Erika

Kategorier:

Lister/dörrar/fönster : NCS S 0502-Y

Angränsande rum : Inget är ännu målat

Möbler/köksluckor etc. : Köksluckor a 3005-y20r (Havstorp), Golv är Kährs torum, Klinkers i hall är sandfärgat.

Tak : 0300-N

Hej. Vi är i processen att färgsätta ett helt hus. Vi skulle behöva hjälp om färgerna kommer passa med varandra. Vi letar efter en harmonisk greige-skalan som inte drar drar för mycket åt det gula hållet. Nedervånining: Köksluckor är Ikea Havstorp (3005-y20r) och vi har tänkt måla in köket i Tidlös samt Tidlös i angränsande matsal samt vardagsrum. I entré och "långa hallen" har vi tänkt Gentle Whisperer. I lilla WC:n har vi tänkt Tidlös. Trappan målas i Stockholmsvit (NCS 0502-Y). Fönster och altandörrar är redan i Stockholmsvit. Övervåning: Allrum målas i Gentle Whisperer. Sovrum närmast trappen målas i Vit linneväv, sovrum i mitten målas i Tidlös samt sovrum med balkong målas i Ljus Antikgrå. Badrummet målas i Tidlös. Klädkammaren vill vi gärna ha i lite ljusare grön/grå, mottager gärna tips! När vi har provmålat har många färger dragit mer åt det lila hållet istället för beige. Hur går dessa färger ihop med Stockholmsvit som kommer vara på snickerier?

18/01/2022 07:23:16

Svar från kulörrådgivaren:

Hej Erika

När man ska färgsätta en hel bostad så är det lättast att börja med de allmänna ytorna som kök/v-rum. Därefter brukar det vara lättare att hitta rätt kulör till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Det blir mest harmoniskt om man färgsätter med kulörer som har ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton) om man vill ha en gråbeige färgskala. Om man blandar allt för olika rödhet/gulhet så tenderar färgerna att förstärka varandras olikheter. Så blir tex en beige kulör gulare än den egentligen är ihop med en mer grå färg som i sin tur kan upplevas lite kallare än den egentligen är ihop med den gulare beige.

Börja med att kika på  LADY 10678 Space till kök/matsal/v-rum. Hallen kan vara i  LADY 10290 Soft Touch eller  LADY 12075 Soothing Beige.  LADY 12182 Gentle Whisper blir bättre ihop med kritvita vita detaljer.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur ni upplevde dessa kulörer så hjälper jag er gärna vidare med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med  LADY Pure Color, Nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej. Tack för svar :) Har provmålat ett antal färger och vi har bestämt oss för att utgå från Tidlös i vardagsrum och matrum. Vad passar Tidlös i angränsande hall och övervåning med en målad trappa i Stockholmsvit? Vill helst inte att beiga färgerna ska dra åt det gula hållet.

20/01/2022 07:33:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika på  LADY 10679 Washed Linen eller  LADY 1563 Mörk Strandsand till hallen. Provmåla igen.

Med vänliga hälsningar:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej. Vi har bestämt oss för att inte måla i Tidlös. Lutar mer åt Space, men osäker om det kan bli för mörkt att måla in köket i Space eftersom det är i norrläge. Finns det någon färg mitt emellan som inte är för gul som passar bra till köksluckor i Havstorp, Ljus Antikgrå, Soft touch samt Palme Linden och Stockholmsvit?

09/02/2022 15:51:48

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen Erika

Jag tycker att det låter fint med Space i köket och hallarna men provmåla och se hur det blir i ert ljus.

Med vänlig hälsning:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top