Färgval till väggar och tak

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

- Hall

Lister/dörrar/fönster : Lister, fönster: S 0502-Y. Ytterdörr: S3005-Y20R. Tak: Ej bestämt.

Hej! Vi har gjort ett lite tokigt färgval och har fönsterkarmar och salning i färg S 0502-Y och köksluckor i färgen S 1500-N. Detta går inte att ändra. Nu ska vi välja färg på väggar och tak till vardagsrum, hall och kök (öppen planlösning). Vi har tänkt att vi ska måla väggarna i antingen Bomull eller Tidslös (medvetna om att köksluckorna kommer upplevas mer blå, men vi vill hellre det än att karmar och salning upplevs som gula). Ser du något annat alternativ, om vi vill måla med en ljus färg? Finns det exempelvis någon färg mittemellan Bomull och Tidlös? Vi är lite oroliga för att Tidlös blir för beige. Och vilken färg hade du rekommenderat för taket i hallen / vardagsrummet / köket? Bomull även där eller bryter man av med Klassiskt Vit? Rekommenderar du samma för badrum, där lister, fönster också har färg S 0502-Y? Tack!

01/04/2024 14:11:41

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Luckor i s1500-N har en gråblå ton där det blå draget förstärks ihop med varmare toner som varma vita (S0502-Y), beige, varma grå, gröna, gula toner osv...

Samtidigt passar varmare vita snickerier bättre ihop med just varmare toner vilka alltså fungerar sämre med luckorna. Varmare vita detaljer och även varmare vita väggar kommer även att upplevas gulare än de egentligen är när man ser dem ihop med luckorna.

Här behöver ni komprovmissa lite.

Kika på kallare mörkare toner som tex  LADY 4629 Skuggblå,  LADY 2336 New York,  LADY 9924 Larvikitt,  LADY 5200 Dusky Blue eller  LADY 5044 Blåis. Då skapar man lite kontrast och brukar tänka lite mindre på gula snickerier och blå luckor även om man inte kan trolla bort färgeffekten.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Tack för input gällande kallare mörka toner! Ser du något annat alternativ, om vi vill måla med en ljus färg? Finns det exempelvis någon färg mittemellan Bomull och Tidlös? Och vilken färg hade du rekommenderat för taket i hallen / vardagsrummet / köket? Bomull även där eller bryter man av med Klassiskt Vit? Rekommenderar du samma för badrum, där lister, fönster också har färg S 0502-Y? Tack!

03/04/2024 21:37:28

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Om du vill ha en ljusare ton så behöver du kompromissa. Antingen väljer man en ljusare kallare ton som fungerar med luckorna tex  LADY 1622 Reflektion men som fungerar mindre bra ihop med era varmare vita snickerier och därför också kommer upplevas lite kallare än de egentligen är ihop med snickerierna, precis som luckorna.

Eller, så väljer man en ton som fungerar med snickeierna som tex  LADY 1024 Tidlös men som är en varma ton som alltså får luckorna att upplevas lite blåare.  LADY 12123 Contemporary White är ännu varmare.

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

I vanliga fall rekommenderar jag alltså att man målar allt som ska vara vitt tak, fönster, dörrar och snickerier i samma vita ton men en gulare vit ton i taket skulle få luckorna att upplevas blåare.

Provmåla igen.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Tack för svar. Hur tror du Silke på väggarna kommer upplevas mot Bomull i tak och fönster och luckorna i s1500-N? Mvh, Charlotte

04/04/2024 12:55:52

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

 LADY 0486 Silke är fin men blir bättre ihop med krivita vita detaljer. Den har även en mer gyllene ton vilket kommer få kökluckorn att upplevas blåare. Hur upplevde du de kulörer jag tidigare tipsade om?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top