Emelie

Lister/dörrar/fönster: 0300-N

Angränsande rum: 0500-N

Möbler/köksluckor etc.: Köksluckor: 2502-B

Tak: 0300-N

Hej! Jag har precis köpt en ny lägenhet och ska måla om i den. Jag lånade en färgscanner från en färgbutik för att scanna lister, tak, garderober med mera eftersom jag inte kände till färgerna. Resultat var att alla lister, innerdörrar/garderober och tak är 0300-N. Nuvarande väggfärg: I hallen, köket och en liten passage (mellan vardagsrum och sovrum) är det i dagsläget 0500-N på väggarna. På köksluckorna en grå färg som enligt scannern är 2502-B. I vardagsrum och sovrum är det Jotun Kokos och i gästrummet Jotun Soft mint. Dessa tre rum vill jag dock måla om. Golv: I hallen ligger grå klinker. I kök, passage, sovrum och gästrum ligger ett och samma typ av brädgolv. I vardagsrummet ligger en fiskbensparkett. Jag tycker om minimalistiskt och stilrent och är intresserad av ljusa kulörer. I hall, kök och passage planerar jag att fortsatt ha vitt. Jag vill även ha vardagsrummet i vitt och funderar därmed på vilken vit som skulle passa bra. Hur kan man tänka till trägolv när det gäller val av vit? Och till lister som är 0300-N? Om Klassisk vit 0500-N (som redan finns i andra rum är ett bra val, så är det väl rimligt att ha det även i vardagsrummet). Finns det risk att den kan se grå/ljusblå ut? I vardagsrummet finns en öppen spis, där det idag är vitt (0500-N eller 0300-N) på spisens botten och spishällskanten. Tyckte detta var en snygg effekt mot den nuvarande beigea väggfärgen. Tror ni att man kan ha en liknande effekt genom att bryta av den framtida vita på väggen mot en extra vit på dessa detaljer? Vardagsrummet vetter mot sydväst. I gästrum och sovrum (som vetter mot nordost) vill jag måla om och gärna ha något annat än vitt, men fortfarande något ganska ljust. Har tittat på beigea/gråbeigea/gråa färger, ex. Space, Kalk, Kalkgrå osv. Är dock lite osäker på vad som skulle passa harmoniskt med köksluckorna. Vissa av de kulörer jag tittat på såg ju ganska gula ut direkt jämfört med köksluckorna (på ett kanske mindre smickrande sätt). Man kommer till del/i vissa vinklar se väggar i gästrum och sovrum samtidigt som man ser köket. Så jag har funderat på vilka färger som egentligen kan passa ihop och vad som kan ge ett harmoniskt intryck för lägenheten i sin helhet. Så, mina frågor är: Vilken vit skulle ni rekommendera med tanke på lister, tak, golv osv i hall, vardagsrum, passage och kök? Fungerar 0500-N som redan finns i tre av rummen? Och finns något fint sätt att få detaljer på den öppna spisen att "poppa" lite extra? Samt: Vilken/vilka kulörer skulle kunna passa i sovrum och gästrum för att bryta av från det vita och harmonisera med trägolven och färgen på luckorna i köket? Tacksam för era råd!

19/11/2021 17:07:40

Jotun svarar:

Hej Emelie

När man ska färgsätta en hel bostad så är det lättast att börja med de allmänna ytorna som kök/v-rum. Därefter brukar det vara lättare att hitta rätt kulör till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars. 

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Så ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

S0300-N är en väldigt vit kulör. Jag hade brutit den till väggarna för att få en mjukare känsla. Kika på en nästan vit till kök/v-rum tex  LADY 1622 Reflektion

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplevde Reflektion i ditt ljus och med din inredning så fortsätter vi med övriga rum sedan.

För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance

Med vänlig hälsning:)

23/11/2021 11:57:42
Go to top