Kulörråd / Vit

Kategorier:

- Övrigt

Hej! Vi håller på att färgsätta ett helt hus invändigt då vi gör en helrenovering och utbyggnad av ett funkishus från 1938. Det finns ingen referensfärg att utgå från då allt ska göras om eller byggas nytt; vi kan välja fritt. Vår plan är att alla snickerier / väggar / tak ska gå i S 0502-Y. Vi tror att det är vad det är i huset idag, där en hel del är original, och det ger en behaglig och lugn känsla istället för den lite mer kalla vita som inte riktigt skulle kännas rätt i huset. Vi är medvetna om att många är rädda för S 0502-Y, men har förstått att det handlar om huruvida det finns andra vita nyanser i den fasta inredningen och på väggar/tak. Vi har också tittat på många fina gamla arkitektritade hus, och där tror vi att man använt en vit som är som bomull, eller S 0502-Y, och den får framförallt de andra färgerna att bli fina då kontrasterna inte blir lika stora som när man blandar en mer vitvit färg med andra kulörer, tycker vi. Vi tittar alltså på att använda Bomull som vår ”vita” på allt som kommer att vara vitt. Väggar, tak, snickerier och även köket. Alla väggar (och lister) kommer dock inte att vara vita, men för de som är vita är vår plan att använda Bomull. Vi har en vit som inte är från Jotun, och det är att fönster kommer att målas med linoljefärg i S0502-Y. Många är dock de som försöker leda bort en från den missförstådde S 0502-Y, senast idag i färgaffären då vi blev varnade för att använda höga glanstal på snickerier med S0502-Y, då det skulle få vägg och tak att kännas nikotingult. Våra frågor är: 1. Stämmer det med glanstalet på snickerier, och vilket glanstal bör vi välja till (1) kök (2) snickerier, (3) väggar och (4) tak om vi vill att det vita i huset ska uppfattas som vitt? Vi vill gärna vara tidstypiska med den tidiga funkisen. 2. Vi kommer som sagt att ha en hel del annan färg på olika väggar och kanske även tak, bland annat flera blå nyanser, rosa och gult. Är det något speciellt vi bör tänka på generellt då vi väljer andra kulörer om man vill att de ska passa bra ihop med S0502-Y? T ex om de bör innehålla någon brytning mot en viss kulör eller liknande?

08/08/2022 21:02:10

Kommentar

Ber om ursäkt för de obefintliga radavstånden ovan – här är det mer lättläst! Hej! Vi håller på att färgsätta ett helt hus invändigt då vi gör en helrenovering och utbyggnad av ett funkishus från 1938. Det finns ingen referensfärg att utgå från då allt ska göras om eller byggas nytt; vi kan välja fritt. Vår plan är att alla snickerier / väggar / tak ska gå i S 0502-Y. Vi tror att det är vad det är i huset idag, där en hel del är original, och det ger en behaglig och lugn känsla istället för den lite mer kalla vita som inte riktigt skulle kännas rätt i huset. Vi är medvetna om att många är rädda för S 0502-Y, men har förstått att det handlar om huruvida det finns andra vita nyanser i den fasta inredningen och på väggar/tak. Vi tittar alltså på att använda Bomull som vår ”vita” på allt som kommer att vara vitt. Väggar, tak, snickerier och även köket. Alla väggar (och lister) kommer dock inte att vara vita, men för de som är vita är vår plan att använda Bomull. Vi har en vit som inte är från Jotun, och det är att fönster kommer att målas med linoljefärg i S0502-Y. Många är dock de som försöker leda bort en från den missförstådde S 0502-Y, senast idag i färgaffären då vi blev varnade för att använda höga glanstal på snickerier med S0502-Y, då det skulle få vägg och tak att kännas nikotingult. Våra frågor är: 1. Stämmer det med glanstalet på snickerier, och vilket glanstal bör vi välja till (1) kök (2) snickerier, (3) väggar och (4) tak om vi vill att det vita i huset ska uppfattas som vitt? Vi vill gärna vara tidstypiska med den tidiga funkisen. 2. Vi kommer som sagt att ha en hel del annan färg på olika väggar och kanske även tak, bland annat flera blå nyanser, rosa och gult. Är det något speciellt vi bör tänka på generellt då vi väljer andra kulörer om man vill att de ska passa bra ihop med S0502-Y? T ex om de bör innehålla någon brytning mot en viss kulör eller liknande?

08/08/2022 22:41:42

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Både  LADY 1453 Bomull,  LADY 1001 Eggvit och  LADY 1624 Lätthet är mjukare vita än den helt vita  LADY 9918 Klassisk Vit. Eggvit än aningens vitare än Bomull men varmare än Lätthet. Lätthet är vitare än både Bomull och Eggvit men ändå en varmare vit än Klassisk Vit. 

Alla vita kulörer passar inte till alla andra kulörer så här tycker jag att man ska tänka efter vad man gillar för kulörer i övrigt.

Med en varmare färgkala tex i gult, terracotta, varma gröna, bruna, beige kulörer så blir det mjukare med en varmare vit på snickerierna. En kallare färgskala med greige, blått, kalla gröna, blågröna, kalla rosa toner så blir det bättre med kritvita vita detaljer. 

Det bäst är att provmåla på en större yta eller större papper som du kan flytta runt. 

Vilket glanstal man väljer är ju egentligen en smaksak men det kan vara bra att tänka på att skavanker syns tydligare på en blank yta. Låna gärna hem glansprover och se vad som blir bäst i ert hus.

Hoppas detta är till hjälp:) Återkom gärna med vilken vit ni väljer samt planlösning så hjälper jag er gärna vidare:))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top