Nicole

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : kommer målas om, tips önskas

Angränsande rum : kommer målas om, tips önskas

Möbler/köksluckor etc. : vitt högblankt kök

Tak : kommer målas om, tips önskas

Hej, Vi ska totalrenovera ett radhus som är två plan med fönster i öst och väst. Nedervåningen har en öppen planlösning och köket ska vara högblankt vitt (Ringhult från Ikea, saknar färgkod) med svarta detaljer. Vi kommer köpa nya möbler så vi behöver inte förhålla oss till det. Vi vill måla alla rummen i harmoniska, varma och naturliga färger. Vi funderar på färgen Tidlös i hall, kök och vardagsrum som vi kombinerar med en vit trä panelvägg. Har ni tips på en vit färg till panelväggen som passar till Tidlös och ett vitt högblankt kök? Vi ska även måla om alla tak och lister så vi behöver även en vit färg till det. På ovanvåningen tänkte vi fortsätta med Tidlös upp på trappväggen och sedan ha resterande väggar vita. Ev. samma vita färg som panelväggen på nedanvåningen (om det harmoniserar med sovrummen). Här behöver vi också en vit färg till listerna. Till sovrummen som ligger vägg-i vägg har vi lite olika förslag: Ett sovrum i Devine och det andra någon varmgrå färg som tex Comfort grey, Washed linen eller Sheer grey,. vilken färg tror ni harmoniserar bäst med Tidlös, en vit färg och Devine? Min pojkvän är lite skeptisk till Devine (då han inte gillar det rosa) så ett annat förslag vi funderar på är istället Evening Green med en av de grå färgerna eller om man ska köra på en något mörkare grå som Varmgrå eller Kalkgrå (jag är dock lite rädd för att dessa rum kommer bli väldigt mörka). Sammanfattningsvis önskar vi tips på: - Vit färg till tak som passar till husets alla färger/rum. - Vit färg till lister som passar till husets alla färger/rum (framför allt Tidlös) - Vit färg/er till panelvägg + till ovanvåning som passar med Tidlös, vitt högblankt kök och sovrummens färger. - Tips på sovrumsfärger som harmoniserar med huset i övrigt. Ex.1: Devine + en varmgrå färg, Ex.2: Evening Green + en varmgrå färg. Om ni har andra förslag än de som vi nämnt så tas de också tacksamt emot.

21/01/2021 10:38:20

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Nicole

Jag hjälper er gärna men om du har möjlighet att ladda upp en planlösning så vore det toppen. Återkom med denna samt ncs färgkod på de vita köksluckorna så hjälper jag er vidare sedan.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Färgkoden på de vita köksluckorna är SO300-N, glans 88. Vi har bytt till modell Voxtorp från ikea och kommer ha en mörkgrå bänkskiva i granit. Alla vitvaror ska vara svarta + ett tre vitrinskåp. Som stänkskydd kommer vi ha högblankt kakel med fasade kanter. Jag glömde skriva att som golv ska vi ha ett vinylgolv som heter Washed Moon Oak. Det är ett ljusgrått golv med träimitationer. Jag har bifogat en bild på det. Tyvärr har vi ingen planlösning vårt hus men jag har bifogat en som jag fått av grannen. Deras hus är spegelvänt mot vårt, så vi har köket till höger om hallen istället för till vänster. Vi kommer riva väggarna mellan hall - kök samt kök-vardagsrum. Planlösningen visar tre sovrum på ovanvåningen. Tidigare skrev jag att vi bara hade två då det ena sovrummet är öppet/saknar väggar mot hallen för närvarande, men vi planerar att bygga tillbaka väggarna så det blir ett sovrum i framtiden. Så du får gärna lämna färgtips till tre sovrum. Tusen tack för hjälpen!

26/01/2021 08:33:48

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Nicole

Tack, perfekt:) Om vi börjar med vit kulör till tak, fönster, dörrar, lister och övriga vita detaljer så blir det finast och mest harmoniskt om man målar alla dessa i samma vita kulör. Om ni har valt ett Ringhult HG White (kolla gärna detta och bekräfta) från Ikea så målar ni alla vita detaljer i  LADY 9918 Klassisk Vit. Ihop med kritvitt kan Tidlös tyvärr få ett drag av grågrönt.  LADY 1024 Tidlös blir bättre ihop med varmare vita detaljer.  Börja med att hitta kulörer till de allmänna ytorna hall/kök/v-rum. Om ni vill ha en ljusgrå kulör i dessa utrymmen så kika i stället för Tidlös på  LADY 1622 Reflektion eller  LADY 1928 Sommarsnö. Dessa påminner om Tidlös men fungerar bättre ihop med kritvitt. Även  LADY 1376 Froströk är fin. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Nej vi har bytt från Ringhult till Voxtorp. Men det är fortfarande vita luckor i högglans, färgkod SO300-N, glans 88. Se bifogat produktbild från ikea. Förändrar detta valet av de ljusgråa kulörerna? Tack för tips på de ljusgråa/greige kulörerna. Vi vill gärna även ha tips på kulörer till sovrummen. Vad tror ni om Devine med Comfort grey, Washed linen eller Sheer grey? Ovanvåningens hall kommer också målas i klassiskt vit alt. en av de ljusgrå färgerna som du nämnde.

26/01/2021 14:54:48

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Nicole

Tack för återkoppling om köksluckorna. Samma förslag på kulörer gäller. Det bästa är att provmåla och bestämma de kulörer som ni vill ha i de allmänna utrymmena innan man bestämmer sovrumskulörer. Det brukar vara lättare. Men, om ni bestämmer er för tex  LADY 12077 Sheer Grey i de allmänna utrymmena så blir det fint med  LADY 6352 Evening Green,  LADY 12078 Comfort Grey och  LADY 10580 Soft Skin i sovrummen.  LADY 12083 Devine blir för gul i sammanhanget. Provmåla igen:)

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack, det ska vi göra. Så kan även Sheer Grey vara ett alternativ till kritvitt, om vi önskar en något mörkare variant av LADY 1622 Reflektion, LADY 1928 Sommarsnö eller LADY 1376 Froströk?

26/01/2021 15:39:26

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Ber om ursäkt. Såg att du funderade på Sheer Grey men den är lite mörkare. Jag tror att det är bra att du börjar med de allmänna utrymmena som jag sa tidigare och tar sovrummen sedan. Kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 1928 Sommarsnö eller  LADY 1622 Reflektion om du vill ha en färg som påminner om Tidlös. Provmåla enligt tidigare rekommendation. Återkom sedan med hur du upplever dessa så hjälper jag dig vidare med övriga ytor sedan.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Nu har vi målat sommarsnö på hela nedervåningen och är verkligen supernöjda! (Vi provmånad även med froströk som blev för beige/röd och reflektion blev för lila). Nu ska vi måla de två sovrummen som man möter direkt man kommer upp från trappan på ovanvåningen. Trappväggen har sommarsnö och sedan är resterande väggar på ovanvåningen klassiskt vita. Sovrummen har båda fönster i västläge. Vi har provmålat med kalkgrå och diskret, diskret blev alldeles för mörk och båda färgerna blev för bruna. Har du tips på andra lite ljusare greige/grå färger? Funderar på varmgrå men den kanske också blir för varm (brun)? Funderar på om Sheer grey, comfort grey eller Ascott kan funka? Vi kommer provmåla igen men skönt att höra om vi är inne på rätt spår för att få bort det bruna? Tack för all hjälp!

21/03/2021 22:29:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Nicole

Så kul att det fungerade med  LADY 1928 Sommarsnö:)  LADY 10342 Kalkgrå och  LADY 10429 Diskret blir för mörka ihop med det vita angränsande rummet. Kika på LADY 553 Ascott eller  LADY 8470 Smooth White till det ena sovrummet. Det andra sovrummet kan var i en diskret men lite mer kulört färg, tex  LADY 6351 Tender Green eller  LADY 7637 Exhale. Provmåla igen:)

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för tipsen! Vi provmålade och fastande för Smooth White till ett sovrum. De gröna färgerna tyckte jag om, men tyvärr går kulörer på väggar inte hem hos min sambo (vi får satsa på färg på inredningen istället). Har ni tips på en grå färg som harmoniserar med Smooth White till det andra sovrummet? Eller om det blir för många olika nyanser av greige/grå kanske vi får måla båda sovrummen med Smooth White?

25/03/2021 12:53:55

Svar från kulörrådgivaren:

Hej ige Nicole

:) Om ni vill ha en lugn och neutral look så fundera på om ni kanske ska måla det andra sovrummet i  LADY 1928 Sommarsnö eller även det i  LADY 8470 Smooth White. Om ni väljer LADY 553 Ascott i stället för  LADY 8470 Smooth White så kan Ascott kombineras med  1563 Mörk Strandsand om ni vill få in lite varmare kulörer. Provmåla gärna denna kombination.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top