Helena

Lister/dörrar/fönster: Svarta fönster och ytterdörr (8500-N tror jag), Fönsterkarmar och övriga snickerier i Bomull men ska målas om. Innerdörrar är nu målade i väggfärgens kulör men ska målas om.

Angränsande rum: Trappa till övervåning i mörkbrun ek (Osmo ebenholts). Trappans väggar i Tidlös men ska ev målas om. Utanför fönster åt båda håll finns carport/uteplats i Alcro Bestå Tonad vit (Bomull?).

Möbler/köksluckor etc.: Hyllor, stolar mm är svarta. Köksluckor ska målas om. Detaljer i mässing och svart.

Tak: Lätthet 1624

Bifogar planlösning med väderstreck inritat. Ska göra om i princip alla ytskikt i hela undervåningen inkl köket. Golvet är nu brunpigmenterad ek men ska slipas och behandlas med Osmo Natur (ska se ut som obehandlad ek). Har i dag Washed Linen 10679 på väggarna. Den är fin i vissa ljus men för det mesta upplever jag att den drar för mycket åt grönt och är lite väl grå snarare än gråbeige. Söker nu en beige eller gråbeige färg utan grönstick. Har målat upp ett prov med Sand 1140 och lutar åt att måla om alla väggar inkl kök i denna (rostfri bänkskiva), förutom köksö som målas i Naturligt svart 9938 med bänkskiva i samma färg som trappan, ek Osmo ebenholts (bild bifogad med provmålning Sand bredvid). Snickerier tänker jag i Lätthet som taket (eller ska jag välja Eggvit/Bomull eftersom färg på carport och altan som syns inifrån nog ligger närmast Bomull?). Väggfärgen behöver även passa till en matta som skiftar väldigt mycket i färg beroende på ljus och mattans luggriktning, men har toner av beige, aprikos, grönt (bild bifogad med provmålning Sand bredvid), och mullvadsgrå sammetssoffor (ca 7005-y50R). Tacksam för synpunkter på dessa färgval till väggar, snickerier, köksö! Ska även måla om ytan mellan rostfri diskbänk och överskåp. Har du förslag på färg där?

20/02/2021 13:05:41

Jotun svarar:

Hej Helena

Om vi börjar med de detaljer som ska vara vita så blir det finast om dessa har samma vita kulör. Ihop med  LADY 1140 Sand så blir det fint med  LADY 1624 Lätthet på snickerier och tak. Provmåla den vita kulören och jämför med hur det fungerar ihop med den vita kulören utomhus. Utomhus är det ett betydligt starkare ljus vilket gör att varmare vita ser vitare ut än de egentligen är.

Jättesvårt att avgöra hur det ser ut i verkligheten utifrån bilder men eftersom den bruna trappan liksom mattan har en hel del rödhet i sig så borde det bli fint med Sand på väggar och köksskåp. Här kan det vara en god ide att provmåla på sen större yta och se hur det blir innan du sätter igång. Fint också att måla även köksskåpen i Sand. Kika på  LADY 1434 Elegant till köksön om du tycker att  LADY 9938 Naturligt Svart blir för skarpt. Ytan mellan köksskåp och köksbänken tycker jag ska vara i samma kulör som köksväggarna,  LADY 1140 Sand, för en lugn och enhetlig känsla. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

22/02/2021 15:36:43
Go to top