Karin

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : helvitt

Angränsande rum : Jotun Minty Breeze, helvitt, Jotun Divine

Möbler/köksluckor etc. : NCS 3005-Y20R

Tak : vitt

Hej! Vi renoverar just nu vårt kök och jag brukar älska färgsättning när det kommer till inredning, men tycker nu att jag har låst mig lite. Behöver hjälp! Våra nya luckor är IKEA Havstorp som har NCS 3005-Y20R (Ikeas uppskattade NCS, har inte uppmätt själv hos färghandel). Jag upplever den som liiite "grönare" (?) än jag egentligen hade velat ha dem om jag hade kunnat välja NCS helt fritt, och vill därför gärna måla den angränsande väggen i en (ljus) kulör som gör att luckorna upplevs som aningen mer "linnegrå"/neutrala. Jag vill ha ett varmt kök, men inte hamna i kaffelatte-känslan om ni förstår hur jag menar. Vill gärna hitta den där perfekta, greige:a känslan som är "lätt" snarare än kvalmig. Idag är väggen i köket Jotuns Minty Breeze, som ju har samma kulörkod som luckorna (Y20R). Jag gillar verkligen minty breeze men upplever att dessa två tar ut varandra lite och inte framhäver varandras bästa egenskaper. Håller ni med eller tycker ni att dessa kan funka ihop? Älskar er färg "Divine" som vi har i två andra rum (varav man kan se in i ett från köket), men har inte alls fått kläm på hur den skulle te sig ihop med luckorna, om den alls gör det? Tror att jag borde välja en färg som istället har mindre svärta och kulör, men kanske samma kulörton? MEN när jag kikar på alternativ som då kommer upp, tex NCS 2005-Y20R (eller 1005 i början) känns de alldeles för gula (framför allt 1005). Så, hur ska jag göra för att få till harmoni här? Tar tacksamt emot förslag! Övrig info: Vårt hus är ganska öppet, kök och vardagsrum i ett öppet gemensamt rum och en korridor som löper från dem. Alla "basväggar" samt tak är kritvita (har tyvärr inte exakt kod nu men har för mig att de i princip inte är brutna). Vi har mycket naturmaterial som tex jutemattor och golvet är vitpigmenterad hårdvaxoljad ek. I köket har vi en vit bänkskiva med jättesmå gråaktiga stenar i (Silestone Blanco Maple) samt några hyllplan i ek, som vi ska hårdvaxolja med antingen neutral eller vitt pigment (kanske bara ett lager då jag inte vill att träkänslan ska försvinna). Skulle bli otroligt tacksam för lite råd, känner att jag fastnat lite kring tankar om kallt/ varmt, grått /beige och inte riktigt får till helheten/harmonin i det.

18/01/2022 00:50:58

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Färger upplevs ju olika i olika ljus men även olika beroende på vilka andra färger du ser samtidigt.

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp vilken färgkod (ncs eller Jotun) du har på dina tak, fönster, dörrar och lister så vore det toppen. Det påverkar vilka färger som blir fina och hur ni kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt gärna en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Tack! Vår vita kulör som vi har på de flesta väggar och i taket är 0500. Bifogar en handritad planskiss över kök och vardagsrum, där du ser vilka två väggar som nu är målade i Minty Breeze. Det är dessa två vi nog vill måla om, och gärna vill ha råd kring. Vi tänker en ganska ljus färg. Vi kommer ha en vit bänkskiva + köksö (Silestone Blanco Maple) med små små gråbeiga stenar i (den ser bara vit ut på håll) och vitt kakel i en aningen varmare vit ton (Ragno Look Bianco). Tänker att en vägg som ligger nånstans mellan detta vita och de mörkare köksluckorna kan binda ihop det hela på ett bra sätt (?). Gärna ton i ton. Har också märkt ut fönster på skissen. Den översträckade väggen på bilden (t.h. om köket) är ingen vägg, utan där kommer ljus in från helglasdörren. Uppåt i skissen är norr. Bifogar också en bild på köksluckan på ikea (havstorp beige, i mitten i bild), men obs! tagen med mobil i lampljus. Där ser man ändå att den i vissa ljus drar lite åt grönt, och vi vill gärna välja en väggfärg som gör att den framstår så mkt som möjligt som luckan ovanför, där man ser en prislapp. Bifogar också bild på microcementväggen i vårt badrum, som har just den där ljusa greiga tonen vi gillar. Inte för varm, inte för kall. Ikea säger som sagt att havstorp har NCS S 3005-Y20R. Hittade också en fråga här på Jotun från en person som köpt samma lucka, och som uppmätt den i färghandel till "3304-Y19R – 1,1 ifrån". Undrar alltså: 1. Tycker du ur ett färgmatchningsperspektiv att vi skulle kunna ha kvar Minty Breeze? 2. Vad föreslår du annars? Tänker nog någon ljus greige, men är öppen för förslag! 3. Hur tror du att Divine skulle passa ihop med köksluckan? TUSEN tack!

20/01/2022 00:38:37

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen 

Toppen, tack.  LADY 7163 Minty Breeze har ncs S3005-G20Y och ska fungera med luckorna men det beror ju även på vilket ljus ni har i rummet. Jag hade målat alla väggar i köket i samma kulör för att det ska bli mer sammanhållet och lugnt. Du skriver att ni på de flesta väggar och i taket har S0500-N. Vad har du för färgkod på fönster och dörrar?

Återkom med detta så hjälper jag dig vidare.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Allt som är vitt har kod 0500! Möjligen att golvlisterna är någon standard (0502?) men dörrfoder är målade av oss i 0500.

21/01/2022 12:50:43

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Karin

Kika på  LADY 1376 Froströk,  LADY 1275 Mild eller  LADY 0486 Silke. Måla allt som ska vara vitt i S0502-Y i  LADY 9918 Klassisk Vit. Provmåla igen.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top