Färgsättning av hall och trappräcken/avskiljare

Kategorier:

- Radhus

Hej! Vi håller på att färgsätta ett radhus, i två plan med inredd vind från 1976. På bottenplan kommer vardagsrum, hall och kök målas i SOMMARSNÖ med tak och snickerier i S 0500-N. Köket kommer renoveras så småningom så hänsyn behöver ej tas till det i dagsläget. Fråga 1: Färgsättning av hall I anslutning till vardagsrummet finns en liten hall med planerad inbyggd garderob på ena sidan och en helkroppsspegel på andra sidan. Detta rum är relativt avskiljt från övriga rum och det vore därför kul att färgsätta det (garderobsdörrar, toalettdör och väggar) i en kulör som tar för sig och sticker ut. Vi är inne på en rosa färg ex NCS S 2030-Y80R men vi kan också tänka oss en rosa kulör som går mer åt lila. Något förslag? Fråga 2: Färgsättning av räcken Trappan som går upp till vån 2 är i dagsläget i lackad furu. Trappan har vita räcken i S0502-Y som också återfinns i räcken som fungerar som avskiljare mellan ytterhall och kök. Vi planerar att platsbygga en garderob/hallmöbel i ytterhallen som kommer målas i en beige kulör ex SOOTHING BEIGE. Vi tycker att det ser tråkigt ut med vita räcken men frågan är om vi skall måla dem i SOMMARSNÖ, SOOTHING BEIGE eller någon helt annan kulör? Det lär dröja innan vi ev gör något åt den lackerade furutrappan så det vore bra med en kulör som funkar ihop med den. Från ytterhallen kommer man kunna skymta COLLECTED BLUE som vi planerar att måla hallen på vån 2 i.

07/03/2023 11:03:35

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Kika på LADY 553 Ascott till garderober i hallen.  LADY 12075 Soothing Beige blir för varm i tonen mot  LADY 1928 Sommarsnö. Fint med en rosa ton i den inre lilla hallen. Kika på  LADY 20047 Blushing Peach eller  LADY 2040 Ljus Granit.

Måla gärna in räcke plus spalje i trappan i  LADY 1928 Sommarsnö. Fint med  LADY 5530 Collected Blue i övre hall. 

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika! Nu har det gått en tid och vi har kommit framåt i vårt projekt. Vi följde din rekommendation om att måla garderoberna i entrén i Ascott och spaljen in mot köket (som sen blev en havlvägg+ spaljé) i Sommarsnö. Den lilla hallen målades till slut i Sophisticated Red istället för en rosa kulör. Från hallen kan man också skymta hallen på vån 2 som målades i Collected blue. Vi är väldigt nöjda med alla val! Nu jobbar vi med att renovera själva köket och planen är att först bestämma kulör på luckor och därefter bänkskiva och golv. Köksön (som kommer sträcka sig hela vägen till väggen) planerar vi skall bli rosa/brun och övriga luckor ljusa i en beige/greige ton. Båda skall funka bra ihop med Sommarsnö som köksväggar kommer målas i (och med Ascott eftersom entrén är så nära). Vad tror du om Savanna Sunset till köksön och Sand eller Kalk till övriga luckor i köket. Kom gärna med förslag på fler kulörer. Ovanför köksön kommer vi ha en mörkblå lampa (Arch pendant lamp från Oblure). Vi kommer att ha ett överskåp som kommer vara ett vitrinskåp med ekstomme. Tak och snickerier är S 0500-N. Rummet har fönster åt sydväst.

16/11/2023 16:26:03

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Det innebär att om ni har både LADY 553 Ascott och  LADY 1928 Sommarsnö så behöver ni fortsätta med denna gråare färgskala i stället för mer beige toner om ni vill undvika ovan färgfenomen.

Kika på  LADY 20055 Dusty Rose,  LADY 2782 Deco Pink eller  LADY 2224 Indi Pink till köksön och  LADY 1352 Form till övriga skåp. Annars läckert med helt rosa kök.  LADY 20046 Savanna Sunset kan upplevas lite för varm mot  LADY 2951 Sophisticated Red. Provmåla igen.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Okej tack för snabbt svar och bra förklaring! Jag gillar alternativen för köksön så de skall vi absolut testa. Form upplever jag dock som för mörk, vi vill att köket skall upplevas som ljusare än så. Har du förslag på ljusare kulörer eller tycker du i så fall att vi skall köra på Sommarsnö även på köksluckorna?

17/11/2023 14:46:08

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika på Ascott även till köksön om du vill ha en grå köksö. Sommarsnö kan också fungera men blir ibland lite grågrön mot starkare röda toner.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Efter provmålningar och test av kulör i förhållande till det golv som vi bestämt oss för har vi kommit fram till att vi inte får till en bra rosa/lila/brun kulör som passar både till golv, väggar, luckor och den blå lampan som kommer hänga över köksön. Dusty rose blev lite för lila och Savanna Sunset (som var vårt eget ursprungliga förslag) blev för brun. Indi pink gillar vi men den blev för ton i ton med golvet och jag tycker att det blir finare med lite mer kontrast (se bild). Golvet vi har valt är Tarkett Grace Ek Soft skin. Det är ett relativt ljust ekgolv som jag skulle säga drar mer åt rött än gult/grått. Jag inser att jag med alla mina varma kulörförslag egentligen borde ha kört på Froströk på väggarna men nu är det Sommarsnö som vi har att jobba med. Jag tror dock att golvet kommer vara mer dominant i köket än väggfärgen för det kommer inte vara så stora väggytor i köket. Till alla köksluckor förutom köksön så lutar det just nu åt Smooth White. Jag hittade en tidigare tråd där du har tipsat om den i kombination med Sommarsnö. Bänkskivan vi har valt är Bricmate Jura Select Classic. Till köksön är vi nu istället inne på att gå mer åt en grön/brun/grå kulör och några kulörer som vi gillar är Mohair (se referensbild där jag tycker att den ser lite grön ut och matchas fint till blått), NCS 5005-G50Y samt NCS 2005-G50Y. Vad föreslår du? I anslutande rum har vi som sagt Ascott (garderober hall som angränsar till kök) och Sophisticated Red (garderob och vägg inre hall). Den sistnämnda ser man dock sällan samtidigt som köket. Alla andra väggar är Sommarsnö.

18/12/2023 12:34:40

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 1233 Mohair har en del rödhet i sig och blir därför mindre bra ihop med  LADY 1928 Sommarsnö och LADY 553 Ascott. Kika i stället på  LADY 1352 Form som är något gråare. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top