Val av väggfärg

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

- Hall

Lister/dörrar/fönster : Vita lister och dörrar. Svarta fönster med spröjs.

Hej! Vi håller på att bygga hus och det har blivit dags att välja väggfärg :) Köket är från Marbodal färgen Sand vilket motsvarar juton Blek sand vad jag förstått. Kök och matplats är sammanhängande och sedan kommer hallen på vänster sida och på höger sida av köket kommer vardagsrummet. Vi funderar nu på ifall vi ska ha samma nyans på väggarna som köksluckorna i kök och matplats och hall för att sedan bryta av med en ljusare nyans (kanske Jotun kokos) i vardagsrum och allrum. Eller passar det bra om vi väljer exempelvis Juton Kokos i alla öppna ytor som kök, matplats, vardagsrum och hall? Då är frågan hur Kokos passar med köksluckorna? Så frågan är om vi ska välja samma nyans i alla öppna ytor eller bryta av med olika nyanser mellan de olika ytorna? Undrar även vilken vit takfärg som skulle passa till dessa? Hoppas ni kan hjälpa oss i valet 😊 Ps. Uppskattar om ni kan markera i planlösningsbilden vilka kulörer vi bör använda i vilken yta. Vänligen Dana

13/03/2023 21:52:57

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs) har du på dina vita detaljer som fönster, dörrar och snickerier, om inte alla dessa detaljer ska målas om. Det påverkar vilka andra kulörer som blir bra och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på vilken vit kulör (om vita) dessa detaljer har är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och jämföra. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig gärna vidare sedan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Planlösning har jag ju redan fått:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Dörrar och golvsocklar är S 0502-y Fönstren är svarta. Vänligen Dana

14/03/2023 23:22:52

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Kika på  LADY 10678 Space,  LADY 1931 Kokos och  LADY 1875 Sans. Alla dessa brukar vara fin ihop med  LADY 1016 Blek Sand. Här skulle du kunna måla väggar i kök i samma som luckorna eller i Space och v-rum i Sans eller  LADY 1931 Kokos. Alternativt målar du en av dessa i både kök/v-rum. Prova dig fram.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa kulörer mot luckorna i ert ljus så fortsätter vi sedan med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej och tack för ditt svar :) Vi har nu tittat på att måla med space och kokos men har en känsla av att kokos (och space) kan upplevas som grön i skiftningarna. Stämmer det? Det är något vi inte gillar men ögat kan ju luras 😁 Om det är så att kokos har lite grönaktigt i sig finns det isåfall någon färg som inte har det men som passar köket vilket är i NCS S 2005-Y20R Marbodal Sand? Tack på förhand! Vänligen Dana

05/05/2023 08:40:07

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Färger upplevs olika i olika ljus men även olika beroende på vilka andra kulörer man ser samtidigt. Det kan vara tonen i ett golv, tak eller köksluckor. Man kan även få in "färgsmitta" från utemiljön.

Hur som helst så blir det finast, om du vill ha en neutral färgsättning att välja andra neutraler som har ungefär samma gulhet/rödhet som dina köksluckor. Om dessa kommer vara i S2005-Y20R så kika på andra kulörer som alltså har ungefär lika mycket gulhet/rödhet. Det kan dock vara så att du behöver lite mer rödhet i både luckor och på väggarna.

Hur upplevde du Sans? Hur upplever du köksluckorna i S2005-Y20R?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Sans har jag inte testat i köket, tror du att den passar bättre till köksluckorna än vad kokos gör? Har Sans mer gult eller rött i sig än vad kokos har? Köksluckorna upplever jag inte som gröna utan just sandiga. En annan fråga, vilken vit takfärg passar bra till kokos eller sans? Vänligen Dana

08/05/2023 18:25:27

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

De kulörer som jag tidigare tipsade om har ungefär samma gulhet/rödhet i sig som dina köksluckor om dessa är i  LADY 1016 Blek Sand. Provmåla gärna Sans och även  LADY 1832 Skandinaviskt Ljus för att se hur du upplever dem i ditt ljus och tillsammans med luckorna.

Angående det som ska vara vitt så det finaste om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita. Så, om ni har dörrar och socklar i en varmare vit som S0502-Y så måla vita väggar och vita tak i  LADY 1001 Eggvit som är aningens vitare än S0502-Y men ändå en varmare vit ton.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top