Kulör - Målning hus utvändigt

Kategorier:

- Övrigt

Hej, Vi ska måla om vårt hus utvändigt och skulle vilja ge det en lite mer modernare känsla. Det är ett enplanshus i vinkel med svart tak. En tanke är att måla bort de vita knutarna och köra samma kulör över alla träytor. I första steget kommer plåt och fönster fortsatt vara vita. Vi skulle gärna vilja ha det grått fortfarande, kanske något mörkare och mer matt. Har ni någon idé på kulör och kanske matthet? Tack på förhand, Philip

08/08/2022 22:46:38

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva veta vad ni har för färgkod (ncs, Jotun, RAL) på era vita fönster och dörrar? Det påverkar vad som blir fint på fasaden. Återkom med detta så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Tack för svar! Vi har idag 1378 Kontur på fasaden. Har inte kunnat hitta exakt NCS på de vita delarna (målades innan vi flyttade in men ska rota lite till). Vi har iaf varit och plockat ut en del prover och det lutar åt 1452 Grå Skiffer Helmatt på alla trädetaljerna. Dvs vi målar över de vita knutarna. Plåt/rännor och fönster byter vi inte i det här skedet. De får förbli vita. Tyvärr är vi begränsade enligt detaljplan till max 60 i svarthet. Hade kanske kunnat tänka oss mörkare än så. Ska se om jag kan hitta den vita NCS:en. //Philip

11/08/2022 10:18:39

Svar:

Såg för övrigt att jag råkat lägga inlägget på interiör. Frågan ska ju självklart vara på exteriör.

11/08/2022 10:19:50

Svar:

Har i byggpärmar etc men kan tyvärr inte hitta NCS på våra vita delar. Provmålade också Jotun Grå Skiffer helmatt men konstaterade att den var på tok för blågrå. Inte alls som den icke-matta som har en mycket varmare känsla. Kan det stämma att det skiljer sig så mycket mellan en matt och icke-matt?

12/08/2022 16:51:30

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om ni tänker er ett mörkare hus spelar de vita detaljerna mindre roll. 

Jag tycker att det låter som en bra ide att måla allt i samma kulör, dvs även knutar, vindskivor foder, staket vid entre och stolpar. Det ger ett modernt och sammanhållet intryck.

Om ni får ha 60 i svärta så kika på  JOTUN 1462 Grå Skiffer, JOTUN 10835 Velvet Grey eller JOTUN 11138 Muddy Grey.

Provmåla på stora skivor som ni kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika sidor om huset, i olika ljus. Betrakta på lite avstånd.

Måla träfasad, vindskivor, knutbrädor och foder runt fönster och dörrar med  DEMIDEKK Infinity.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Stort tack! Skulle du välja matt eller vanlig ”blankhet”? När vi tog fram prov så upplevde vi en väldigt stor skillnad på matt och normal för grå skiffer. Den matta var blågrå. Kan det verkligen skilja så mycket i kulör om man väljer matt eller blank?

19/08/2022 08:48:03

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Upplevelsen av en kulör kan skilja sig mellan olika glansgrader men om du lägger ett färgprov dikt mot ytorna så ska det vara samma kulör som väggen, oavsett glansgrad. Provmåla båda så ser du vad som blir bäst på ert hus.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top