Färgval av panel och pärlspont

Kategorier:

- Kök

Lister/dörrar/fönster : S3005-Y20R, Kalkgrå (10342)

Hej! Vi håller på och renoverar ett gammalt torp ute på landet där vi vill ha jordnära fina toner. Vi har gjort en tillbyggnad där vi ska ha kök och matsal och jag är lite osäker på hur jag ska kombinera färgerna. I rummet intill har vi tapetserat med en lantlig mönstrad vit tapet och målat golvlisterna i Jotun kalkgrå som matchar färgen i tapeten. Fönsterbrädorna är i Öländsk kalksten. Så småningom ska det även sättas upp linnefärgade gardiner och bli lite mer ombonat. I Det nya rummet som vi har byggt till ska vi ha ett kök som kommer vara i kulören S3005-Y20R ”Ikea kök havstorp”. Golvlisterna skulle jag gärna vilja ha i samma som rummet bredvid ” kalkgrå” så det blir ett genomgående tema. Vilken jordnära färg skulle man välja på pärlsponten som ska vara på väggarna i tillbyggnaden och som även ska finnas på ett platsbyggd hörnskafferi? Och vilken nyans av vit takpanel hade varit finast till ? Skickar med 2 inspirationsbilder för att visa lite hur vi tänker 😊 Uppskattar all hjälp! Tack snälla!

2023-03-13 21:32:57

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs) har du på dina vita detaljer som fönster, dörrar och snickerier, om inte alla dessa detaljer ska målas om. Det påverkar vilka andra kulörer som blir bra och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på vilken vit kulör (om vita) dessa detaljer har är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och jämföra. Återkom sedan med detta så hjälper jag dig gärna vidare sedan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Färgen på dörrar och fönster heter : Vit (RAL9010). Det verkar vara en bruten vit. Det står att Kulören motsvarar ungefär NCS kulörnummer ≈ S 0502-G50Y Tack snälla! Med vänlig hälsning, Amelia

14/03/2023 15:59:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). 

S3005-Y20R har en gulare ton än  LADY 10342 Kalkgrå som har en rödare underton. De är alltså ganska lika men ändå olika vilket kan upplevas lite "fel" Kika i stället på en något ljusare ton till kökets lister tex  LADY 10678 Space som är fin ihop med luckorna. Provmåla även Kalkgrå och se hur ni upplever den ihop med luckorna i ert ljus.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack snälla för snabbt svar och all hjälp! Då ska jag pröva färgen space istället. Tror du att färgen space hade passat med takpanel som är målat i S 0502-Y? Vänligen / Amelia

15/03/2023 09:36:53

Svar:

Funderar nämligen på om man ska beställa tak som är 0500 eller S 0502-Y? Som sagt dörrarna hade vi inte tänkt måla om. Vänligen / Amelia

15/03/2023 09:53:29

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 10678 Space fungerar med takpanel i en varmare vit som S0502-y men  LADY 10342 Kalkgrå blir bättre ihop med S0500-N. Här får ni göra en kompromiss. Eftersom ni har fönster i RAL9010 så måla tak och övriga vita detaljer i  LADY 1624 Lätthet som är ett mellanting mellan dessa båda vita. Provmåla igen:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack så jätte mkt för hjälpen! 😊 då ska jag fundera lite! Ha en fortsatt bra dag! Med vänlig hälsning, Amelia

15/03/2023 12:50:41

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Detsamma:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top