Måla väggar och tak i vardagsrum

Kategorier:

- Vardagsrum

Lister/dörrar/fönster : Vit

Angränsande rum : Kök Ballingslöv pärlgrå väggar i kök ’Stockholms vit’

Vill måla om väggar (och ev tak) i vardagsrum till en färg som ger en varmare känsla. Idag målade i ljus pärlgrå som går mot blått i visst ljus och känns kallt.Tanken när vi målade vardagsrummet var att matcha med köket, ett Ballingslöv i pärlgrå och väggar i köket i ’Stockholms vit’ eftersom öppet mellan vardagsrum och kök. Har även en hel tegelvägg i köket (ett 60-tals hus) med fina färger.

11/02/2024 10:49:17

Kommentar

X

11/02/2024 10:54:43

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för snabb återkoppling. Fönster, fönsterkarmar och list runt fönster är i S0502-Y och dessa vill vi behålla som de är. Även golvlisten i köksdelen är i samma färg. Köksluckor är i pärlgrå S1500-Y. Väggfärgen i köket känns lite vitare, inte lika gul som S0502-Y. Däremot är portal mellan rummen, taklist i vardagsrum, golvlister i vardagsrum målade i vit bas (obruten färg). Den kan målas om eller behållas. Vi har även ett elementskydd i vardagsrummet med en träram som också skulle behöva ny färg. Färgen som vi kommer välja i vardagsrummet kommer kanske även välja i hallen. Eller om du föreslår en annan färg där. Det här med färg är så svårt 😄

13/02/2024 13:01:11

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Har du möjlighet att kolla upp vilken färgkod köksluckorna har? S1500-Y finns ej. Återkom med detta samt en planlösning så fortsätter vi:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej. Ser det blev ett tecken fel i färgkodan på köksluckorna. Se bifogat kopia på Ballingslöv. Vänliga hälsningar Carina

14/02/2024 16:01:48

Svar:

Hej, ser att du även efterlyser en planlösning. Lite osäker vad det är du vill att vi tar fram. Vårt primära mål är att måla om väggar i vardagsrum och byta golvlist till allmoge (69mm) i S0502-Y. Taklist kanske vi målar på plats. Karmar runt fönster och även fönstren i sig behålls som de är. Fönster byttes för några år sedan det målningsarbetet ser fortsatt fint ut.

14/02/2024 16:11:37

Svar:

Hej Sorry att jag är lite korkad 😊 Kan det vara en skiss över huset inomhus du efterlyser. Bifogar nu en bild

14/02/2024 17:30:17

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen, tack. Det blir lättare att hjälpa dig om jag ser hur rummen angränsar till varandra:)

Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Era köksluckor i S1500-N har en ljus gråblå ton där det blå draget förstärks när man ser dem tillsammans med varma kulörer som tex S0502-y, beige, varma grå, gult, grönt osv. Vill man inte förstärka köksluckornas blå ton så undviker man alltså varmare toner som ovan.

Å andra sidan har ni en gul tegelvägg samt varmare vita detaljer som blir finare ihop med just varmare väggkulörer.

Från v-rum så ser man köksluckorna i ett visst läge och de kommer därför att påverka vad som blir fint i matrum/v-rum.

Om du inte kan tänka dig att måla om köksluckorna så behöver du kompromissa lite. Antingen väljer ni en lite kallare kulör som passar med köksluckorna, tex  LADY 1622 Reflektion eller  LADY 12077 Sheer Grey som kan fungera med luckorna men som blir mindre bra med de varma vita snickerierna och gult. Alternativt kika på  LADY 1024 Tidlös,  LADY 1973 Antikgrå eller  LADY 10679 Washed Linen som är lite varmare och passar med varmare vita snickerier men alltså kommer att få luckorna att se blåare ut.

Ett annat alternativ är att välja mer kulörta och mörkare toner. Då skapar men lite kontrast och man brukar då tänka lite mindre på dessa färgfenomen. Kika tex på  LADY 2336 New York,  LADY 9924 Larvikitt,  LADY 5044 Blåis,  LADY 4629 Skuggblå eller  LADY 20162 Mellow.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall, LADY Essence eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej och stort tack för vägledning och inspiration. Nu kommer vi ta nästa steg och slutligen bestämma färger. Med din vägledning har vi fått hjälp och utbildning kring färger, rött/gult och beige/grått. Tack!!🙏. Och stort tack igen för snabb återkoppling 👍

15/02/2024 22:13:38

Svar från kulörrådgivaren:

:))

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top