Camilla

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : S 0502-y

Angränsande rum : Ska också göras om och ha ungefär samma färgtema

Möbler/köksluckor etc. : Ska också göras om...

Tak : Lika i alla rum

Behöver era fina råd kring färgsättning av tre rum i vår källare i ett hus från 1965. Rum 1 fungerar som TV-rum/gillestuga med öppen spis i gipsputs (klassisk vit) i det nedre hörnet med gråsvart granitskiva. Ljuset i detta rum består av glasblock i två ljusinsläpp från sydvästläge som ska bytas från gula till glasklara/molndekor. Takbelysningen består av ett takspotsystem/skenor i taket. Blir ett något gulare sken än vitt. Även mysbelysning finns i form av golv- och vägglampor. Väggarna är tänkt att putsas och troligen målas i ljus diffusionsöppen färg, men helst kanske behållas i ”putsfärgen” med en primer. Golvet är tänkt klinkers 60x60 som liknar kalksten/limestone, gråbeige, kanske mer grå än beige med inslag av ljusare/mörkare meleringar. De benämns i färgen S 3502-y av Interkakel. Tre synliga dörrar till angränsande rum kommer att vara fabriksmålade (S 0502-y) även lister i samma färg. Kan Tidlös (S1002-y) passa på väggarna, och Eggvit (0502-y) till taket? Såklart kommer rummet att få mysiga mattor, filtar, en del svarta/mörka inslag (svart skinnfåtölj vid spisen, tv/inredning etc) och en stor (i nuläget brun/beige soffa för häng). Har ni andra förslag på färger så rummet/källaren upplevs mysigt och ljust/varmt? Och inte för gult? Har egentligen helt snöat in på putsfärger, alltså mera åt greige... De övriga rummen, ytterligare ett tv-rum/soffhäng och ett sovrum i anslutning är tänkta att hålla samma färgtema och lika golv med mattor även här. Dessa rum har fönster som ljusinsläpp, ”hängrummet” har tre källarfönster, det mindre sovrummet endast ett, inget av dessa fönster är klarglas men ger såklart ljusinsläpp. Tacksam för återkoppling - tack på förhand! Med vänlig hälsning,

25/11/2021 14:36:08

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Camilla

Jag hjälper er gärna men om du har möjlighet att ladda upp en planlösning så vore det toppen? Återkom med denna så fortsätter vi sedan.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, hoppas denna ritning funkar!

27/11/2021 13:05:45

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack, perfekt. Kika på  LADY 1875 Sans i tv-rum,  LADY 1876 Vitt Te i hobbyrum och  LADY 1303 Observe i gästrum. Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej och tack för fantastiskt snabbt svar, är bara rädd att denna kombination blir för gul? Blir Tidlös för vit eller intetsägande tillsammans med dina övriga förslag om man utesluter Observe? Skulle färger mer åt gråbeige också fungera? Hur mycket påverkar golvet? Färgen på klinkergolvet kan ändras. Det gråa får inte dra åt lila. Sen förstår jag att ljusinsläpp, färger på möbler etc också påverkar. För kännedom ska väggarna i hallen bakom wc och snickarrum/hobby (som inte syns på ritningen) också målas om, troligen blir det svarta målade betonggolvet kvar ett tag till (som leder mot tvättstugan och förrådsutrymmen med samma målade svarta betonggolv).

27/11/2021 16:41:08

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Camilla

Ok, om det blev för gult när du provmålade så kika i stället på  JOTUN 1024 Tidlös,  LADY 10679 Washed Linen och  LADY 8281 Pale Linden. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, Behöver några sista råd när vi nu har målat nästan alla rum i källaren och valet blev till slut Vitt Te i gästrum, lek-och motionsrum, hobbyrum och pannrum. Vi har också lagt lika golv/klinkerplattor i alla rum. På den lilla gästtoaletten är väggarna kaklade till hälften i samma plattor som på golvet. Väggarna är målade i Eggvit och i hallen utanför toaletten/hobbyrummet valde vi Bomull för att det skulle bli samma vita som de fabriksmålade dörrarna i Bomull (S 0502-Y). Alla tak i alla rum är målade i Eggvit. I TV-rummet är väggarna putsade och endast behandlade med en primer. Vi behöver nu måla innerväggen mot lek- och motionsrummet då putsväggen där har en del missprydande färgskiftningar. Tyvärr tycker jag att golvet/klinkerplattorna upplevs som gråblå/betongfärgade i visst sken och under vissa tider på dagen. TV-rummet ligger mot nordväst så det förklarar säkert den gråblå känslan. Fråga 1. Vilken kulör tror du passar på innerväggen i TV-rummet som vi nu behöver måla - och som gör att golvet istället upplevs mer greige/varmgrått? Du har tidigare tipsat om Washed Linen och Soothing Beige. Tycker den befintliga putsade ytan påminner om en blandning av dessa två och Space. Den målade innerväggen ska smälta in i rummet och får inte bli en ”fondvägg”. Vi vill behålla övriga väggar putsade. Fråga 2. Vilken kulör skulle kunna göra utrymmet i hallen utanför gästtoaletten/hobbyrummet lite mysigare då jag egentligen tycker att väggarna blev lite för ljusa och mesiga i Bomull. Har tidigare fått tips om Soft Touch och har funderat lite på Devine och Blushing Peach. Dusky Peach har jag redan provmålat på kartong, men den ser tyvärr för grågulaktig ut och liknade nästan den naturliga kartongfärgen. Golvet i hallen har nu samma klinkerplatta som i övriga rum. Klinkerplattan angränsar också till svartmålat betonggolv längre bort i hallen samt att betonggolvet i hobbyrummet är målat i Green Leaf. Trösklarna är ekfärgade. Tar tacksamt emot era fina råd!

19/04/2022 21:16:42

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Fråga 1, kulören i Tv-rummet bör ju fungera med  LADY 1876 Vitt Te och  LADY 1453 Bomull. Dessa båda kulörer har en varmare ton. Man kan inte trolla bort en gråblå ton i ett golv men man kan försöka att inte förstärka det blå draget genom att undvika varmare toner. Här behöver du göra en kompromiss. Antingen matchar du Tv-rummet med de varmare Vitt Te och Bomull vilken då kommer göra att golvet drar mot blått. Eller, så matchar du med golvet med tex en blå kulör som  LADY 5452 Nordic Breeze,  LADY 4894 Ocean Air eller  LADY 5249 Linblå.

Fråga 2, Eftersom detta utrymme angränsar till tv-rum så rekommenderar jag att hitta en fin kulör till Tv-rummet först och därefter hitta ny kulör till liten hall utanför gästtoalett.

Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej och tack för snabbt svar, det är dock inte aktuellt att förstärka med en blå kulör, den målade väggen får matcha den befintliga putsade väggen som är gråbeige, kan Space vara den kulör som kan passa bäst då? Den känns mittemellan röd/beige/gul/grå. Och Space borde väl också fungera med befintliga färger (och många andra). Får hitta andra sätt att tona ner blåsticket helt enkelt (mattor mm).

20/04/2022 12:42:57

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Jättesvårt att säga vilken kulör den murade väggen har i sig själv, utan att ha sett den, men kika på  LADY 10678 Space eller en lite mörkare tex  LADY 1233 Mohair. Provmåla:)

Med vänlig hälsning

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top