Maria

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : Nya fönster blir svarta med tunn spröjs

Angränsande rum : Hela huset ska målas om

Hej! Jag och min kille har köpt ett härligt litet hus i Andalusien i Spanien som vi tänkt att göra om en hel del. Det ligger idag ett vackert klassiskt stengolv som vi tänkt att mattpolera (även plocka bort den mörka bården och sockeln) och huset har fina strukturdörrar som jag vill återanvända och ge en ny kulör. Jag har hittat en liten färgaffär här som säljer Jotun så jag köpte idag prov på 10341 Kalk och tog också pappersprov på 1622 och 10679 washed linen. Men så blev jag osäker, kan man ha en varm färg med inslag av rött när golvet är sandfärgat och drar åt det gula hållet? Jag skulle vilja hitta två kulörer som matchar varandra där man kan använda den ena för väggar och den andra för dörrar och dörrfoder och kanske även nån bokhylla eller kanske trappräcket. Det nya köket som vi ska sätta in kommer från Ikea och är deras Kungsbacka Antracit och har tänkt guldhandtag till det. Det vore fantastiskt kul med lite input! Tack på förhand!

11/01/2021 19:40:46

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Maria

Läckert! Det är lite svår att veta exakt vilken ton golvet har utifrån en bild men jag tycker att det verkar har en del rödhet i sig. Här skulle jag börja med att ta reda på vilken vit kulör du har på fönstren. Den vita kommer att påverka vilka färger som blir fina och hur du kommer att uppfatta resultatet.  LADY 10341 Kalk och  LADY 1622 Reflektion blir finare ihop med kallare vita och  LADY 10679 Washed Linen blir bäst ihop med lite varmare vita. Så, om du har möjlighet så kolla upp den vita kulören, så är det bra att börja där. Om du är osäker så är lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom med detta samt en planlösning så hjälper jag dig gärna vidare med en färgplan sedan.

Med vänlig hälsning:)


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack snälla för svar! Jag är väldigt tacksam för er hjälp! Vi kommer att byta ut befintliga vita fönster mot svarta fönster med tunn spröjs. Taket kommer att behöva målas om så beroende vad det blir för färg på väggarna kan vi därefter välja den vita färgen. Du har nog rätt i att det finns en del rött i golvet, jag har försökt att ta en bättre bild. Jag har även bifogat bild på en dubbeldörr som vi har tänkt att använda till master bedroom samt trappräcket, allt sånt ska målas om. Jag bifogar också den nya planlösning (två plan). Jag har testat att måla några rutor med Kalk, runt om i huset, för att se hur färgen ter sig i olika ljus. Jag upplever den som ganska kall så jag gick också och köpte en burk med S1505-Y40R men den ser helt rosa ut. Man blir förmodligen helt förvirrad av dessa små målade rutor tillsammans med den märkliga färgen som redan finns på väggarna. När jag googlar bilder på rum målade med färgen Kalk så älskar jag looken, men är rädd för att den inte passar vårt hus, att det är för kallt ljus eller nåt? Huset är vänt åt söder och kommer att ha stora dörrpartier ut mot den täckta terassen. Väldigt tacksam för er input här! Tar också gärna emot tips på hur man kan använda olika nyanser på olika delar, till exempel på innerdörrar, på platsbyggda bokhyllor (se bild på eldstaden), på trappräcket och taklister. (Färgerna på möblerna på planritningarna är inte enliga med verkligheten).

24/01/2021 10:11:04

Svar:

Här kommer det fler bilder! Tusen tack! Bästa hälsningar, Maria

24/01/2021 10:13:53

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Maria

Verkligen superläcker! Jag tror att Kalk är något för kall, om det är den vänstra rutan som är provmålad. Det blir dock lite missvisande eftersom du har målat en lite för liten provruta och mot en gul vägg. När du jämför Kalk mot en gul yta så upplever du Kalk kallare än den egentligen är. Det gula förstärker det blåröda i Kalk. Jag hade Provmålat på stora papper som du kan flytta runt och se hur färgerna blir på olika ställen och i olika ljus. Helst skulle du måla väggen bakom vit i en kallare vit så du får rätt bakgrund till kalk. Kika igen på  LADY 10341 Kalk till väggar och  LADY 10342 Kalkgrå till snickerierna eller  LADY 10678 Space till väggar och  LADY 12075 Soothing Beige eller  LADY 12076 Modern Beige till snickerierna. Vita detaljer som taken målas i  LADY 1624 Lätthet som har en liten gnutta rödhet i sig. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack snälla för väldigt givande svar! Jag ska genast bege mig iväg till färgaffären igen och skaffa mig ett prov av 10678 Space och testa den, kul! En allmän fråga om dessa två färger Kalk och Space. Funkar dom egentligen i vilka hem som helst? Och att det mer är en fråga om tycke och smak? Jag tänker att det är två väldigt användbara och neutrala kulörer, eller hur jag ska utrycka mig.

25/01/2021 12:16:35

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Maria

 LADY 10341 Kalk och  LADY 10678 Space är båda två bra kulörer om man har ganska mycket rödhet omkring den yta man ska måla, som du tex har i de båda stengolven. Det är som med alla kulörer viktigt att ha rätt vit kulör till för att de ska komma till sin rätt.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top