Anna

Lister/dörrar/fönster: Soft eller annan ljus färg

Angränsande rum: Space i hallen

Möbler/köksluckor etc.: köksluckor S 5005-G50Y

Hej! Vi totalrenoverar ett hus vi köpt och har nu kommit till det roliga: färgval! Vi har förälskat oss i er färgkarta rediscover men behöver lite hjälp att få det på plats. De rum vi behöver rådgivning till är kök, matsal och vardagsrum (se bilder). Hallen kommer ha kolmårdsmarmor på golv och Jotun Space på väggar. Golvlister tänker vi skall vara antingen genomgående Jotun Space (alt samma färg som väggar?). Taklister samma sak: Space eller samma färg som vägg eller tak. Det är öppen planlösning mellan hall - kök - matsal och vardagsrum. Matsal o vardagsrum ligger i söderläge. I köket kommer vi att ha en grå/grön färg (S 5005 - G50Y) på köksluckor samt någon neutral färg på bänkskiva (antingen beige eller ljus nästan vit). Inga överskåp och inga kaklade väggar. I köket finns en bardisk som sträcker sig mellan kök och matsal. Vi har tänkt oss Green Harmony eller någon annan halvmörk grön färg i vardagsrummet (öppna för förslag). Vi undrar dock: 1) Hur skall vi tänka kring övergången mellan kök o matsal? Det finns delvis ett valv som "skiljer" rummen åt, samtidigt så vill vi ha en gemensam känsla mellan rummen och bardisken sträcker sig mellan de båda rummen. Bör vi ha samma färg eller kan man ha olika? Har vi olika blir det en ny väggfärg mitt i bardisken. Kan man tänka sig annars att hela väggen (alltså även i matsal) som går vid bardisken är samma färg medan övriga tre väggar i matsalen blir en annan färg? 2) Vilka färger föreslår ni i kök o matsal som passar i hop med köksluckor samt den gröna färgen i vardagsrummet? Vi har varit inne på Impression i matsalen, men tror den blir för mörk om vi också skall ha samma färg i köket. Samtidigt kanske en för ljus färg i matsalen blir knepigt med Green Harmony i vardagsrummet? 3) Vad tycker ni vi skall ha för färg i taken? Vi funderar antingen på att ha samma färg som i rummen alternativt en ljusare variant av den färgen vi har på väggarna, har ni några tips? 4) vi skall färgsätta hela huset; finns det någon tumregel kring hur många färger man skall ha i ett hus (total 180 kvm över tre våningar) för att skapa en harmonisk känsla? Tacksamma för alla tips o råd!

06/04/2021 17:04:15

Anna:

Hej igen, Insåg att jag skrev fel i texten ovan: det vi tittar på för lister är Jotun Soft (inte Jotun Space som jag skrev ovan, Space är enbart till hallen). Kan även tillägga att vi har fiskbensparkett i samtliga rum som kommer vara något ljuslackerad. Tack påförhand!

06/04/2021 17:16:40

Jotun svarar:

Hej Anna

Om vi börjar med köket så tycker jag att det blir lugnast och mest sammanhållet om du målar kök och matrum i samma kulör. Kika på  LADY 10678 Space eller  LADY 1931 Kokos till väggar i dessa rum. V-rum kan vara i  LADY 8302 Lagerträd eller  LADY 8281 Pale Linden och hallen i  12125 Impression eller  1303 Observe. Det blir ofta ett härligt flyt genom rummen om hallen får vara lite mörkare och gärna lite mer kulört. De ljusare rummen får ljusare färger. På så sätt dras man mot "ljuset" när man kommer in i bostaden.  LADY 8252 Green Harmony är superfin men den ligger nära kulören på köksluckorna men är ändå lite olika dessa vilket kan göra att dessa två gröna upplevs "lite fel" ihop.  1276 Soft kan fungera på alla snickerier men det kan vara bra att tänka på att den även behöver fungera ihop med framtida ommålningar. Angående taket så blir det finast om taklisterna målas in i samma vita som taket. Till denna färgkombination så kan allt som ska vara vitt målas i  LADY 1001 Eggvit, även taket. Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus.

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

07/04/2021 14:10:23
Go to top