt sovrum. Mvh Hanna

22/11/2020 08:30:55

Hanna:

Hej igen, det gick lite snabbt för målarna som fixat taken här hemms så nu är de redan målade i Beckers vit/bas a som jag googlat mig till ska vara ncs s0300-n. Kanske inte optimalt, men nu är det som det är. Vet inte om det gör någon skillnad för era svar. Mvh Hanna

23/11/2020 13:14:19

Jotun svarar:

Hej igen Hanna

Eftersom man kommer att se v-rum och kök genom hallen kan det vara bra att redan nu, innan ni målar de övriga rummen, tänka igenom färgsättningen i kök/v-rum. Då har ni större valmöjligheter. Vad gäller takfärgen så brukar det finaste bli att måla alla vita detaljer i samma kulör, så om taken redan är färdiga och målade i en kallare vit så hade jag valt  LADY 9918 Klassisk Vit till övriga vita detaljer. Gillar man blå/gröna/riktigt ljusa grå/beige färger så är detta en fin vit. Om man å andra sidan vill ha lite mer gula färger som gulare beige, orange, brunt osv så är det behagligare med en varmare vit. 

Med vänlig hälsning

24/11/2020 10:50:18
Go to top