Färger som harmoniserar

Kategorier:

- Sovrum

- Övrigt

Lister/dörrar/fönster : Standard vit vid husbygge p g a dörrar standard.

Hej! Vi bygger hus och har ingen möjlighet att provmåla. Vi har valt Jotun Form till kök, hall och allrum. I anslutning finns ett vardagsrum, funderar på Band Stone där. I anslutning till kök, hall och allrum (ej vardagsrum) finns 3 sovrum och en tvättstuga. (Vi kommer inte att måla tak, dörrar, lister etc, det blir den vita som ingår.) Är ute efter färger till dessa rum som harmonierar med Form men som ändå ger kontrast. Gillar t ex healing lavender, blå eller gröna dämpade färger men vet inte vilka som passar med Form. I tvättstugan som gränsar till köket kan jag tänka mig något "roligt" typ antikgul eller rostrött, bara det funkar med Form. Annars får det bli Washed Linnen i tvättstugan. Tacksam för hjälp!

10/02/2024 18:01:28

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Alla snickerier och tak ska målas på plats. (Vi har inga fönsterfoder och fönstren är svarta både ut- och invändigt, med spröjs.) Jag har fått tag på målerifirman som svarar: ”Tyvärr har jag ingen ncs kod till taken. Jag tror att den är på s 0200-N alt s0300-N. Vi målar med Scotte R2 från Beckers i tak. (den är obruten). Snickerierna beror på vilken kulör dörrar och karmar har, där brukar vi måla samma. Oftast blir det S0502-y.” Köksluckor blir Marbodal Tall (form): S 5005-G50Y med glanstal 25+/-5. Bänkskivan är kvartskomposit Moorland Fog. Jag har försökt hitta en färg till kök, hall och allrum som passar med köksluckor och bänkskiva men tycker det är jättesvårt. Har tittat på Form, Washed Linen, Present, Soft Comfort och Gentle Whisper. Alla är fina men vad passar med bänkskiva och köksluckor? Öppen för andra förslag även om jag har snöat in på beige och brunt. Kakel har vi inte valt men känns som att matt svart kanske är det enda som passar. I vardagsrummet tänker jag en mörkare nyans som bryter, t ex Band Stone. I övriga rum något som harmonierar, blått, grönt, lila, healing lavender skulle vara fin i sovrummet t ex. Tycker även om dämpade röda/roströda/lila färger. Gärna något ”roligt” till tvättstugan, skåpen där är standardvita. Bänkskivan i tvättstugan är Delano Oak 599: https://www.marbodal.se/kok/kokstillbehor/bankskivor/laminatbankskivor/ På LB-Hus hemsida så kan man se huset i 3D-bilder: https://www.lbhus.se/vara-hus/lb-optimal-134-sadel/ Så lyxigt att få välja ett helt hus men känns helt hopplöst att hitta någon helhet i detta. Så tacksam för hjälp! Hälsningar Mona

23/02/2024 12:57:14
Go to top