Lena

Lister/dörrar/fönster: 0500-N

Angränsande rum: Flexibelt

Möbler/köksluckor etc.: Se information i fråga

Tak: 0500-N

Hej! Vi står inför en större renovering men kommer att ta det i etapper, dock känner vi att vi behöver göra en plan för helheten redan nu så vi vet var vi är påväg! Vi kommer börja med köket och det kommer bytas ut till 3020Y-20R och sen kommer tak/lister/dörrar/fönster att målas i 0500-N, är så trött på 0502-Y. Jag vet att det finns nyanser däremellan men vi har landat i Klassisk vit. Vårt kök, hall/entré och vardagsrum hänger ihop och största ljusinsläppet är från nordöst, öst och sydöst i vardagsrum/kök. För att kompensera för norrljuset har vi tittat på Sand, skulle ni säga att den fungerar till kökets färg? Har läst flera svar från er i kulörråden och det verkar som att ni ibland inte rekommenderar just klassisk vit till Sand men i andra trådar står det att den fungerar bra. Vad ger Klassisk vit för effekt på Sand? Sand kommer även fortsätta in i hallen som leder till allrummet och även målas upp i allrummet som har fönster mot söder, kommer den att fungera även där? Vi kommer också att byta golv och det är ännu inte bestämt än vad det blir. Har dock testat några där Sand tenderar att dra mot grönt, vad är det för ”fel” på golvet? Vi är ute efter ett väldigt ljust golv, vad ska vi leta efter för att det ska harmonisera med Sand? Gästrummet har fönster mot väst och där har vi tittat på Marrakesh alternativt Modern Beige, vad tror ni? Vårt sovrum har fönster mot väst och där har vi tittat på Green Leaf, Evergreen eller Timjan. Detta är också enda nyansen som också behöver fungera till kökets färg eftersom man ser in i sovrummet från köket. Fungerar dessa kulörer ihop med köket? Två barnrum har fönster mot öst/sydöst och där lutar det åt Savanna Sunset i det ena och Blushing Peach i det andra. Kulörerna ovan behöver fungera till Sand, gör de det? Fungerar samtliga färger i de väderstreck jag nämnt? Om ni har andra förslag på färger som ni tror skulle passa bättre tar jag tacksamt emot det!

13/09/2021 13:08:08

Jotun svarar:

Hej Lena

Om dina luckor blir i 3020-Y20R så kika i stället på  LADY 1016 Blek Sand.  LADY 1140 Sand har mer rödhet i sig än luckorna och passar ofta bra ihop med något varmare vita men kan även fungera med  LADY 9918 Klassisk Vit, lite beroende på ljus. 

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag gärna vilja ha en planlösning så jag ser hur rummen förhåller sig till varandra. Återkom med denna samt hur ni upplever  LADY 1016 Blek Sand ihop med luckorna så fortsätter vi sedan. Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Med vänlig hälsning:)

14/09/2021 16:45:56

Lena:

Tack för svaret! Nu när vi ändå ska iväg och köpa provburkar så tänker jag att vi kan passa på att testa flera alternativ samtidigt så vi inte låser oss till en enda. Tolkar jag dig rätt att slutresultatet blir bäst om man med kulören i allmänutrymmen försöker hålla sig runt samma rödhet som i köket (20-R)? Har kikat på Kalk, Soft Touch, Tudor, Froströk och Sand som har mer rött i sig än köket. Kan någon av dessa fungera till Klassisk Vit och köket? Sen har vi kikat på Kokos, Vitt te, Soothing Beige, Space och Blek Sand som har mindre rött/lika/något mer rött i sig än köket. Kan dessa fungera till Klassisk Vit och köket? Anledningen till att jag tittade på Sand från första början var att jag har läst att man ska försöka kompensera för eventuellt norrljus och välja en färg med något mer rött i. Men ljuset kommer ju också in från öster och sydöst så det kanske kompenserar för norrljuset?

15/09/2021 13:21:56

Jotun svarar:

Hej igen

Om du vill testa fler kulörer så kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 1275 Mild och  LADY 12075 Soothing Beige. De rödare tonerna riskerar att dra lite åt rosa ihop med de gulare luckorna. Space och Vitt Te fungerar bättre ihop med varmare vit på snickerierna. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

16/09/2021 13:22:39

Lena:

Tack! Och en sista fråga innan vi sticker till färgaffären: om man istället skulle gå åt den grå färgskalan eller den beige färgskalan, vilka alternativ hade ni rekommenderat oss att titta på då?

16/09/2021 15:02:42

Jotun svarar:

Hej igen Lena

Om ni väljer en mer grå kulör så kan den upplevas lite för kall mot de gula luckorna, nästan dra lite åt gråblå. De kulörer jag tidigare föreslog är beige. Det finaste och mest harmoniska är om man håller sig i ungefär samma rödhet/gulhet på väggarna som på skåpen.

Med vänlig hälsning:)

17/09/2021 13:58:56
Go to top