Kulörer på väggar och tak inomhus

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

- Kontor

- Övrigt

Lister/dörrar/fönster : Svarta fönster invändigt.

Nybyggt enplanshus. Ytterdörrar, fönster och altandörrar är svarta (NCS S9000-N) in/utvändigt . Vårat kök är i färgen tall från marbodal (NCS S 5005-G50Y) En färg vi gillar och har tänkt att ha genomgående i vardagsrum, matsal,kök och allrum är (NCS S 2005-G50Y). Går den bra ihop färgmässigt med köket tycker ni? Är det rätt att isf ha den genomgående enligt ovan? I vardagsrummet och kök har vi ryggåstak, hade det varit en bra idé att måla in tak i samma färg som vägg? Övriga genomgående ytor enligt ovan är det 2,5m takhöjd, ska man måla det i väggfärgen med eller göra det vitt? Behöver vi gå i liknande nyanser i sovrummen eller kan man välja vad som helst där? Det är tre barnsovrum varav ett ska vara en behaglig ton av rosa, ett ska vara grön ton och ett brun ton. (Bilderna på bifogade bilder är från husleverantören. Inga färger stämmer )

2023-03-23 21:07:09

Kommentar

Glömde tillägga att vi gillar pure color. Dock funderar vi på något lite tåligare variant i barnens rum

23/03/2023 21:09:14

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Jag förstår din tanke med två olika gröna toner i samma kulörton, genomgående. Jag tror dock att ni kommer uppleva det lite för grönt. Kika i stället på en lite mer neutral ton tex  LADY 8470 Smooth White i kök/v-rum och fortsätt med grönt tex i allrummet. Måla gärna in ryggåstaket i samma kulör som väggarna. Om ni upplever att Smoothwhite blir för mörk i taken så välj en något ljusare ton tex  LADY 1024 Tidlös om ni har innerdörrar i en varmare vit ton och  LADY 1928 Sommarsnö om ni har innerdörrar i en mer kritvit ton.

Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt i rummen och se hur färgerna blir på olika ställen, i olika ljus, lampljus och dagsljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa toner tillsammans i ert ljus, så fortsätter vi med övriga rum. Ange gärna färgkoden på innerdörrarna:)

För matta och vackra väggar väljer du LADY Pure Color, nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, snickerier, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i fyra olika glansgrader, Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Vi håller med dig, vi har ändrat oss angående grön dom i v-rum/kök, precis som du säger blir det nog för grönt och det blir ”kaka på kaka”. Tack för tipset på smooth white, den gillar vi skarpt. Blir nog fint att måla in ryggåstaket i samma färg. Tycker du vi ska måla övriga taket (matsal,entre,hall, allrum) i smooth white med om vi har det på väggarna där? Takhöjden i övriga huset är 250cm. Tycker du det blir för stelt om vi fortsätter med smooth white i gången mot allrum och allrummet också? I ”huvudentren” ska vi ha panel på halva den väggen mot badrummet och halva tapet, då har vi tänkt tapeten Chrysanthemum toile morris (bifogar bild). Vad tycker du vi ska ta för färg i övriga entrén som matchar den tapeten och vilken färg tycker du att vi ska måla panelen i? Tycker du kontrasten mellan den tapeten och smooth white blir bra? Alla innerdörrar är i (NCS S 0502-Y) passar det ihop med smooth white?

23/05/2023 10:55:37

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 8470 Smooth White är ofta fin ihop med grönt. Tapeten har endock en ganska varm ton och eventuellt kommer ni uppleva tapeten som lite gulare än den egentligen är ihop med Smooth White som då blir kallare i tonen. 

Fint annars att fortsätta med Smooth White även i hall/korridor. Sätt försiktigt upp stora uppmålade färgprover på Smooth White i taket för att få en känsla för hur det kommer att upplevas.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Tack för dina svar, det uppskattas! :-) Ska tänka på det med tapeten kontra smooth white. Vi har taklister, tycker du man ska måla in dom i smooth white också? Va tycker du att vi ska ha för färg på panelen i hallen? Vi får kanske tänka om och välja en annan tapet som inte är så varm och gul? Hälsningar Markus

24/05/2023 08:53:25

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om ni målar både tak och väggar i samma kulör så måla även taklisterna i samma kulör.

Har du en bild på panelen i hallen?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Här kommer en liten sammanfattning, säg gärna vad du tycker, vi är öppna för kritik på alla sätt 😅👍🏼 Du får gärna slänga ett extra öga på dom punkterna jag har frågetecken. Vardagsrum,kök,matsal, korridor och allrum : Väggar: 8470 pure colour Tak: 8470 lady perfection Lister, karmar m.m målas med lady supreme finish pure matt 8470 Stora sovrummet: Väggar: pure colour 20184 Tak: lady perfection 20184 Lister, karmar m.m målas med lady supreme finish pure matt 20184 Barnsovrum 1 sovrum Väggar: lady balance 2782 Tak: standard vit Foder, lister m.m: standard vit Barnsovrum 2 Väggar: lady balance 4894 Tak: standard vit Foder, lister m.m: standard vit Barnsovrum 3 Väggar: lady balance 2602 Tak: standard vit Foder, lister m.m: standard vit Kontor: ( kommer agera som förvaring tills vidare) Väggar: standard vit Tak: standard vit Groventre & tvättstuga Väggar: standard vit Tak: standard vit Entré Blir det för mycket smooth white och för lite kontraster om vi målar panelen och väggar och tak i samma färg? Vägg: pure color 8470?? Tak: lady perfection 8470?? Panel: lady supreme 8470?? Se bifogad panel ( Tapet: se bifogad

09/06/2023 00:49:50

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen 

Om ni målar de allmänna ytorna i  LADY 8470 Smooth White så kika på  LADY 20184 Thoughtful till masterbedroom,  LADY 2782 Deco Pink till barnrum 1,  LADY 4894 Ocean Air till barnrum 2 och  LADY 2992 Delightful Pink till barnrum 3.  LADY 2602 Butterfly blir för skarpt i sammanhanget. Tänk även på att Smooth White ibland kan få ett grön-stick ihop med rödare toner som tex rosa. I så fall kan det vara bättre att välja en något varmare kulör till de allmänna ytorna. Titta tex på  LADY 10678 Space.

Provmåla igen 😊

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top