Väggfärg kök

Kategorier:

- Kök

Lister/dörrar/fönster : Helvit

Hej, Vi har hela vårt hus målat medd väggfärgen S0502-Y50R . Nu ska vi göra om köket och har beställt luckor i färgen S2502-Y (gröngrå). Jag skulle vilja måla om köket I någon annan färg och har provat både Jotun kalk & kokos men tycker att de blirför mörka. Vill ha FN vit färg som ändå är lite bruten men inte så mkt som ovan nämnda. Vad tycker du?

15/04/2024 15:45:40

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Det mest harmoniska när man färgsätter i en grå och beige färgskala är att välja kulörer med ungefär samma rödhet/gulhet (kulörton). Om man målar en yta/rum i en varmare beige jämte en annan yta/rum i en mer grå ton så tenderar den grå ytan att upplevas kallare än den egentligen är och den beige ytan blir gulare.

Dina köksluckor i S2502-Y har en grå ton som ihop med den rödare S0502-Y50R kommer upplevas lite grågrön. S0502-y50R blir rosa ihop med luckorna.

Det finaste är även om du målar allt som ska vara vitt - väggar, tak, fönster, dörrar och snickerier, i samma vita kulör. Då ser det vitt ut. Om man blandar olika vita kulörer så tenderar de att förstärka varandras olikheter. Så upplevs tex varmare vita ofta lite gulare än de egentligen är ihop med vitare vita som också kan få ett blå-stick ihop med varmare vita.

Här behöver du alltså kompromissa lite. Kika gärna på en något mörkare och något mer kulört ton som tex  LADY 8281 Pale Linden,  LADY 6351 Tender Green eller  LADY 5028 Stratus.

Provmåla på stora papper som du kan flytta runt och se hur kulörerna blir på olika ställen i rummet, i olika ljus. För matta och vackra väggar målar du med LADY Pure Color, LADY Essence, Nya LADY Wonderwall eller LADY Balance. Trädetaljer som panel, lister, fönster, dörrar, karmar, köksskåp och möbler målas med LADY Supreme Finish. Den finns i glansgraderna Pure Matt, Silkematt, Halvblank och Superblank. Taken målas med LADY Interior Finish om det är trätak och med LADY Perfection om det är släta tak.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top