Emelie

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : Vitt

Angränsande rum : 4143 Anemone (sovrum)

Möbler/köksluckor etc. : Vita köckluckor. Möbler i valnöt/teak/körsbär

Tak : Vitt

Hej! Jag behöver tips till väggfärg till ett vardagsrum/kök (öppen planlösning). Jag kommer ha en färgglad inredning med Svenskt Tenns Californiagardiner, en gul/senapsgul soffa, en röd fåtölj och persisk matta som tar upp både det röda, lite gult från soffan och som har blått i sig (effekten av mattan blir åt det lila hållet). Annat möblemang i valnöt/teak. Jag vill absolut inte ha vitt, funderat på grå/greige men vet inte vilken nyans som passar till senapsgult/klarrött/rosa/lila/blått. Rummet är avlångt och har stora fönster i sydväst och litet fönster i nordöstläge. Jag är helt öppen för otippade förslag!

26/11/2021 06:44:16

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Emelie

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp vilken färgkod (ncs eller Jotun) du har på dina tak, fönster, dörrar, lister och köksluckor så vore det toppen. Det påverkar vilka färger som blir fina och hur ni kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt gärna en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Med vänlig hälsning:)


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Då kommer lite mer info här: Mitt sovrum är det som på planlösningen heter "arbetsrum". Där kommer jag ha er färg 4143 Anemone på väggar och 10182 Linneväv i tak (kommer måla ner Linneväv en liten bit på väggarna också). Hallen kommer vara tapetserad med Josef Franks rosa elefanttapet. Köket har vita köksluckor i Ikeas Veddinge Vit NCS-kod: NCSs0502-Y05R Tror att väggar/tak/lister i vardagsrum/kök är i samma färg som är NCS S 0502-Y. Det som på planritningen heter "Sovrum" kommer vara mitt arbetsrum/gästrum/växtrum. En vit loftsäng kommer stå där inne, vet tyvärr inte färgkod på den. Men vill gärna ha färgförslag även till detta rum som passar ihop med vardagsrum/kök + sovrum :) Jag är sugen på att göra som i er inspirationskatalog i vardagsrum eller gäst/arbetsrum, måla upp till bröstpanelshöjd i kalkfärg och sen ovanför det samma nyans men matt färg. Uppskattar input!

29/11/2021 12:34:06

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Emelie

Tack, toppen. Dina vita detaljer har en varmare ton så om du tänker dig ett tak i sovrummet som är aningens gråare än vitt så kika i stället på  LADY 1024 Tidlös.  LADY 10182 Vit Linneväv är fin men den blir grårosa ihop med varmare vita snickerier.

Om du gillar Svenskt Tenn så kika på lite mer kulörta väggar även i v-rum, tex  LADY 2040 Ljus Granit,  LADY 2011 Antique Brass,  LADY 0125 Palmetto eller  LADY 8565 Hope. Vill du ändå ha en neutral kulör så hade jag valt en något mörkare tex  LADY 11130 Shade för att få lite karaktär. Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top