Kulörer på väggar och tak inomhus

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

- Kontor

- Övrigt

Lister/dörrar/fönster : Svarta fönster invändigt.

Nybyggt enplanshus. Ytterdörrar, fönster och altandörrar är svarta (NCS S9000-N) in/utvändigt . Vårat kök är i färgen tall från marbodal (NCS S 5005-G50Y) En färg vi gillar och har tänkt att ha genomgående i vardagsrum, matsal,kök och allrum är (NCS S 2005-G50Y). Går den bra ihop färgmässigt med köket tycker ni? Är det rätt att isf ha den genomgående enligt ovan? I vardagsrummet och kök har vi ryggåstak, hade det varit en bra idé att måla in tak i samma färg som vägg? Övriga genomgående ytor enligt ovan är det 2,5m takhöjd, ska man måla det i väggfärgen med eller göra det vitt? Behöver vi gå i liknande nyanser i sovrummen eller kan man välja vad som helst där? Det är tre barnsovrum varav ett ska vara en behaglig ton av rosa, ett ska vara grön ton och ett brun ton. (Bilderna på bifogade bilder är från husleverantören. Inga färger stämmer )

23/03/2023 21:07:09

Kommentar

Glömde tillägga att vi gillar pure color. Dock funderar vi på något lite tåligare variant i barnens rum

23/03/2023 21:09:14

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Jag förstår din tanke med två olika gröna toner i samma kulörton, genomgående. Jag tror dock att ni kommer uppleva det lite för grönt. Kika i stället på en lite mer neutral ton tex  LADY 8470 Smooth White i kök/v-rum och fortsätt med grönt tex i allrummet. Måla gärna in ryggåstaket i samma kulör som väggarna. Om ni upplever att Smoothwhite blir för mörk i taken så välj en något ljusare ton tex  LADY 1024 Tidlös om ni har innerdörrar i en varmare vit ton och  LADY 1928 Sommarsnö om ni har innerdörrar i en mer kritvit ton.

Provmåla på stora vita papper som du kan flytta runt i rummen och se hur färgerna blir på olika ställen, i olika ljus, lampljus och dagsljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa toner tillsammans i ert ljus, så fortsätter vi med övriga rum. Ange gärna färgkoden på innerdörrarna:)

För matta och vackra väggar väljer du LADY Pure Color, nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, snickerier, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i fyra olika glansgrader, Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Vi håller med dig, vi har ändrat oss angående grön dom i v-rum/kök, precis som du säger blir det nog för grönt och det blir ”kaka på kaka”. Tack för tipset på smooth white, den gillar vi skarpt. Blir nog fint att måla in ryggåstaket i samma färg. Tycker du vi ska måla övriga taket (matsal,entre,hall, allrum) i smooth white med om vi har det på väggarna där? Takhöjden i övriga huset är 250cm. Tycker du det blir för stelt om vi fortsätter med smooth white i gången mot allrum och allrummet också? I ”huvudentren” ska vi ha panel på halva den väggen mot badrummet och halva tapet, då har vi tänkt tapeten Chrysanthemum toile morris (bifogar bild). Vad tycker du vi ska ta för färg i övriga entrén som matchar den tapeten och vilken färg tycker du att vi ska måla panelen i? Tycker du kontrasten mellan den tapeten och smooth white blir bra? Alla innerdörrar är i (NCS S 0502-Y) passar det ihop med smooth white?

23/05/2023 10:55:37

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 8470 Smooth White är ofta fin ihop med grönt. Tapeten har endock en ganska varm ton och eventuellt kommer ni uppleva tapeten som lite gulare än den egentligen är ihop med Smooth White som då blir kallare i tonen. 

Fint annars att fortsätta med Smooth White även i hall/korridor. Sätt försiktigt upp stora uppmålade färgprover på Smooth White i taket för att få en känsla för hur det kommer att upplevas.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Tack för dina svar, det uppskattas! :-) Ska tänka på det med tapeten kontra smooth white. Vi har taklister, tycker du man ska måla in dom i smooth white också? Va tycker du att vi ska ha för färg på panelen i hallen? Vi får kanske tänka om och välja en annan tapet som inte är så varm och gul? Hälsningar Markus

24/05/2023 08:53:25

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om ni målar både tak och väggar i samma kulör så måla även taklisterna i samma kulör.

Har du en bild på panelen i hallen?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top