Köksfärg

Kategorier:

- Hus

Dörrar/fönster/garageport :

Grundmur och tak :

Hej. Vi ska ett nytt hus och vi ska välja färg till våra köksluckor. Som du ser så är det en väldigt öppen planlösning och köket kommer ligga åt syd/sydost. Lister, fönster, trappa och dörrar kommer målas i 0500-N Klassisk vit. I matsalsdel/vardagsrum (långsidorna angränsade till köket) kommer tapetseras i en linnetapet som är väldigt lik er färg Tidlös. Jag vill ha en vit färg som är aningen mjukare och bruten mot klassisk vit och har kikat på Reflektion och Letthet. Men jag vet ju att det inte är bra att blanda vita färger så de tar fram varandras ”sämre” nyanser mot varandra. Har du andra förslag jag bör kika på eller hur ska jag tänka med de förslag jag har. Rädd för att den ska antingen för grå eller gul ut. Bilden på köket är inspiration för ”mjukheten” i färgen.

13/04/2024 21:24:38

Svar från kulörrådgivaren:

Hej 

Har du möjlighet att ladda upp en bild på tapeten så vore det toppen?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Absolut. Du fick även med nyansen på golvet.

15/04/2024 15:27:31

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Vidare så är det finast om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

Så, om allt annat som är vitt tak, fönster, dörrar och snickerier är målat i S0500-N, måla även köksluckorna i  LADY 9918 Klassisk Vit om de ska vara vita. Om du vill ha en aningens mörkare eller ljusare ton på luckorna så kika på  LADY 8470 Smooth White eller  LADY 8395 Vit Komfort till skåpen.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top