EK

Vi ska bygga ett nyfunkishus och behöver välja fasadkulör. Vi funderar på Trebitt oljelasyr men vill ha alternativ för täckfärg med just pga. dess hållbarhet. Bifogad bild är så som vår husmodell kommer att se ut. Övriga bilder är typ av inredning och färg vi kommer sikta på inomhus. Neutrala jordnärafärger som drar åt det varma hållet, svarta detaljer. Vi villinte ha en färg som är åt svarta hållet men vi är heller inte så vita av oss. Vi vill ändå göra ett intryck utan att tröttna på en färg. Vi har provmånad med herrgårdsgrön, grön umbra, skodde och kontur. Vi gillar de gröna men kanske känner att de är lite för gröna. Skodde skulle vara snygg till svarta fönster men vi är osäkra på om det passar stilen på huset. Vi lutar åt svarta Alufönster överlag. Vi kan även tänka oss någon mer neutral fasad men med ytterdörr i någon annan kulör för att göra det mer personligt. Önskar förslag på fasadkulör som passar stilen? Ombonad känsla utan att det blir för mörkt.

29/09/2021 10:27:52

Jotun svarar:

Hej 

Jättefint hus:) Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva veta vilken färgkod (ncs, RAL) du kommer att ha på fönster och dörrar? Det påverkar vad som blir fint på fasaden och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Återkom med detta så fortsätter vi sedan.

Med vänlig hälsning:)

30/09/2021 16:33:52

EK:

Hej och tack för svar! Svarta alufönster RAL 9005 Inget är än helt bestämt men svart var det vi spontant lutat åt. Jag hittar många snygga kulörer men är svårt att se om de passar just nyfunkis, plant tak, raka linjer.

30/09/2021 20:56:28

Jotun svarar:

Hej igen 

Tack. Kika på  JOTUN 1284 Svolvär,  JOTUN 1939 Sandbeige eller JOTUN 1378 Kontur. Provmåla på stora skivor som ni kan flytta runt och se hur de olika kulörerna blir på olika sidor om huset. Betrakta på lite avstånd.

Måla huset med  DEMIDEKK Infinity

Med vänlig hälsning:)

01/10/2021 10:30:56

Elin:

Nu har vi provmålat kulörerna och vi gillar dom, tusen tack för råd det uppskattas jättemycket! Dock så står vi i valet mellan svarta eller annan färg på fönster. Vi har att välja på följande kulörer på fönster: Svart RAL 9005 Vit RAL 9010 Grå RAL 7038 Grå RAL 7043 Grå RAL 7035 Grå RAL 7016 Jag vet ju vilka som ni rekomenderade för RAL 9005, men i övrigt så har vi svårt att se vad som skulle passa oss. Vi vill ju ha någon slags grå/beige fasad som inte drar åt kallt utan neutral eller åt det varmare hållet. Säkert är några av de gråa RAL jag angivit inte alls passande men där är vi inte alls kunniga. Vi är rädda att svarta fönster till Svolvär eller Sandbeige blir lite stark kontrast mellan mörkt och ljust, det är ju ändå en speciell modell på hus med nyfunkis. Tillsammans med ett sadeltak passar ju kontrasten tycker jag. Kan ni utifrån de fönsterfärger jag nämnt ovanför se vad som skulle vara snyggt? Eller vilken annan kulör i beige/grå som kan passa någon av dom med tanke på att vi gillar neutralt/varmare toner utan att det blir lattefärg? Vänliga Hälsningar Elin

13/10/2021 10:11:30

Jotun svarar:

Hej igen Elin

Jag tycker nog att fönster kan ha en något mörkare färg än fasaden. RAL-färger går inte att översätta till exakt ncs. De grå RAL-färger som du beskriver har en gråare ton och kan fungera ihop med JOTUN 1378 Kontur.  JOTUN 1939 Sandbeige och  JOTUN 1284 Svolvär har en rödare ton och fungerar mindre bra ihop med dessa grå RAL. Har ni möjlighet att välja vilken RAL ni vill till fönstren? I så fall hade jag börjat med att hitta en kulör till fasaden som ni gillar och därefter valt fönster. Återkom med era tankar här så fortsätter vi sedan.

Med vänlig hälsning:)

15/10/2021 11:54:44
Go to top