Sofia

Lister/dörrar/fönster: Vit, vet ej exakt NCS

Angränsande rum: Se beskrivning

Möbler/köksluckor etc.: En del möbler (tex matgrupp) i rosewood, mycket neutrala kulörer

Tak: Vit, vet ej exakt NCS

Hej! Vi håller på att välja kulörer till kök, vardagsrum och hall. Dessa tre utrymmen hänger liksom ihop, så vi vill att färgsättningen ska kännas genomgående och harmonisk. Hallen är väldigt mörk. Kök och vardagsrum ligger med stora fönster i sydväst, på första våningen, så där är det ljust men inte jätteljust. För köket funderar vi på köksluckor i Blek Sand, en bänkskiva i carrara marmor och väggar i Kokos eller Vit Komfort. Från köket finns en stor dörröppning mot vardagsrummet. Jag gillar när man ser en kontrast i väggfärg från ett rum till ett annat så skulle gärna ha olika väggfärger i kök och vardagsrum. Gillar inte för kalla toner, men inte heller när det blir för varma toner eller för beige. Vill att det ska kännas lugnt, nedtonat och mjukt creme-färgat. Funderar även här på Kokos eller Vit Komfort som väggfärg (den kulör vi inte väljer i köket, så att det blir en kontrast). I hallen, som binder ihop lägenheten och som syns genom dörröppningar både från vardagsrum och kök, funderar vi på Sommarsnö, Lätthet eller Vit Komfort som väggfärg. Alternativt att välja en vit kulör på väggarna och en lite mer gråaktig ton som tex Sommarsnö på platsbyggd förvaring som finns i hallen. (Från hallen skymtar man även sovrummet och två barnrum som kommer att målas i Soft Skin och Minty Breeze). Vi har genomgående vita takstuckaturer och lister/dörrar/fönster och tak (vet tyvärr ej vilken NCS de har, men bifogar bilder). Genomgående något vitlaserat parkettgolv. Passar dessa kulörer ihop?

03/09/2021 10:22:20

Jotun svarar:

Hej Sofia

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp vilken färgkod (ncs eller Jotun) du har på dina tak, fönster, dörrar och lister så vore det toppen. Det påverkar vilka färger som blir fina och hur ni kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Med vänlig hälsning:)

03/09/2021 15:12:40

Sofia:

Hej! Tack för tipset :) Det är 0500N på tak, lister, dörrar och stuckaturer.

03/09/2021 15:15:50

Sofia:

Hej! Ett tillägg ang köket: Kan även tänka mig att ha köksluckor i färgen Kokos i kombination med Vit Komfort, om de funkar bättre ihop än Blek Sand och Vit komfort?

03/09/2021 15:29:34

Jotun svarar:

Hej Sofia

Kika på  LADY 1376 Froströk till väggar i kök/v-rum. Eftersom du inte har en naturlig avgränsning mellan dessa rum så hade jag valt en och samma kulör här. Hallen kan även den vara fin i Froströk eller  LADY 1016 Blek Sand. Alternativt målar du hallen i lite mer kontrast tex i  LADY 12076 Modern Beige eller i  LADY 10580 Soft Skin. Barnrum i  LADY 7163 Minty Breeze,  LADY 10580 Soft Skin eller  LADY 20119 Transparent Pink. Sovrum kan målas i  LADY 1233 Mohair eller  LADY 2024 Senses. Allt som ska vara vitt målas i  LADY 9918 Klassisk Vit.  LADY 1928 Sommarsnö,  LADY 8395 Vit Komfort blir mindre bra ihop med köksluckor i  LADY 1016 Blek Sand.  LADY 1931 Kokos fungerar bättre ihop med varmare vita färger. Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak. 

Med vänlig hälsning:)

03/09/2021 15:39:06

Sofia:

Tusen tack för snabbt svar och massor av bra input! Detta är en såå bra service när man är lost i kulör-djungeln :) Vi har tänkt om lite och funderar på om följande kombination av kulörer kan fungera istället: - Kalk på köksluckor - Sommarsnö på köksväggar - Sommarsnö eller Kalk på vardagsrumsväggar - Sommarsnö på hallväggar - Vilken matchande färg kan vi ev. måla garderober och platsbyggd sittbänk mm i så att det blir en liten kontrast? Men som också matchar övriga kulörer i vardagsrum och kök? Se inspirationsbild. Vi kommer att ha svart/grått/vitt marmorgolv och svagt vitlaserad parkett i hallen. - Kalk i sovrum - Minty breeze ena barnrummet - Soft Skin eller Transparent Pink i andra barnrummet

04/09/2021 13:44:50

Sofia:

Hej igen! Ett annat alternativ är om man tänker tvärtom: Om man utgår från färgen Vit komfort (som är min favorit) och anpassar allt annat (inkl lister) därefter? Vilken färg skulle passa på köksluckor om man vill ha en ljus krämig greige färg som liknar Blek Sand men som matchar Vit Komfort? Vänliga hälsningar, Sofia

05/09/2021 11:09:47

Jotun svarar:

Hej igen Sofia

Det finns så många vackra kulörer och kombinationer. Här tycker jag att ni ska börja med att hitta en fin kombination i kök/v-rum mot köksluckor till att börja med. Därefter blir det lättare att hitta rätt i övriga rum. När man vill ha neutrala toner så blir det finast och mest harmoniskt om man väljer två kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet och i en ton som fungerar med den vita man har på snickerier.  LADY 10341 Kalk har en rödare ton och är fin ihop med  LADY 1376 Froströk medan  LADY 1928 Sommarsnö har en mer gyllene ton och fungerar fint ihop med LADY 553 Ascott på luckorna.  LADY 8395 Vit Komfort är fin ihop med  LADY 8470 Smooth White. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning

13/09/2021 12:53:05
Go to top