Helena

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : Svarta fönster och ytterdörr (8500-N tror jag), Fönsterkarmar och övriga snickerier i Bomull men ska målas om. Innerdörrar är nu målade i väggfärgens kulör men ska målas om.

Angränsande rum : Trappa till övervåning i mörkbrun ek (Osmo ebenholts). Trappans väggar i Tidlös men ska ev målas om. Utanför fönster åt båda håll finns carport/uteplats i Alcro Bestå Tonad vit (Bomull?).

Möbler/köksluckor etc. : Hyllor, stolar mm är svarta. Köksluckor ska målas om. Detaljer i mässing och svart.

Tak : Lätthet 1624

Bifogar planlösning med väderstreck inritat. Ska göra om i princip alla ytskikt i hela undervåningen inkl köket. Golvet är nu brunpigmenterad ek men ska slipas och behandlas med Osmo Natur (ska se ut som obehandlad ek). Har i dag Washed Linen 10679 på väggarna. Den är fin i vissa ljus men för det mesta upplever jag att den drar för mycket åt grönt och är lite väl grå snarare än gråbeige. Söker nu en beige eller gråbeige färg utan grönstick. Har målat upp ett prov med Sand 1140 och lutar åt att måla om alla väggar inkl kök i denna (rostfri bänkskiva), förutom köksö som målas i Naturligt svart 9938 med bänkskiva i samma färg som trappan, ek Osmo ebenholts (bild bifogad med provmålning Sand bredvid). Snickerier tänker jag i Lätthet som taket (eller ska jag välja Eggvit/Bomull eftersom färg på carport och altan som syns inifrån nog ligger närmast Bomull?). Väggfärgen behöver även passa till en matta som skiftar väldigt mycket i färg beroende på ljus och mattans luggriktning, men har toner av beige, aprikos, grönt (bild bifogad med provmålning Sand bredvid), och mullvadsgrå sammetssoffor (ca 7005-y50R). Tacksam för synpunkter på dessa färgval till väggar, snickerier, köksö! Ska även måla om ytan mellan rostfri diskbänk och överskåp. Har du förslag på färg där?

20/02/2021 13:05:41

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Helena

Om vi börjar med de detaljer som ska vara vita så blir det finast om dessa har samma vita kulör. Ihop med  LADY 1140 Sand så blir det fint med  LADY 1624 Lätthet på snickerier och tak. Provmåla den vita kulören och jämför med hur det fungerar ihop med den vita kulören utomhus. Utomhus är det ett betydligt starkare ljus vilket gör att varmare vita ser vitare ut än de egentligen är.

Jättesvårt att avgöra hur det ser ut i verkligheten utifrån bilder men eftersom den bruna trappan liksom mattan har en hel del rödhet i sig så borde det bli fint med Sand på väggar och köksskåp. Här kan det vara en god ide att provmåla på sen större yta och se hur det blir innan du sätter igång. Fint också att måla även köksskåpen i Sand. Kika på  LADY 1434 Elegant till köksön om du tycker att  LADY 9938 Naturligt Svart blir för skarpt. Ytan mellan köksskåp och köksbänken tycker jag ska vara i samma kulör som köksväggarna,  LADY 1140 Sand, för en lugn och enhetlig känsla. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för goda råd. Det lutar nu (efter många provmålningar och funderingar) åt tak och snickerier i Eggvit och köksö i Elegant. Men nu fick jag en idé gällande väggfärgen som jag vill stämma av. Jag har provmålat med många olika färger i ungefär samma ljushet som Sand och landar fortfarande i att Sand blir bäst, men är egentligen inte helt nöjd. Tror att det är så att jag egentligen skulle vilja ha en lite mörkare ton såsom Modern beige eller Marrakesh. Jag har inte provmålat med dessa eftersom jag tänkt att det blir för mörkt att ha dessa på alla väggar inkl köket och sedan en ännu mörkare köksö. Tycker i och för sig att det är mysigt med mörka väggar på kvällen i lampljus men i dagsljus är jag rädd att jag kommer uppleva det lite för mörkt. Idén som jag nu funderar över är att måla väggarna i trappan upp till övervåningen i Eggvit och att låta den väggfärgen fortsätta ut på väggen mot hallen, och ev även (där är jag mer osäker) på väggen mot vardagsrummet. Då blir ytan från tak till vägg och lister där helt i vitt vilket kanske kan göra att jag kan välja en lite mörkare färg på övriga väggar? Om du tycker det låter som en idé värd att pröva så tänkte jag provmåla med Modern Beige och Marrakesh, någon mer du vill föreslå? Jag har markerat de väggar som jag tänker skulle kunna målas vita i bifogad planlösning. Och om du tror att det blir bättre med samma färg på alla väggar så är frågan om det ändå kan funka med t ex Modern Beige. Golvet ska slipas och kommer bli ljusare än idag och vi har idag en fondvägg i vardagsrummet i Bandstone som kommer bli ljusare, men resten av väggarna är idag i Washed Linen och köket i motsvarande Tidlös, så frågan är om det kommer upplevas mörkare totalt sett? Vore jättetacksam för lite kloka råd igen, gällande färgvalen generellt och gällande idén med några vita väggar.

05/03/2021 08:07:14

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Helena

Eftersom ni har en öppen planlösning så behöver kulörer i v-rum hänga ihop med köket.  LADY 10679 Washed Linen är betydligt gråare än den färgskala du tänker dig i köket.  LADY 1140 Sand är rödare än Washed Linen. Här skulle du behöva hitta en kulör till v-rum som har lite mer rödhet i sig för att fungera med Sand, tex  LADY 10678 Space

Angående köket så kan det vara mysigt med lite mörkare karaktär. Du kan måla trappväggen ljusare för att du ska få ett ljusare intryck av rummet men den mörkare kulören kommer ihop med den ljusa att verka mörkare pga kontrasten som uppstår mot den ljusare väggen. 

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Nu blev det missförstånd. Washed linen ska inte vara kvar utan hela den öppna planlösningen i undervåningen inkl köksluckor, lister, tak ska målas om. Golvet ska slipas. (Jag nämnde washed linen bara som referens till om det kommer upplevas mörkare/ljusare än idag, men jag förstår att det blev otydligt.) Tänkte alltså först måla alla väggar i kök/v-rum/hall inkl köksluckor i Sand men funderar nu på att gå snäppet mörkare till Modern beige eller Marrakesh, men ev då låta ett par väggar inkl dörrar/lister vara i Eggvit som får fortsätta upp i trappan. Köksön ska vara i Elegant. Jag har provmålat med Modern beige och Marrakesh nu och tycker bättre om båda dessa än Sand. Modern beige upplever jag inte så mycket mörkare än washed linen så jag tänker att den borde funka på alla väggar? Men tänker ändå att det kanske blir lite mer spännande med en vägg i avvikande ljusare färg och även en snygg övergång till trappan om den målas i samma Eggvit. Ytterligare ett alternativ till Eggvit kunde kanske vara Space eller Tidlös (som vi har i trappan idag) men då förlorar man det monokroma i att tak, vägg och trappan upp till övervåningen har samma färg, om vi håller fast vid att tak och lister ska vara i Eggvit. Övre hall samt alla fönsterväggar på övervåningen är idag i Tidlös och det kommer vi inte ändra på i det här skedet. Eller så är det bättre att måla hela bottenplan i samma färg, Modern beige och låta trappan vara som den är i Tidlös. Eller som du föreslog att skilja på vardagsrum och kök och måla v-rum i Space och kök i t ex Modern beige. Svåra val och det kanske mest handlar om smak, men jag tar gärna emot tips om du har 😊

07/03/2021 14:00:00

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Helena

Som du själv säger så hänger det till slut på vilken smak man har men det är klart, det måste ju harmoniera. Jag hade nog valt en kulör till alla väggar på nedre plan tex  LADY 10678 Space och den något mörkare  LADY 12075 Soothing Beige till skåpen. Det blir något mörkare skåp men ändå en monokrom känsla. Trappväggen kan vara i  LADY 1453 Bomull som knyter an bättre till  LADY 1024 Tidlös som du har på övre plan. Provmåla enligt tidigare instruktion på större papper som du kan flytta runt. 

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, jag har funderat vidare eftersom det inte kändes helt hundra. Snubblade över färgen Vintage brown som jag upptäckte matchar mina soffor helt perfekt och är fin till den bruna trappan och mattan. I ert inlägg "Neutral bas med varma kulörinslag" såg jag förslag på kombinationen Space, Eggvit, Soothing beige och Vintage brown, och den kombon gillar jag verkligen! Upplever att Space och Soothing beige blir mycket finare hos mig när Vintage brown sätts bredvid. Så då är frågan vilka ytor som ska få vilka kulörer och där vill jag gärna få lite expertråd. Min tanke är att måla kökssskåpen i Vintage brown förutom köksön som målas i Elegant. Sen skulle jag alltså gärna vilja få in både Space och Soothing beige eftersom de är så fina tillsammans. Funderar på att måla alla väggar på nedre plan i Space i Lady pure colour, och alla lister, fönsternischer och innerdörrar i Soothing beige i halvblank supreme finish. Taket i Eggvit. Finns det något annat sätt att kombinera de här färgerna som du vill föreslå eller något jag bör tänka på?

21/03/2021 08:49:36

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Helena

 12119 Vintage Brown är superfin och fin ihop med lite rödare gråbeige eftersom den har mycket rött i sig. Förstår att den är fin mot mattan;) Jag hade inte kombinerat den med  LADY 1434 Elegant som har en mycket gulare ton vilket ihop med den rödare Vintage Brown kan upplevas lite "fel". Fundera på om du kan ha hela köket inkl köksön i Vintage Brown. Lite osäker på hur din trappa ser ut men om du vill kombinera Space och Soothing Beige så kan  LADY 10678 Space vara på alla väggar utom de väggar som omger trappan + vägg mot badrum + hall +  trappa och garderober, som målas i  LADY 12075 Soothing Beige. Flytta runt dina provmålningar och se hur detta känns. Allt som ska vara vit målas i  LADY 1001 Eggvit. Stegen som du kliver på i trappan målas med Trestjerner Golvfärg https://trestjerner.se/produkter 

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack! Ja, det sättet att kombinera Space och Soothing beige kan funka. Men jag måste säga att jag blev lite förtjust i tanken på snickerier i annat än vitt. Tänker att det kan bli lite elegant med lister ton i ton men ändå med lite kontrast att listerna är mörkare. Men det kanske är bättre att välja samma kulör som väggfärgen då? Bifogar bild på hur fönster/dörrnischerna ser ut. Sen gäller det även vanliga släta golvlister och innerdörrar inkl foder. Allt ska målas om (förutom svart ytterdörr och fönster).

23/03/2021 13:04:05

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Helena

Superfint om man målar monokromt, alltså målar in alla snickerier i samma kulör som väggkulören. Jag tror att du kommer uppleva det lite stökigt med ytterligare en kulör i v-rum.

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Stort tack! Då har jag en plan och inga fler frågor i nuläget. Men jag återkommer säkert så småningom, det finns ju en övervåning också 😉

23/03/2021 16:45:41

Svar från kulörrådgivaren:

:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Vi lyckades inte riktigt hålla oss till vår plan... Vi föll för en färg till köket som vi nu håller på att måla hela köket inklusive vägg bakom köksskåpen med, Beckers Sten 5402-Y05R. Vi målar skåpen med silkematt Supreme finish och väggen med LADY wonderwall. Det blir fint till det rostfria tycker vi. Vi kommer inte ha kvar mattan, så det som nu finns att förhålla sig till förutom köksfärgen är tak Lätthet och soffan i mullvadsbrun sammet, golv i lite ljusare ek och en del svarta möbler. Lister ska målas i samma färg som väggfärg. Vi vill nu på nåt sätt plocka upp det gråa och det mullvadsbruna i inredningen i övrigt, på väggar och textilier, och vi vill hålla oss till lite dämpade naturnära färger i grå/beige. Önskar tips på väggfärg med dessa förutsättningar. Vacklar mellan beige och grått till väggarna. Har tittat på Antikgrå, Comfort grey m fl förutom de beige Space och Soothing beige som vi tänkte tidigare, men är öppen för förslag. (Har idag washed linen på väggarna som jag fortfarande verkligen gillar när jag tittar på ett prov, men jag upplever att den ofta drar lite åt grönt på våra väggar.) Har gjort många provmålningar, men eftersom ljuset varierar kommer jag till olika slutsatser hela tiden så därför vill jag gärna ha lite vägledning 😊

30/04/2021 08:09:49

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Helena

Ok, så  LADY 1624 Lätthet på allt som är vitt och köksskåp och köksväggar i 5402-Y05R. Lite osäker på vilka ytor du funderar på? Hur upplever du alla kulörer som du provmålat ihop med köket?

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Det är väggfärg till alla väggar och lister förutom köket i nedre plan jag funderar på. Tycker att comfort grey är jättefin men blir ibland nästan lite blåaktig, soothing beige och space jättefina men blir ibland lite väl gula, washed linen kanske finast egentligen om jag skulle bedöma utifrån ett prov men den vet jag ju blir lite grön eftersom det är den jag har på alla väggar nu. Hur de andra blir när de kommer upp på alla väggar vet jag ju inte. Svårt att se dem utan att jämföra med washed linen. Så hur väljer man då, eller finns det någon ytterligare jag borde provmåla med som skulle passa till både kök och den mullvadsbruna soffan som ibland drar lite åt lila?

30/04/2021 16:03:41

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Ok, tack. Börja med att hitta en kulör som ni tycker fungerar med den nya kulören i köket 5402-Y05R. Om er soffa ibland drar mot lila så behöver ni en färg som har lite mer rödhet i sig, om den ska vara neutral. Färgen i köket och på luckorna har dock ganska lite rödhet i sig så till denna blir det bättre med en neutral färg som har lite mindre rödhet i sig. Kika på  1563 Mörk Strandsand,  LADY 10679 Washed Linen eller LADY 553 Ascott. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, Washed linen har jag idag i hela kök/v-rum och jag gillar den men tycker att den drar lite mycket åt grönt. (Beror kanske bl a på vårt ljus som delvis är via ett kanalplasttak.) Det var egentligen hela ursprunget till att vi började fundera på att måla om, att vi ville komma bort från det gröna. Sen var jag länge inne på att vi skulle gå mot beige/brunt, men kom till sist fram till att det nog ändå inte riktigt är vår stil, så då blev jag glad när jag hittade den grå färgen till köket som jag upplever neutral (fast den egentligen är lite varm). Ascott har jag inte provat eftersom jag tänkt att den har mindre rödhet i sig och då borde upplevas ännu mer grön än Washed linen, men när jag nu jämför de små kulörproverna så blir jag osäker. Mörk strandsand har jag inte heller testat. Finns det en chans tror du att jag kan uppleva Ascott eller Mörk strandsand som mindre gröna än Washed linen på väggen? För i så fall ska jag absolut provmåla med dessa. Annars, kan Gryning vara ett alternativ tror du? Förstår att den blir mer grå och inte gråbeige men kan den passa till köket och upplevas neutralt grå tror du? Antikgrå känns lite ”tung” på nåt sätt men med lite rött i tänker jag den hade kunnat bli bra. Jag tänker att vi inte behöver välja en kulör som gör soffan neutral utan bara att det funkar ihop. Jag upplever att den grå kökskulören bryter på ett fint sätt mot den gråbruna soffan. Tusen tack för tålmodigheten!

07/05/2021 10:30:16

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det är troligen den soffan och den lite röda mattan som gör att du upplever vissa gråare kulörer som lite gröna. Det röda i dessa detaljer tar fram det gröna i vissa kulörer. Därför föreslog jag från början lite rödare varmare toner. Den mer neutrala nya kulören i köket kommer dock upplevas mer grön om du väljer en varmare lite rödare kulör till v-rum. Ett alternativ kan vara att välja en mer kulört kulör som tex  LADY 10290 Soft Touch,  LADY 10580 Soft Skin,  12120 Desert Pink eller  LADY 12083 Devine. Då blir v-rum betydligt rödare vilket är bättre mot soffa och matta, och du får en kontrast mot köket. Provmåla dessa. 

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top