Malin

Lister/dörrar/fönster: 0502-Y

Angränsande rum: Minty breeze

Möbler/köksluckor etc.: Köksluckor: 0300-N

Tak: 0500-N eller ljusare

Vårt hus har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, i anslutning finns hall med trappa. Det är stor öppning mellan hall och vardagsrum. Dessa tre utrymmen ska målas. Tanken är att antingen ska allt målas i samma kulör eller så målas hallen i en ljusare. Jag gillar de dova beiga färgerna, ex kalk, space, blek sand och soothing beige. Mitt problem är att köket och fönster/dörrar/lister har olika vita nyanser. Köket är 0300-n (upplevs som 0500-n), resten är 0502-y. Ni rekommenderar olika beiga till olika vita. Hur ska jag tänka? Anpassa mig efter köket eller de andra vita detaljerna? Om jag skulle välja kalk, passar det med köket, men passar inte till fönsterna. Är risken att fönsternas gula förstärks eller är problemet att kalk kan upplevas rosa? Om jag skulle köra soothing beige, kan det göra att köket upplevs blått? Om jag väljer soothing beige i vardagsrum och kök, vilken ljusare skulle jag kunna ha i hall? Tidlös som ni rekommenderar är för ljus.

11/01/2022 21:29:56

Jotun svarar:

Hej Malin

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Så ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita. 

Om man inte har möjlighet att måla allt i samma vita kulör så kan det vara en god ide att välja en kulör som skapar lite kontrast mot de vita detaljerna. Då brukar man tänka mindre på de olika vita kulörerna även om man inte kan trolla bort skillnaden. 

Kika på  LADY 8470 Smooth White eller  LADY 12075 Soothing Beige till kök/v-rum.  LADY 10341 Kalk och  LADY 1016 Blek Sand fungerar bäst ihop med kritvitt.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa kulörer så hjälper jag dig gärna vidare med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna matt, silkematt, halvblank och superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.

Med vänlig hälsning:)

14/01/2022 12:19:58
Go to top