Lena

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : 0500-N

Angränsande rum : Flexibelt

Möbler/köksluckor etc. : Se information i fråga

Tak : 0500-N

Hej! Vi står inför en större renovering men kommer att ta det i etapper, dock känner vi att vi behöver göra en plan för helheten redan nu så vi vet var vi är påväg! Vi kommer börja med köket och det kommer bytas ut till 3020Y-20R och sen kommer tak/lister/dörrar/fönster att målas i 0500-N, är så trött på 0502-Y. Jag vet att det finns nyanser däremellan men vi har landat i Klassisk vit. Vårt kök, hall/entré och vardagsrum hänger ihop och största ljusinsläppet är från nordöst, öst och sydöst i vardagsrum/kök. För att kompensera för norrljuset har vi tittat på Sand, skulle ni säga att den fungerar till kökets färg? Har läst flera svar från er i kulörråden och det verkar som att ni ibland inte rekommenderar just klassisk vit till Sand men i andra trådar står det att den fungerar bra. Vad ger Klassisk vit för effekt på Sand? Sand kommer även fortsätta in i hallen som leder till allrummet och även målas upp i allrummet som har fönster mot söder, kommer den att fungera även där? Vi kommer också att byta golv och det är ännu inte bestämt än vad det blir. Har dock testat några där Sand tenderar att dra mot grönt, vad är det för ”fel” på golvet? Vi är ute efter ett väldigt ljust golv, vad ska vi leta efter för att det ska harmonisera med Sand? Gästrummet har fönster mot väst och där har vi tittat på Marrakesh alternativt Modern Beige, vad tror ni? Vårt sovrum har fönster mot väst och där har vi tittat på Green Leaf, Evergreen eller Timjan. Detta är också enda nyansen som också behöver fungera till kökets färg eftersom man ser in i sovrummet från köket. Fungerar dessa kulörer ihop med köket? Två barnrum har fönster mot öst/sydöst och där lutar det åt Savanna Sunset i det ena och Blushing Peach i det andra. Kulörerna ovan behöver fungera till Sand, gör de det? Fungerar samtliga färger i de väderstreck jag nämnt? Om ni har andra förslag på färger som ni tror skulle passa bättre tar jag tacksamt emot det!

13/09/2021 13:08:08

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Lena

Om dina luckor blir i 3020-Y20R så kika i stället på  LADY 1016 Blek Sand.  LADY 1140 Sand har mer rödhet i sig än luckorna och passar ofta bra ihop med något varmare vita men kan även fungera med  LADY 9918 Klassisk Vit, lite beroende på ljus. 

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag gärna vilja ha en planlösning så jag ser hur rummen förhåller sig till varandra. Återkom med denna samt hur ni upplever  LADY 1016 Blek Sand ihop med luckorna så fortsätter vi sedan. Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för svaret! Nu när vi ändå ska iväg och köpa provburkar så tänker jag att vi kan passa på att testa flera alternativ samtidigt så vi inte låser oss till en enda. Tolkar jag dig rätt att slutresultatet blir bäst om man med kulören i allmänutrymmen försöker hålla sig runt samma rödhet som i köket (20-R)? Har kikat på Kalk, Soft Touch, Tudor, Froströk och Sand som har mer rött i sig än köket. Kan någon av dessa fungera till Klassisk Vit och köket? Sen har vi kikat på Kokos, Vitt te, Soothing Beige, Space och Blek Sand som har mindre rött/lika/något mer rött i sig än köket. Kan dessa fungera till Klassisk Vit och köket? Anledningen till att jag tittade på Sand från första början var att jag har läst att man ska försöka kompensera för eventuellt norrljus och välja en färg med något mer rött i. Men ljuset kommer ju också in från öster och sydöst så det kanske kompenserar för norrljuset?

15/09/2021 13:21:56

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om du vill testa fler kulörer så kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 1275 Mild och  LADY 12075 Soothing Beige. De rödare tonerna riskerar att dra lite åt rosa ihop med de gulare luckorna. Space och Vitt Te fungerar bättre ihop med varmare vit på snickerierna. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack! Och en sista fråga innan vi sticker till färgaffären: om man istället skulle gå åt den grå färgskalan eller den beige färgskalan, vilka alternativ hade ni rekommenderat oss att titta på då?

16/09/2021 15:02:42

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Lena

Om ni väljer en mer grå kulör så kan den upplevas lite för kall mot de gula luckorna, nästan dra lite åt gråblå. De kulörer jag tidigare föreslog är beige. Det finaste och mest harmoniska är om man håller sig i ungefär samma rödhet/gulhet på väggarna som på skåpen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Nu har vi provmålat 😅 Froströk är fin men den känns för ljus/mesig i kombination med köket och vi tycker att Mild går för mycket åt det gula hållet så de har vi valt bort som kulör till allmänutrymmen. Vi tycker bäst om Blek Sand och Soothing Beige och tycker att båda passar till köksluckorna i 3020-Y20R men vi har dock väldigt svårt att välja en av dessa. Därför tar vi gärna emot två färgförslag av er till övriga rum, ett som passar till Soothing Beige och ett som passar till Blek Sand så får vi ta ett beslut utifrån det. Vi har ljus från norr/öster/söder in i vardagsrum/kök, ska vi då kompensera för norrljuset och välja Soothing Beige som är lite varmare? I allrummet (vid barnens sovrum) kommer det istället in ljus från sydväst och i hallens mindre fönster kommer ljus in från väster, funkar Blek Sand/Soothing Beige i samtliga väderstreck? I övrigt har vi två barnrum med fönster mot sydöst där barnen önskat Savanna Sunset och Blushing Peach, funkar dessa färger mot både Blek Sand och Soothing Beige? Enda rummet som man ser från köket är vårt sovrum (med fönster i väster) så den kulören där behöver dels fungera till Soothing Beige/Blek Sand men också till 3020-Y20R. Sen har vi ett gästrum (med fönster i väster) som behöver fungera till Soothing Beige/Blek Sand samt till färgerna i barnens rum Savanna Sunset/Blushing Peach (om de går att behålla). I vårt sovrum och gästrummet har vi pratat om en grön nyans (har till exempel tittat på Evergreen, Green Leaf, Timjan och Green Marble) alternativt att båda rummen målas i (olika) mörkare beige/bruna färger (har till exempel tittat på Marrakesh, Mohair, Hipster Brown, Almond Beige). Sen har vi även tittat på Organic Red så vi utesluter ingen färg utan tar GÄRNA emot förslag på färger som kan passa in! Tanken är att tvättstugan ska målas i 0500-N! Golvproven vi har testat har gjort att Soothing Beige/Blek Sand dragit åt det gröna hållet, vad är det för ”fel” på golvet och vad ska vi leta efter istället? Bifogar bild på planlösning samt bänkskiva.

22/09/2021 17:31:55

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Lena

Om ni väljer  LADY 1016 Blek Sand eller  LADY 12075 Soothing Beige till kök/v-rum så kika på  LADY 20047 Blushing Peach och  LADY 20046 Savanna Sunset till barnrummen,  alternativt  LADY 2011 Antique Brass och  LADY 2040 Ljus Granit. I ert sovrum och gästrummet kan ni kika på  LADY 1233 Mohair,  LADY 8252 Green Harmony eller  LADY 8281 Pale Linden. Dessa färgkombinationer fungerar med både Blek Sand och Soothing Beige. Provmåla igen.

När ni väljer golv kan det vara en god ide att välja ett golv med en varm ton eftersom era väggkulörer och kök är varma färger. Här får ni helt enkelt låna hem prover på golv och se vad som fungerar.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack! Har ni fler förslag på mörkare beige färger som kan fungera i sovrum och gästrum? Och fler gröna nyanser? Tycker kanske Pale Linden blir lite för ljus!

23/09/2021 17:13:49

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika även på  LADY 1233 Mohair och  LADY 8302 Lagerträd. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Mohair har ni redan tipsat om 😉 Undrar om det finns fler beige, mörkare beige/bruna färger som hade fungerat till övriga kulörer? Vi själva har som sagt kikat på bland annat Almond Beige och Hipster Brown men har ingen aning om de går ihop med Blek Sand/Soothing Beige. Kom gärna med fler och andra förslag! Som ytterligare grön kulör, hade Timjan, Green Marble, Evergreen och Green Leaf också fungerat?

24/09/2021 20:08:48

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

:)  LADY 10965 Hipster Brown och  LADY 10966 Almond Beige kan också fungera. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Nu verkar det som att vi landat i Soothing beige till allmänutrymmen, Blushing Peach i ena barnrummet och Savanna Sunset (eller Devine) till det andra. Sovrummet målas i Hipster Brown och gästrummet i Mohair, tror det kommer bli toppen 👌🏻 Men nu behöver jag vi fråga om en grå nyans som passar till Soothing Beige? Vi kommer lägga in klinkers i hallen och behöver ett färgprov för att ha med som referens så vi tittar på ”rätt” grå. Har ni några förslag på både ljusa och mörka grå kulörer som matchar? Troligen kommer vi måla in någon möbel i den kulören också! Vi har också funderat på att lägga beige klinkers men upplever att det är svårt att matcha med Soothing Beige, antingen drar klinkers åt någon annan färg eller så gör väggfärgen det. Lena

06/10/2021 10:05:23

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Lena

Som jag har beskrivit tidigare så blir det finast om håller sig i ungefär samma kulörton när man mixar olika neutrala färger som grå och beige. Om kök/v-rum blir i Soothing beige och angränsande barnrum blir i rosa toner så kika på  LADY 1832 Skandinaviskt Ljus,  LADY 1376 Froströk,  LADY 12076 Modern Beige eller  LADY 10342 Kalkgrå till hallen. 

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top