Färgsättning hus från 1966

Kategorier:

- Hus

- Puts och grundmur

- Staket

Dörrar/fönster/garageport :

Grundmur och tak :

Hej, Vi bor sedan två år i ett arkitektritat hus från 1966 där fasaden till största del består av mexitegel kombinerat med en del målad panel. Utöver detta finns det detaljer som garagedörr, entrédörr och ett antal fönster som är av ek, gyllenbrun ton. Finns också ett antal vanliga fönster med karm i vit kulör. Taket är ett vackert skiffertak. Panel och vindskivor är idag målade i en ljusgrå kulör som drar tydligt åt det blå hållet, vilket skär sig mot tegel och fogar. Vi vill därför måla om panel, vindskivor och byta de vanliga fönsterna med vitmålad karm. Frågan är bara till vilken kulör… Vår önskan är att huset fortfarande ska kännas 60-tal men få en mer modern touch. Vi har själva funderat på att byta de vitmålade fönsterna till en mörkare grå kulör och även måla om panel och vindskivor till en varmare grå ton som bättre matchar tegel, fog och decgyllenbruna trädetaljerna. Eventuellt till samma kulör som nya fönsterkarmar för ett mer modernt intryck. Planket på vår framsida är också idag målat i samma gråblå kulör. Vi känner att vi kört fast lite och skulle väldigt mycket uppskatta färgsättningsråd från er! Hur får vi till en fin färgsättning på panel, vindskivor, grundmur, fönsterkarmar och plank som ger huset en känsla av uppdaterat 60-tal?

04/11/2022 10:49:57

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Vilket charmigt hus:) Taket är underbart. Jag upplever att taket drar både åt grågrönt och grålila, utifrån dina foton. Samtidigt har teglet och ekdetaljerna en varmare ton. Om man väljer att måla alla trädetaljer i samma ton, vilket gör att det blir mer sammanhållet, så behöver du en alltså varmare ton till dessa för att det ska fungera bättre med ekfönster och tegel. En varmare ton på allt trä kommer dock få taket att upplevas kallare.

Jag tycker att det passar med en något mörkare ton till fönster, taksockel, träfasad och plank. Det blir även mer 60-tal. Vad har ni idag för färgkod (ncs) på de grå trädetaljerna? Återkom med detta så fortsätter vi sedan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika! Hittade nu en burk av den färg som använts till att måla trädetaljer samt staket. Färgkod ser ut att vara 2903-Y49R. Hoppas den säger dig mer än vad den säger mig! Hälsningar, Karl Johan

14/11/2022 19:51:39

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Jag har mailat dig:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top