I.B

Lister/dörrar/fönster: Trapp o lister lätthet

Angränsande rum: Ska färgsättas.

Möbler/köksluckor etc.: Golv ek original pergo

Tak: Nymålat vitt

Hej! Vi ska måla om i huset. Övervåningen klar. Trappan ner målad i lätthet. Lister är tänkt i lätthet. I hallen som nu ska målas möter norrljus söderljus, det gör det mycket svårt att hitta färg. Vill ha en neutral beige eller greige. Har nu provmålat 8 färger. Space, alldeles för mörk. Froströk, tidlös, sommarsnö, tudor och kalk slår mot blått eller lila ljus. Skandinaviskt ljus ser gul ut. Slutligen provmålat kokos som i dagsljus ser neutral ut, men på kvällen slår mot grönt, ser ut som en ljusgrön dimma i rummet. Färgen vi haft i 20 år påminner om vanilj, men har inte kvar kod. Det var samma problem då, fick då förklarat om ljusfenomen när norr o söderljus möts och hjälp att hitta färg som vi trivts med, men skulle nu önska hitta en mer neutral ton.

21/02/2021 08:18:04

Jotun svarar:

Hej 

Färger upplevs olika i olika ljus och olika ihop med olika andra kulörer som vi se samtidigt. Eftersom ljuset förändras under dygnet och även under året så kommer färgen upplevas lite olika beroende på när du ser den. Detta gäller alla kulörer men speciellt grå och beige. Om vi börjar med de ljusare kulörer som du provmålat på väggen med träpanel, så ser den underliggande väggen ut att vara i en gulaktig kulör. Det gula du ser samtidigt som du ser provmålningarna förstärker det kallare draget i dessa ljusa kulörer, vilket gör att du upplever dem som lite blåaktiga ihop med det gula. Provmåla på ett större vitt papper eller försök att täcka över det gula och se hur du då upplever dessa ljus kulörer. Kika även på  LADY 1519 Vanilj eller  LADY 1275 Mild. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Med vänlig hälsning:)

23/02/2021 13:53:24
Go to top