Val av väggfärg

Kategorier:

- Vardagsrum

- Kök

- Hall

Lister/dörrar/fönster : Standard vit

Angränsande rum : Ej bestämt

Hej, vi ska ha ett kök med nsckod s5005-y20r (IKEA Upplöv) och mörkbrunt trä (IKEA Sinarp). Bänskiva är inte vald än men lutar åt något mörkgrå, nästan svart, med inslag av beige/vitt alternativ en beige bänkskiva. Vi ska nu välja väggfärg till detta. Kan ni hjälpa oss? Vi är ute efter något beige/grå-aktigt? Färgen ska pryda både vardagsrum, kök, entre och hall (öppen planlösning).

14/04/2024 18:46:19

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.


Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej Annika, Vita detaljer har nsc S 0502-Y, det omfattar ytterdörr, innerdörrar, fonster, foder runt dörrar, golvlister och smygar. Vi kommer inte ha foder runt fönster utan där blir det gips mot smyg. Vi kommer heller inte ha några taklister. Köksluckorna är en blandning av IKEA-kök "Upplöv" (nsc S 5005-Y20R) och "Sinarp" (saknar nsc-kod, men en lucka med illustration av mörkbrunt trä).

15/04/2024 17:03:30

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen, tack. Det finaste är om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

Så, om dina detaljer är i en varmare vit ton som S0502-y så måla även taken i en varmare vit ton tex  LADY 1001 Eggvit. Eggvit är något vitare än S0502-y men ändå en varm vit ton.

Kika sedan på  LADY 10678 Space,  LADY 1931 Kokos,  LADY 1140 Sand,  LADY 12075 Soothing Beige,  LADY 1931 Kokos eller  LADY 1875 Sans till väggarna i de allmänna utrymmena. 

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top