Belle

Lister/dörrar/fönster: Ncs 0502-Y

Angränsande rum: Tänkt färg Exhale eller liknande grå-grön

Möbler/köksluckor etc.: Vitlaserad ekgolv och möbler, mässingsbeslag och 2502-B köksluckor

Tak: Ska målas om i standard takfärg

Hejsan! Jag har ett kök byggt med Ikeas Veddinge grå, dvs 2502-B, och en varm stenskiva med samma som stänkskydd. Jag ska måla väggen vid köket och resten av köket i samma kulör, sen en annan ton i angränsande hall och v-rum. Köket är i norrläge och hall genomgår till vardagsrum i söderläge. I vardagrsrummet/hallen vill jag ha en grågrön nyans, inte för mörk eftersom hallen har lite ljus. Men då är frågan, vad gör jag med köket? Jag vill minska den blåa känslan i luckorna, men om jag målar med exempelvis inustriell grå är jag rädd att det blir lite för kallt, då det också är norrläge, och att stenskivan plötsligt känns för varm. Men väljer jag en varm grå så blir köket blåare. Vad ska jag göra? Jag vill att det är en riktig kontrast till köket men inte för mörkt. Hjälp! Jag bifogar tre filer, en med bara spackel och sen där jag i photoshop lagt på RGBfärgkoden för industriell grå och grå skiffer. Tack! (Tips gärna om en matchande fast grön färg för hallen också!)

10/05/2021 13:50:41

Jotun svarar:

Hej Belle

S2502-B är en gråblå kulör som brukar uppfattas som lite ljusblå, speciellt ihop med varmare toner som S0502-Y, beige, varma gröna, rosa osv. Man kan inte trolla bort det blå draget men om man inte vill förstärka detta så undviker man alltså varmare toner. Eftersom du har en varmare vit på dina snickerier, som också förstärker det blå, så kan det vara svårt att hitta en ljusare ton som fungerar med både luckor och de vita detaljerna. Väljer du en färg som fungerar med luckorna som tex  LADY 1622 Reflektion så kan den upplevas lite blåaktig ihop med de varmvita snickerierna som i sin tur blir mer gula än de egentligen är. Om du i stället väljer en ljusare kulör som är fin med snickerierna som tex  LADY 1024 Tidlös eller  LADY 1926 Snedråpe, så kan den varmare ton alltså förstärka det blå i luckorna. Här måste man helt enkelt kompromissa och ett bra sätt att få ihop luckorna och snickerierna är att välja en mörkare och/eller mer kulört färg. Då brukar man tänka mindre på olikheterna, även om man inte kan trolla bort dem helt. Kika i så fall på  LADY 5343 Industriell Grå,  LADY 5200 Dusky Blue,  LADY 5044 Blåis,  5504 Coastal Blue eller  LADY 4629 Skuggblå.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplever dessa kulörer ihop med köket så hjälper jag dig gärna vidare med övriga rum sedan. Ladda gärna upp en planlösning. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance

Med vänlig hälsning


10/05/2021 16:23:35
Go to top