Kulör till kök och vardagsrum

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

- Barnrum

Lister/dörrar/fönster : standard fabriksvitt

Hej, Jag skulle vilja ha lite råd kring beige kulör till köket. Vi ska lacka om ett vitt kök, kommer ha integrerade vitvaror, vitt kakel och lite oklart med bänkskiva. Här är inspobild som jag skulle vilja efterlikna: https://i0.wp.com/cocolapinedesign.com/wp-content/uploads/rimage-9-50.jpeg?resize=1024%2C768&ssl=1 Vi hade kalk i hallen i vårt förra hem, tror du den är för mörk? Jag vill att den ska kännas lätt men varken dra i för mycket gult eller grått. Ljusinsläpp från sydost. Vardagsrum: här skulle jag vilja ha en ännu ljusare beige. Nästan så man inte tänker att det är beige men att det blir fint mot vita lister (standardvit), tavlor osv. Och känns lite ombonat. Här är det stort ljusinsläpp men från norr. Från vardagsrummet ser man in i en matsal som vi kommer att använda till barnrum. Här skulle jag vilja ha tips på en färg som skulle passa fint i kombination med vardagsrummet men ändå passar fint för ett barnrum. Tack!

2023-06-01 11:34:26

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Jag hjälper dig gärna men för att du ska få så bra hjälp som möjligt så behöver jag lite mer information. Vad har du för färgkod på köksluckor och på dina fönster, dörrar och övriga snickerier?

det påverkar vad som blir snyggt och hur du kommer att uppleva slutresultatet.

återkom med detta samt gärna en planlösning så fortsätter vi sedan 😊

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, Det är köksluckorna som ska målas om från vita till beige/greige. Lister är fabriksmålade vita så antar S0502-Y. Fönster samma vita men sen är dörrarna målade kritvita. Tror helt obruten färg, och de målar vi gärna om. Vi kommer ha ett vitpigmenterat ekgolv från kährs. White loft plank. Så jag vill ha råd om beige/greige ljus lätt färg till luckorna och en vit som passar fint tillsammans till väggarna. I vardagsrum tippar jag på att snickerierna också är i S0502-y. Stort tack!

05/06/2023 10:10:05

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen 

Färger upplevs olika i olika ljus men även olika beroende på vilka andra kulörer du ser samtidigt.

dina vita detaljer som tak, fönster, dörrar och lister utgör tillsammans en ganska stor yta som du kommer att se samtidigt. Den vita tonen på dessa detaljer kommer därför att påverka hur du upplever slutresultatet.

Finast är om allt vitt är målat i samma vita kulör. Då ser det vita vitt ut. Om man har lite olika vita toner så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex en varmare vit lite gulare än den egentligen är ihop med kritvitt som kan få ett blå-stick ihop med varmare vita detaljer.

Kolla gärna upp färgkoden på de vita detaljerna. Idag så kan man även få kritvita snickerier från fabrik. Lättaste sättet att ta reda på det är att jämföra färgprover på de vanligaste vita kulörerna S0502-Y och S0500-N med dina vita detaljer och se vilken som kommer närmast. 

Återkom gärna med detta så fortsätter vi sedan 😊

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Vad bra! Då är det S0502-Y på de flesta detaljerna. Jag tror vi kommer behöva måla om taket också när vi ändå gör så mycket annat.

08/06/2023 11:18:11

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen 

Tack. Kika på  LADY 10678 Space till luckorna och  LADY 1875 Sans till väggarna i kök och vardagsrum. Måla taken i  LADY 1001 Eggvit om alla övriga vita detaljer är i S0502-Y. Den är något vitare än S0502-Y men ändå en varmare vit ton.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna upplevs på olika ställen i rummen.

För matta och vackra väggar målar du  LADY Pure Color,  LADY Balance eller  LADY Wonderwall. Köksluckor och övriga snickerier målas med  LADY Supreme Finish som finns i fyra olika glansgrader. Taken målas  LADY Interior Finish om det är trätak och  LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Nu ska vi snart kunna provmåla i lägenheten. Så kul! Ska provmåla sans i vardagsrummet och har även köpt en provburk silke. Vill att den ska kännas ljus färgen. Till sovrummet bredvid vardagsrummet funderade jag på pale linden eller space. Passar det till sans eller silke? Rummet som är i mitten av de tre sovrummen som ligger på rad kommer målas i deep paris (hittar inte ncs-kod) från nordsjö efter önskemål från ena barnet. Till stora sovrummet funderade vi på mohair. Vill gärna att allt ska passa ihop. Vad tror du? Eller har du andra förslag? Vi beslutade att behålla köket vitt. Så där blir det veddinge vita luckor från Ikea. Vet du vit som passar bra till lister? Just nu är de kritvita just i köket. Du får gärna tipsa om fin färg till väggarna i köket också. Gärna något ljust men inte mer önskemål än så! :) Tack på förhand!

05/08/2023 14:23:19

Svar:

Hej! Nu har vi provmålat. Sans blev lite för mörk och silke drog lite mot grönt. Kan det vara att golvet har lite rött i sig som gör detta? Golvet upplevs ljusare än på bild. Har tagit reda på vad listerna har för kod och det är inte som jag skrivit tidigare (förlåt!!) utan det är klassisk vit (S0500-N) genomgående i hela lägenheten. Skulle önska en vit med lite brytning i till vardagsrummet. Tycker så fint när man ser de vita listerna men mot en ljus ljus ljus beige eller greige. Skickar med en bild på golvet. Stina

07/08/2023 13:42:11

Svar:

Ett tillägg: alla golvlister är tyvärr i S0502-Y i hela lägenheten…

07/08/2023 16:13:04

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Det finaste är om allt som ska vara vitt, tak, fönster, dörrar och övriga vita detaljer eller vita väggar, målas i samma vita kulör. Om man blandar olika vita toner så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita detaljer lite gulare än de egentligen är när man ser dem ihop med kritvita detaljer som då kan få ett blå-stick.

Kan du tänka dig att måla om golvlisterna i samma vita ton, S0500-N, som övriga vita detaljer?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Japp, kommer måla om alla lister så det blir samma vit. Nu när vi provmålat lite märker jag att just vardagsrummet är väldigt svårt pga alla vinklar. Färgen ser så olik ut på alla väggar. Kanske lättast att köra helt vitt där.

09/08/2023 12:01:21

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Alla färger kommer upplevas olika i olika ljus och vinklar, även de vita. Det kan man inte komma ifrån.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Nä precis, det förstår jag. Har du tips på färg för de andra rummen? Jag har hunnit måla sovrummet i blek sand och rummet efter kommer vara deep Paris. Har du förslag på det tredje sovrummet samt köket?

10/08/2023 12:14:13

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Lite osäker på vilken kulör du landade i i kök/v-rum samt vad Deep Paris har för färgkod. Återkom med detta så fortsätter vi:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen! Nu är det jag igen :) Nu har jag (tror jag haha) landat i att måla om alla lister och snickerier i lägenheten i 0500n. Och vardagsrum och hall i froströk. Med alla vinklar och vrår är det den som känns bäst på alla väggar. Om jag vill ha en som är snäppet ljusare till inte hallen eller korridoren, vad rekommenderar du då? Och i köket vill jag antingen ha en vit som matchar veddinge vit, eller fortsätta med froströk. Funkar den ihop med luckorna? Och är det Lätthet jag ska ha om jag väljer vit? Och slutligen passar pald linden (rummet med öppning till vardagsrummet) och space (arbetsrum vid köket) ihop med froströk? Tusen tack för hjälp! Stina

13/09/2023 12:32:59

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om du målar om allt som är vitt, tak, fönster, dörrar och övriga snickerier och du har köksluckor i Veddinge vit så kika på  LADY 1624 Lätthet till allt som är vitt.  LADY 1376 Froströk fungerar även till den. Vill du har en snäppet ljusare så kika på  LADY 0486 Silke.  LADY 8281 Pale Linden och  LADY 10678 Space fungerar i sammanhanget. Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack! Kan även exhale fungera i rummet bredvid vardagsrummet? Där froströk blir den färg man ser den tillsammans med. Och så undrar jag om reflektion kan funka tillsammans med veddinge vit i köket. Eller ligger den för nära froströk som är i hallen i anslutning till köket?

19/09/2023 12:44:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om du byter ut  LADY 8281 Pale Linden mot  LADY 7637 Exhale så kan det fungera. Provmåla igen:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top