Vilken vit ska jag välja?

Kategorier:

- Övrigt

Dörrar/fönster/garageport :

Grundmur och tak :

Vi ska måla om våran sommarstuga, gäststuga och förrådsbyggnad i vår. Har bestämt oss för att den ska bli helvit. Tak och plåtdetaljer samt belysningar är svarta. Vi har även en badtunna, utekök, möbler mm som är svarta. Nu är vi så osäkra på vilken nyans man ska välja. Vill att den ska upplevas som ren vit utan att sticka i ögonen.

11/04/2024 17:35:23

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Vad har du för färgkod på fönster, dörrar och ev garageport? Den färgkoden påverkar vilken vit kulör som blir fin på fasaden. Återkom med detta så hjälper jag dig gärna vidare:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Fönstren är vita plastfönster och några garagedörrar har vi inte. Dom andra dörrarna ska målas.

14/04/2024 21:45:56

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Vad har du för färgkod på de vita plastfönstren?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Det vet jag tyvärr inte

15/04/2024 17:50:40

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita. Därför rekommenderar jag att du kollar upp färgkoden på dessa. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta så fortsätter vi sedan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

RAL9016 är färgen på fönstren

18/04/2024 12:51:34

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen. Kika på  JOTUN 9918 Klassisk Vit om du vill ha ett helt vitt hus. Om du upplever att denna blir för vit så kika i stället på en nästan vit som tex JOTUN 1638 Horisont, 1928 Sommarsnö eller 1274 Dus till fasaden. Måla alla vindskivor, knutbrädor och foder i  JOTUN 9918 Klassisk Vit.

Provmåla på skivor som du kan flytta runt och se hur kulörerna upplevs på olika ställen.

Träfasad, vindskivor, knutbrädor och foder målas med  DEMIDEKK Infinity eller den mattare  DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och dörrar målas med  DEMIDEKK Infinity Details.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top