Ewa

Kategorier:

Hej! Vi har ett Borohus från 1990 som idag är målat i Demidekk täcklasyr Sandhamnsgul med vita knutar, foder och dörrar. Taket är betongpannor i terracotta. Vi ska nu måla om huset, köpa nya ytterdörrar och ny altanmarkis. Vi har en ny altan som så småningom ska få en mer silvergrå färg. Vi bor i ett område med mycket blandad småhusbebyggelse, 50-60-talshus med insprängd nyare bebyggelse. Vi funderar nu hur vi kan uppdatera huset och vilken Jotunfärg som är lämplig att använda. Kan ni ge förslag på färgsättning av hus, foder, ytterdörrar, markis och som passar till hustypen och takfärgen. Vi har funderat på svagt gråvitt, någon svag grågrön eller bara behålla den gula färgen. Vi skulle gärna behålla knutarna och fodren vita men gärna få en färg på ytterdörrarna. Om man behåller den ljusgula färgen skulle man då kunna ha mörkröda dörrar? Bör man i så fall ha alla dörrar, dvs även garage och garagedörrar i denna färg? Eller blir det plottrigt att behålla dessa vita? Tacksam för råd!

07/10/2021 13:43:33

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Ewa

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs, Jotun, RAL) har du på fönstren? Återkom med denna så fortsätter vi sedan.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Våra fönster är fabriksmålade 1990. Färgkoden bedömer jag är NCS S 0300-N. När vi nu ska uppdatera huset funderar vi även på att måla fönstren. Jag är därför tacksam för tips på färgtyp och färgnummer även för dessa. Vänliga hälsningar Ewa

11/10/2021 14:34:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Ewa

Tack, toppen. Kika på  JOTUN 1622 Reflektion,  JOTUN 1376 Froströk,  JOTUN 1016 Blek Sand,  1141 Natural Beige eller  JOTUN 0394 Varmgrå till fasaden. Måla fönster, vindskivor, knutar, takutsprång och foder runt fönster och dörrar i  LADY 9918 Klassisk Vit. Ytterdörr kan vara i JOTUN 8413 Herrgårdsgrön eller  JOTUN 0025 Dalaröd. Låna hem olika färgprover på markiser och se hur dessa blir ihop med de olika kulörerna.

Provmåla på stora skivor som du kan flytta runt och se hur de olika kulörerna blir på olika sidor om huset, i olika ljus. Betrakta på lite avstånd.

Måla sedan fasad, vindskivor, takutsprång, knutar och foder runt fönster och dörrar med  DEMIDEKK Infinity. Fönster och dörrar målas med  DEMIDEKK Infinity Details.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! tack för dina tips. Vi har nu provmålat med de flesta färgtipsen. Vi har kommit fram till att de allra ljusaste går bort då vi tycker huset försvinner. Den färg som vi tycker bäst om är Blek sand men vi skulle vilja ha den lite mindre "brunsandig" och lite gråare men fortfarande en varm färgton. Vi provade en blandning S 2002-Y20R men jag är lite rädd för att den kan kännas lite kall. Hur ska man tänka, tror du att vi bara ska öka till S 2003-Y20R eller har du något annat tips för att få en varm ton men aningen gråare än Blek Sand? Tack på förhand! Ewa

01/06/2022 11:12:17

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Vi rekommenderar inte att man blandar egna kulörer. Kika i stället på den lite gråare  JOTUN 0394 Varmgrå eller JOTUN 8025 skodde. Provmåla igen:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Vi tycker Varmgrå och Skodde är för mörka. Vi önskar en "färgstyrka" som ligger någonstans mellan Blek sand och Froströk och har nu provat med Demivit. Tror du att den fungerar och känns nog varm mot vårt tegeltak trots att den inte har så mycket rött i sig? Kan Demivit upplevas slå mot grönt ibland? Om vi skulle välja Demivit kan vi då ha Lätthet på knutar och foder? Vi vill helst inte ha Klassisk vit som vi tror kan upplevas för kall mot snön vintertid. Vi funderar på att ha röda dörrar. Tacksam för dina råd!

03/07/2022 21:41:56

Svar:

Jag återkommer till dig. Vi har hittat en gammal färgburk från knutar och vindskivor som är S 0502-Y. Sannolikt innebär det att även fönstren är målad i den kulören eftersom jag inte ser skillnad på färgerna. Om vi då väljer Demivit till fasaden passar det att behålla knutar och fönster i S0502-Y eller blir den för gul mot Demivit? Tacksam för din hjälp!

10/07/2022 14:14:49

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 JOTUN 0731 Demivit är fin men kan eventuellt få ett grön-stick ihop med ert röda tak och en röd dörr. Kika i stället på JOTUN 1235 Kalkvitt, JOTUN 1931 Kokos, JOTUN 0182 Pärlvit eller JOTUN 10678 Space som alla har en lite rödare underton. Måla vita detaljer som fönster, vindskivor, knutbrädor och foder runt fönster och dörrar i  JOTUN 1624 Lätthet. Provmåla igen:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Vi har nu återigen provmålat. Vi har målat Demivit och Space intill varandra och tycker att de båda är fina men att det är mycket liten skillnad på dem. Tror du att Space passar bättre än Demivit till vårt tak, som med åldern fått en mer brunröd färg, och till framtida röda dörrar? Våra fönster har färgen S 0502-Y och som vi nu bedömer det behöver de inte målas om på ganska många år. Ska vi då ta Bomull till knutbrädor, foder och vindskivor för att det ska passa fönsterfärgen? Passar Bomull till både Space och Demivit?

14/07/2022 14:24:34

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det kommer att bli en skillnad när färgen kommer upp på fyra fasader plus garage. Space har lite mer rödhet i sig vilket brukar vara bra ihop med röda tak och röd dörr. Läs gärna mitt tidigare svar angående detta. Provmåla gärna på en större yta.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top