Jessica

Lister/dörrar/fönster: S0502-Y

Angränsande rum: Sand

Möbler/köksluckor etc.: Golv i fiskbensparkett (ljus ek)

Tak: S0500-N

Hej! Vi har köpt hus för första gången och totalrenoverar ALLT. Nu är det dags att planera färgsättningen på vårt nedre "sociala entreplan" och jag blir helt snurrig och har beslutspanik. Så tacksam för hjälp. Bifogar planritning. Vi kommer att ha fiskbensparkett i ljus ek på golvet i hela våningsplanet och snickerier/ dörrar i S0502-Y Bomull. Andra förhållningspunkter att känna till är att huset är byggt 1975, ca170 kvm totalyta, har 2,40 i takhöjd och att vi är en småbarnsfamilj med två barn 3 och 5 år. Vidare är det ganska mörkt inomhus, så vi vill gärna försöka att välja inte alltför mörka färger (även om jag tycker att det är läckert med mörka färger). I vardagsrum/ tv rum kommer vi att ha en öppen planlösning och jag tycker mycket om färgen SAND, så är nästan säker på den kulören där. Det blir våningsplanets största utrymme så övriga färger bör matcha. I den angränsande entrehallen har vi köpt tapeten Dahlia Garden - 7664 (bifogar bild) tillsammans med spegelpanel i Bomull. Det jag har total beslutsångest över är färgval i kök (vita luckor och marmor bänkskiva), matrummet och det mindre lekrummet/ gästrummet (norrläge) i anslutning till matrummet. Vi kommer troligtvis ha spegelpanel i Bomull i matrummet och två kristallkronor. Jag vill försöka få till en varm, tjusig och ombonad känsla i framförallt matrummet, och gärna lagom vågad färgklick i barnrummet. Tex har jag tittat på Green harmony och Muskotnöt, men är rädd att det blir för mörkt. Jag tycker inte om blå och kalla nyanser.

02/09/2021 21:33:10

Jotun svarar:

Hej Jessica

När man ska färgsätta ett helt hus kan det vara bra att börja med kök/v-rum. Därefter brukar det vara lättare att hitta rätt till övriga ytor. Annars kan det lätt bli övermäktigt. 

Börja med den vita kulören på allt som ska vara vitt, köksluckor, tak, fönster, dörrar och övriga trädetaljer. Det finaste och också lättaste är om allt detta är målat i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Återkom gärna här hur era tankar går kring köksluckor, fönster mm så hjälper jag er vidare sedan.

Med vänlig hälsning:)

03/09/2021 14:36:58

Jessica:

Hej! Stort tack för supersnabbt svar. Nu har jag tagit reda på kulörkoden för köksluckorna. De är dessvärre i 0500, vilket går stick i stäv med min plan för husets övriga snickerier. Så hur bör jag tänka då? Vardagsrum och tv-rum lutar jag åt SAND och eftersom dörrblad och prefab golvsocklar/foder är i Bomull så tänkte jag använda Bomull som snickerifärg genomgående för snickerier, samt till spegelpanelen i vardagsrum/hall/matrum (färgen är ännu inte inköpt). Kommer spegelpanelen i matrummet att se för gul ut när köksluckorna är i 0500. Det är ju ändå lite avstånd mellan rummen även om de hänger ihop, så det kanske kan funka ändå? Skickar bild på luckorna (bild från Pavia Kvik) och på bänkskivan Silestone Blanco Orion blank.

03/09/2021 15:06:50

Jotun svarar:

Hej igen

När man mixar olika vita så förstärker de varandras olikheter. Så kan snickerier i varmare vita upplevas lite gulare än de egentligen är ihop med kritvitt som i sin tur kan få ett blå-stick ihop med varmare vita kulörer. Om du inte kan måla om luckor eller byta till  LADY 9918 Klassisk Vit på övriga snickerier så får du kompromissa lite.  LADY 1140 Sand,  LADY 12075 Soothing Beige eller  LADY 0394 Varmgrå. Provmåla dessa kulörer och se hur du upplever dem ihop med tapeten i ditt ljus. Återkom sedan så fortsätter vi med övriga ytor.

Med vänlig hälsning:)

03/09/2021 15:24:44

Jessica Eriksson:

Tack för svaret. Så lustigt! Det är just dessa tre kulörer som jag har provmålat med i vardagsrummet och älskar dem alla. Har nu beslutat mig för att det blir SAND i vardagsrummet :-) Stort tack även för rådgivningen för snickerival. Det blir vita luckor i köket, kombinerat med BOMULL snickerier i alla övriga utrymmen. Har du förslag på färgval på målade ytor i kök, matrum och lekrum/ gästrummet? Jag vill gärna skapa en varm, mysig och ombonad känsla, dock inte alltför mörk eftersom köket och barnrummet är i norrläge.

03/09/2021 15:32:51

Jotun svarar:

Hej igen

Kika på  LADY 8281 Pale Linden i kök/matrum och  LADY 10290 Soft Touch i lekrum/arbetsrum. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

03/09/2021 15:46:23
Go to top