Färgsättning fasad/fönster/ytterdörr

Kategorier:

- Hus

Hej! Vi bygger nytt hus och ska välja kulör till fasad och ytterdetaljer. Vi försöker göra så att huset efterliknar ett gammalt hus som man ska få känslan av att det stått på platsen i många år. Huset placeras på toppen av en liten bergknalle med några grannar i närheten, men annars fält och blandskog i närheten. Huset kommer byggas i Halland, utanför Halmstad. Vi är inne på varma inbjudande färger som ligger naturnära. Eventuellt en mjuk grön nyans på huset, vita fönster och knutar och ockragul dörr. Alternativt en ljust grå nyans på fasaden, mörkare gröna fönster och samma gröna nyans på dörr. Vad tror ni blir fina färgkombinationer? Vi tänker oss två eller tre färger. Har ni några råd/tips? Jag bifogar ritningar på huset samt inspirationsbilder. Stort tack på förhand!

03/11/2022 21:31:49

Kommentar

Jag glömde skriva att vi kommer välja ett grått/mörkgrått tak (betongplattor) då vi ska installera solceller. Min tanke är att solcellerna smälter in bättre än om vi har ett tegelrött tak.

03/11/2022 21:33:16

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Ni har ett ganska stort tak som man kommer att se samtidigt med fasaden så kulören på betongpannorna påverkar hur du kommer att uppleva fasadkulören. Om ni har en kallare grå ton på takpannorna så kan taket dra lite mot gråblått mot tex en beige kulör på fasaden. En beige ton på takpannorna upplevs lite gulgrön ihop med en gråare fasadkulör. Vet du vad ni kommer ha för färgkod på taket eller har du möjlighet att ladda upp en bild på detta? Återkom med detta så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika! Tack för ditt svar! Vi lutar åt att det kommer bli helt svarta betongpannor på taket. Detta för att solpanelerna ska smälta in så mycket som möjligt. Det är Benders som är leverantör, tyvärr ser jag ingen färgkod, men den är helsvart. De har även betongpannor i färgen granit och färgen mörkgrå. Tyvärr inga färgkoder. Om du har någon tanke på att det är en fördel att inte välja helt svarta pannor, så får du gärna berätta. Som du skriver är det ett ganska stort tak, så risken är kanske att taket blir väldigt ”tungt” om det är helsvart. När jag letar inspirationsbilder är det främst hus med rött tak som finns, så jag tycker det är svårt att få en bild av hur olika färger på huset kommer att se ut med just svart/mörkt tak. Jag bifogar en bild på den svarta takpannan och en länk till hemsidan där de andra färgerna på pannor syns. Tack för hjälpen! Mvh Julia https://www.benders.se/sortiment/tak/betongtakpannor/palema/benderit/

07/11/2022 17:18:36

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kika på  JOTUN 1016 Blek Sand till fasaden,  JOTUN 0745 Grön Umbra eller JOTUN 8413 Herrgårdsgrön till fönstren. Detaljer som vindskivor, knutbrädor och foder runt fönster och dörr samt balkong målas i  JOTUN 1376 Froströk eller  JOTUN 10784 Skuggvit. Provmåla på stora skivor som ni kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen på huset. Betrakta på lite avstånd. Jämför med de olika kulörerna på betongpannor.

Måla träfasad, vindskivor, knutbrädor, foder runt fönster och dörrar, balkonräcke med  DEMIDEKK Infinity. Fönster och dörrar målas med  DEMIDEKK Infinity Details.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top