Färgval toalett

Kategorier:

- Övrigt

Lister/dörrar/fönster : Tarkett våtrumsmatta, se bild! Halvkalkat med kritvitt kakel och ljusgrå fog

Angränsande rum : Wilma, tapet från Sandbergs

Vi ska renovera en toalett. Golvet med plastmatta i beige/grå färg och mönster att matcha, se bild. Halvkaklat med helvitt kakel, där vi ska måla ytan över kaklet, halva väggen ungefär. Hallen utanför toaletten har tapeten Wilma från Sandbergs, se bild. Färgen på toaletten bör gå ihop med tapeten på hallen och med golvet på toaletten. Jag tänker mig en färg som är relativt ljus och pastellig. Vårt hus är gammeldags somrigt inrett, med färger som ljusgult, gammalrosa, dalablått, grågrönt och beige. (Vi har få kalla färger och undviker också den röd/orange färgskalan.) Rummet är relativt mörkt, eftersom det bara finns ett litet fönster uppe vid taket. Möblerna blir vita med vitt kakel. Jag har tänkt på någon form av beige/grå som passar ihop med toalettmatta och halltapet, eller kanske någon mild kulör, som en somrigt mild grön eller blek gammeldags rosa. De sistnämnda bara om det finns kulörer som skulle passa ihop med mattan. Det var här det blev svårt för mig att välja…! :-) Mycket tacksam för hjälp! Vänliga hälsningar Karin

14/03/2023 07:30:11

Kommentar

Bifogar bättre bild på angränsande tapet Wilma, som är mer beige

14/03/2023 07:36:35

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men här skulle jag behöva lite mer information för att du ska få så bra svar av mig som möjligt. Vilken färgkod (ncs) har du på dina vita detaljer som fönster, dörrar och snickerier, om inte alla dessa detaljer ska målas om. Det påverkar vilka andra kulörer som blir bra och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på vilken vit kulör (om vita) dessa detaljer har är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och jämföra. Återkom sedan med detta så hjälper jag dig gärna vidare sedan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika! Tack för snabb återkoppling! Gällande vita kulörer är vissa delar givna, medan vissa ska göras om och där vi gärna tar ditt råd! (I övriga huset har vi S0502Y på listerna, men i ett badrum får vi ju andra vita kulörer att förhålla oss till. ) Kommod under handfat och högskåp är S 0500-N. Dörren är S0502Y. Taklister och dörrfoder ska bytas, vad rekommenderar du där? Fönstret ska bytas och kan beställas i S0502Y eller S 0500-N, vad rekommenderar du där? Kaklet har vi ingen kod på, men det ska vara ”kritvitt”. Stort tack på förhand!

14/03/2023 19:45:22

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

I normala fall så hade jag utgått ifrån övriga vita detaljer i resten av bostaden men här är det ju ett badrum och man har ju oftast dörren dit stängd. Så, här hade jag utgått ifrån kommoden och målat fönster och övriga vita detaljer och även insidan av badrumsdörr i samma kulör som badrumsmöbler, S0500-N (  LADY 9918 Klassisk Vit). Kika sedan på  LADY 10290 Soft Touch eller  LADY 12083 Devine till badrummet. 

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Väggar och tak i badrum målas med  LADY Aqua som är en del av Jotuns våtrumssystem.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för klok rådgivning, dessa färger ska vi kika på! :-) OM vi skulle vilja ha ngt ljust grönt, finns det någon kulör som skulle kunna fungera tror du?

15/03/2023 14:58:38

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kika på  LADY 8281 Pale Linden eller  LADY 8303 Vit Ljung. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top