Färgval inomhus

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Övrigt

Lister/dörrar/fönster : Ingen satt ännu, se fråga

Angränsande rum : Ingen satt ännu, se fråga

Hej! Jag totalrenoverar en sekelskifteslägenhet och planerar att måla in alla snickerier i en färg som är lite mörkare än väggarna. Tänker mig gråbeige. Vill ha mysigt och ombonat. Har funderat på färgen space för snickerier men undrar 1) drar den lätt åt grönt? 2) vad för väggfärg skulle ni rekommendera till, som inte är alltför ljus men ändå skapar kontrast mot snickerierna, samt som inte framhäver det gröngula i space? 3) något alternativ till space ni skulle rekommendera? Förutsättningarna: Norrläge och söderläge :) I norrläge är det på sommaren mycket gröna träd utanför (som ev förstärker det gröna?). Viktigast för oss att färgen funkar i rummen mot norrläge eftersom snickerirgen kommer användas på hela köket som ligger mot norr Tack på förhand!

14/04/2024 15:53:35

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Kommer du även att måla om fönster? Om inte vad har dessa för färgkod? Det påverkar övrig färgsättning.

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att ladda upp en planlösning samt ovan färgkod så vore det toppen? Den behöver inte vara så avancerad, bara så att jag ser hur rummen hänger ihop. Återkom med denna så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Fönster kommer målas i samma färg som alla snickerier. Mvh, J

15/04/2024 16:29:42

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Tack. Har du även en planlösning att ladda upp så vore det toppen?

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej, Bifogar planlösning. - Vrum och kök ligger mot norr, men mycket dagsljus givet högt upp i huset. Gröna träd utanför på sommaren - Sovum ligger mot söder. Gult hus mittemot. Nya tankar: - Tror space blir lite tam/ljus att ha på snickerierna. Vi gillar tudor som väggfärg men har ingen aning hur vi ska matcha den på snickerierna. - Vi vill gärna ha mörkare väggfärg i inre hall+hall. Det är rum utan fönster som vi vill göra mysiga och ombonade. Kommer byggas bokhylla och mkt belysning. Väggfärgen i dessa rum ska då alltså fungera med snickerifärgen i resten av lägenheten (svårt att byta snickerifärg då det är rätt stora öppningar mellan dessa rum). - Ev ljusare snickerifärg i alla sovrum (alla 4 rum mot söder). - Vår köksfirma har testat om en färg (dock från annat märke) men som jag brutit i Jotun i ncs 2003-Y42R som är fin, kanske lite grå? Har du någon liknande och kan föreslå en ljusare väggfärg till den? - Se gärna bifogade bilder för inspiration Tack på förhand!

22/04/2024 10:19:49

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen, tack.

När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Om ni gillar  LADY 0552 Tudor så kika på  LADY 10342 Kalkgrå eller  LADY 12180 Present till snickerierna och  LADY 12182 Gentle Whisper eller  LADY 10341 Kalk till snickerierna. 2003-Y42R blir för röd i sammanhanget. 

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top