Väggfärg

Kategorier:

- Kök

Hej! Vi har ett kök med luckor i färgen S2502-B. Bänkskivan är i trä och stänksskydd/kakel är gråmönstrat. Har jämfört snickerierna med S0500-N och S0502-Y50R och tycker att dom går mer mot S0500-N. Köket är avlångt och rätt litet ca 10kvm, vi skulle vilja få in någon härlig och mysig färg som inte gör att luckorna går för mycket mot blått. Färgen får gärna vara lite ljusare för att rummet inte ska bli för mörkt. Resten av lägenheten är målad i S2005-Y20R och S1002-Y24R men vill att det ska hända lite mer i köket och att det ska gå fint ihop med resten av färgerna i lägenheten. Har ni några förslag på vad som skulle kunna passa här?

10/02/2024 13:18:02

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Era köksluckor i S2502-B har en blågrå kulör. Det kan man tyvärr inte trolla bort. Det blå förstärks när man samtidigt ser en varmare kulör som tex beige, gult, varma grå osv.. Om man inte vill att luckorna ska upplevas blåare än de är så undviker man alltså varmare kulörer ihop med dessa.

Ser nu att ni har beige toner i övriga delar av bostaden. Kan ni tänka er att måla om dessa rum eller måla om luckorna?

Återkom med detta samt gärna en planlösning så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Hela lägenheten har varit målad i en mer grå och kall ton som vi nu försöker att få bort genom att måla i mer varma toner. Helst hade vi velat ha kvar köket som det är men det kanske inte går att komma undan att luckorna kommer upplevas mer kalla/blå om vi vill ha varmt annars. Eventuellt att vi skulle kunna lämna in luckorna för lackering men tanken är att vi inte ska bo här så länge till och vill göra det så enkelt som det går. Bifogar planlösning här. Vi har köksskåp på ena sidan i köket och andra sidan är en vitmålad vägg. Hälsningar, Melisa

16/02/2024 08:45:24

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Om luckorna har kvar sin gråblå kulör och ni samtidigt vill ha kvar de varmare toner ni redan målat med så kika på en mörkare lite mer kulört ton. Då skapar man lite kontrast och får ihop helheten. Luckorna har dock en blå kulör S2502-B.

Kika tex på  LADY 2336 New York,  LADY 20162 Mellow,  LADY 4629 Skuggblå,  LADY 5044 Blåis,  LADY 5249 Linblå,  LADY 5490 Serene Blue,  LADY 20142 Daydream,  LADY 20145 Wisdom,  LADY 3377 Slate Lavender eller  LADY 4622 Plommon.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall, LADY Essence eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top