Att välja färg till kök, matsal och trappa

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

Hej! Vi ska måla om vårt kök och matsal/vardagsrum som ligger i anslutning till köket. Köket ligger i söderläge och vardagsrum i norr. Vi har testmålat med Balans och Evening green. Evening green blir väldigt grå i vardagsrummet men snygg i köket och frågan är då om vi skulle kunna ha Balans i vardagsrum och kök på väggar, men måla köksluckor etc. i Evening green? Passar de ihop? Vi har också tänkt att måla taket i matsal/vardagsrum i Balans samt golvlister. Vi vill ha ett lyxigt intryck, men inte för mörkt. Tror du det blir för mörkt? :) (vi har 2,70 i takhöjd, 3 fönster, men är bottenplan och norrläge.) Eller kan det vara möjligt att Evening green blir mindre grå när den är målad över hela väggarna och tak? Vi gillar den och tycker den är lagom mörk, men oroliga att det blir för grått och lite tråkigt liksom. :) Till båda rummen ligger även vårt trapphus som vi tänker i en varm grå ljus färg som även passar till linblå som vi har på vån 2. Vad skulle funka här? Övriga lister är målade i linoljefärg, vit. Och det finns över svarta detaljer, räcket och fönster i trapphus. Golvet är vitoljad furu. Tack på förhand! Mvh Fanny

07/08/2022 22:25:31

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om några av dessa detaljer ej ska målas om, så vore det toppen. Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, Tack för ditt svar. Lister och karmar kommer att ha eller har redan vit färg NCS kod: 0402-Y07R eller svart färg NCS kod: 9100-N. Tanken är att köksluckor ska ha samma färg som väggen i vardagsrummet/matsalen. Golvet i köket kommer också att vitoljas som de andra golven. Taket i matsal/vardagsrum vill vi ev. Också måla i samma färg som vägg och snickerier. Men vi är även öppna för en annan färg eller en vit som passar för taket. I köket tänker vi oss vitt tak. Och en ljusare grön/grå på väggarna (är ju ett litet kök). Vi kommer även ta bort överskåp i kök på höger sida där det då är tanken att vi målar med en ljusare färg, samt att taket kommer höjas med cirka 30 cm. Bifogar lite bilder och planlösning. Tack på förhand! Mvh Fanny

14/08/2022 11:00:39

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Tack. Jag ser tyvärr inte din bilder och planlösning. Prova gärna igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Testar att skicka bilder och planlösning här igen. Mvh Fanny

15/08/2022 16:54:52

Svar:

Planlösning bifogas här.

15/08/2022 16:56:03

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen 

Ser du tyvärr fortfarande inte dina bilder och planlösning. Maila dem gärna till info@jotun.se Skriv att de ska till Kulörrådgivningen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, Jag har nu skickat två mail med bifogade bilder. Mvh Fanny

16/08/2022 21:11:19

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Nu har jag den. Ber om ursäkt för dröjsmålet.

Jag tror att du kommer att uppleva  LADY 6325 Balans för mörk om du målar både tak och väggar i denna. Kika i stället på  LADY 7628 Treasure till väggar och tak i v-rum och  LADY 8281 Pale Linden till skåp och väggar i köket.

Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt i rummen och se hur färgerna blir på olika ställen, i olika ljus, lampljus och dagsljus.

För matta och vackra väggar väljer du  LADY Pure Color, nya  LADY Wonderwall eller  LADY Balance. Trädetaljer som panel, snickerier, köksskåp och möbler målas med  LADY Supreme Finish. Den finns i fyra olika glansgrader, Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med  LADY Interior Finish om det är trätak och med  LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Okej, tack! Mvh Fanny

22/08/2022 12:22:17

Svar från kulörrådgivaren:

:))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top