Färgsättning

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

- Kontor

Lister/dörrar/fönster : Bomull?

Hej! Vi har flyttat in i en lägenhet byggd 1948 som är stilren funkis men med ovanligt god takhöjd (ca 2,60). Sociala ytorna, gästrum, kök ligger alla i söderläge. Två sovrum i norrläge. Hallen vi använder (finns två eftersom det har varit två lägenheter) har inga fönster. Vi har tänkt oss något som både känns stiligt och tidslöst, men även kulört och piggt/ombonad. Stiligt ja- men även hemtrevligt. Jag är inne på någon gul nyans i ”biblioteket” som används som vardagsrum/tv-rum. Där kan vi även tänka oss att måla taket, antingen i samma eller annan nyans. Där har vi även vita Ikea billy bokhyllor som vi skulle vilja måla i en stilig accentfärg. I fil angränsar ”vardagsrummet” som används som matrum/sällskapsrum. Där vill vi ha det stiligt och ljust- men inte kritvit. Köket kommer renoveras om helt och även där kan vi tänka oss något gult. I hall och kontor/gästrum finns en grön färg som jag tror liknar subtile green. Den är helt ok men vi kan lika gärna måla om för att det ska passa helheten. De andra rummen som är i norrläge är nu vita som känns otroligt kalla och trista. Ett är vårt sovrum där vi vill ha ombonat och lugnt- andra är ett barnrum där det kan vara lekfullt (gärna grönt/eller och gult, med rosa detaljer osv). Jag utgår från att det vita är standardvit för lister och fönster. När det gäller de gula har jag kikat på soft radiance, earthy Yellow, fresh pasta, masala, lysning, gul antik… ja you name it. Vad blir både stiligt, tidslöst men också ombonat och uppiggande? Jag kollar på allt och velar mellan allt:) Något mer vi behöver lägga till?

2024-02-11 20:55:51

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen Annika! Färgen runt fönster osv är mest lik bomull (S0502-Y). Bifogar planlösningen med förtydligande kring läge (norr/söder). Tack på förhand!

03/03/2024 00:01:37

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen, tack. Vad har du för färgkod på köksluckorna?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Köket kommer ha mestadels rostfritt stål och trä. Med vänlig hälsning, Ida Överland

06/03/2024 15:42:26

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Lite osäker, så inga målade luckor?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej igen, precis, inga målade luckor :)

07/03/2024 14:43:46

Svar från kulörrådgivaren:

När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars. Nu ligger ju ert kök ganska avsides så här hade jag nog väntat med köket och börjat med v-rum/bibliotek.

Kika på  LADY 1632 Rock Sugar,  LADY 11173 Humble Yellow eller  LADY 1303 Observe till biblioteket och  LADY 10678 Space,  LADY 1931 Kokos eller  LADY 1875 Sans till v-rum. Måla allt som ska vara vitt tak, fönster, dörrar och övriga snickerier i  LADY 1001 Eggvit.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur ni upplevde dessa kulörer så fortsätter vi med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall, LADY Essence eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top