Annika

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : NCS S 0502-Y

Angränsande rum : SAND 1140

Möbler/köksluckor etc. : NCS S 2500-N

Tak : NCS S 0300-N

Hej! Vi kommer att ha IKEA köksluckorna Lerhyttan (färgkod NCS S 2500-N) där man föreslagit väggfärg SANS 1875. Kommer detta att funka? Vi vill absolut inte att köksluckorna ska uppfattas som blå. I vardagsrummet som angränsar med en öppen planlösning till köket har man föreslagit väggfärg SAND 1140. Vardagsrummet är i rent sydvästläge (sol 13:00-18:00). Kommer detta generellt funka, samt funka i förhållande till köksluckornas gråa färg?

25/10/2021 21:54:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Annika

Lerhyttan Grå har en grå ton med ett drag av lila. Detta kan man inte trolla bort men man kan försöka att inte förstärka detta drag genom att undvika toner som beige, varma vita (stockholmsvit) varma grå, gröna, rosa osv.  (Lerhyttan Grå fungerar egentligen bäst ihop med kritvita snickerier.) Om man inte vill förstärka det grålila draget så undviker man alltså varmare toner. Till era snickerier i S0502-Y så blir det dock finare med lite varmare färger, speciellt om man tänker lite ljusare färger. Tyvärr kan denna då förstärka det lila draget i luckorna. Väljer man i stället en ljusare färg som passar med luckorna så är risken stor att den inte fungerar med snickerierna i varmare vit. Om man inte har möjlighet att ändra kulör på antingen snickerierna eller köksluckorna får man göra en kompromiss. Här kan man tex acceptera att luckorna drar mer åt grålila och välja en ljusare kulör tex  LADY 1024 Tidlös på väggarna. Tidlös är fin mot snickerierna men kan ev få luckorna att framstå som mer lila. Eller så accepterar man att snickerierna kommer upplevas gulare än de egentligen är och väljer en kulör som går bra ihop med luckorna som tex  LADY 1622 Reflektion eller  LADY 2104 Teblomma. Dessa kulörer kan dock få en något kallare ton ihop med de varmare snickerierna. Om man inte kan acceptera dessa färgfenomen så kan det vara en god ide att välja en mörkare kallare kulör. Då får man till en kontrast och man tenderar att tänka mindre på gulare lister och grålila luckor. Här kan ni kika på  LADY 2336 New York,  LADY 1622 Reflektion,  LADY 4629 Skuggblå,  LADY 5044 Blåis,  LADY 20142 Daydream,  LADY 20145 Wisdom och  LADY 5343 Industriell Grå.

 LADY 1875 Sans och  LADY 1140 Sand blir för gula ihop med luckorna.

Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt och se hur färgen blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. 

För matta vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. 

Med vänlig hälsning:)


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top