Grönt till ljusgråa köksuckor?

Kategorier:

- Kök

Lister/dörrar/fönster : Målas om till kritvit

Angränsande rum : Köket ansluter till en genomgångshall som ska målas om, troligen till vitt men kom gärna med ett matchande förslag.

Vi gör om i köket och jag funderar på att måla köksväggarna i någon grön nyans men vet inte om grönt kommer funka med ljusgråa luckor. Luckorna blir Ikeas ljusgråa Lerhyttan (färgkod S 2500-N) med svarta handtag. Golv i köket blir en något ljusare/gråaktig ek, mörk betongfärgade bänkskivor och en köksö med ekskiva. Köket ansluter till en genomgångshall som ska målas om till någon ljusare färg, föreslå gärna något som skulle kunna funka tillsammans med köksväggarna. Om det inte finns någon grön nyans som passar till köket med de ljusgrå luckorna funderar jag på om den lite rosa kulören "indi pink" kan bli fin. Jag är ute efter en ljus och lite mild/lugnare känsla. I övriga delar av huset har vi övervägande ljusa/vita toner.

27/03/2024 23:07:30

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte ALLA dessa detaljer ska målas i bostaden, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning samt färgkoder i angränsande rum till hallen, så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, alla dörr/vägglister kommer målas om men troligen inte fönsterlisterna. När jag jämför ligger de närmare S0502-Y. Golvet kommer att läggas om till en mer beige ekfärg. Väggarna i hallen som syns och trappen ned kommer att målas om i någon neutral färg (inte bestämt vilken). Vardagsrummet har en ljus tapet som går åt vit/beige, men kommer att göras om när köket är klart. Bifogar bilder på planlösning, gamla köket, och bild på vilket färg det nya golvet får. Det blåa kaklet kommer bytas ut mot en vit marmorerad väggplatta.

01/04/2024 08:48:42

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

I vanliga fall hade jag rekommenderat att utgå ifrån den varmare vita tonen på era fönster, S0502-Y eftersom dessa kan vara lite knepiga att måla om men eftersom ni har köksluckor i grålila så blir det finare om ni målar allt som ska vara vitt tak, fönster, dörrar och övriga listverk i en mer kritvit vit ton som tex  LADY 9918 Klassisk Vit.

Lerhyttan Grå har en grå ton med ett drag av lila som gör att denna kökslucka kan upplevas lite grålila, speciellt ihop med varmare toner som beige, varma vita (stockholmsvit) varma grå, gröna, rosa osv. Detta behöver inte vara fel men är bra att känna till. (Lerhyttan Grå fungerar egentligen bäst ihop med kritvita snickerier.) Om man inte vill förstärka det grålila draget så undviker man alltså varmare toner. Kika på  LADY 2104 Teblomma eller  LADY 1622 Reflektion till kök/hall/v-rum. 

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. Återkom sedan med hur du upplevde dessa toner så fortsätter vi med övriga rum.

För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, Nya LADY Wonderwall, LADY Essence eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.



Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Jag har provmålat och tycket att det blir något för ljusa toner med teblomma och reflektion. Om vi väljer att även måla om fönsterlister så vi hamnar närmare S0500-N på lister och karmar blir det lättare att välja en annan kulör då? Finns det någon ljusare "greige"- ton som skulle kunna funka?

03/04/2024 17:30:48

Svar:

Vi har helt släppt tanken på grönt. Vad tror du om kulören kokos, skulle den kunna funka? Om vi målar lister/fönster i en neutral vit.

03/04/2024 18:41:36

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Era luckor har en grålila ton och kommer alltså upplevas mer lila om man ser dem ihop med varmare toner. Läs gärna mitt tidigare svar om detta:)

 LADY 1931 Kokos har en gulare underton vilket gör att den får luckorna att dra mer mot lila.

Finaste vita är kritvit,  LADY 9918 Klassisk Vit. Måla allt som ska vara vitt tak, fönster, dörrar och lister i denna.

En mörkare grå ton blir lika luckorna men kommer ändå vara lite olik vilket gör att det kan upplevas lite "fel".

Ett alternativ kan vara att välja en mörkare mer kulört ton till väggarna i köket. Då skapar man lite kontrast mellan de vita ytorna och de grålila väggarna och man brukar då tänka mindre på dessa färgeffekter, även om de inte försvinner. Kika tex på  LADY 2336 New York,  LADY 5200 Dusky Blue,  LADY 4629 Skuggblå eller  LADY 9924 Larvikitt.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Tack för dina råd, vi kommer välja klassisk vit till köksväggarna.

06/04/2024 12:22:16

Svar från kulörrådgivaren:

Glöm inte att provmåla:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top