Val av färg

Kategorier:

- Vardagsrum

- Sovrum

- Kök

- Hall

- Barnrum

- Kontor

Lister/dörrar/fönster : ?

Jag ska flytta till ny lägenhet och vill måla om i alla rum (Kök, sovrum, barnrum, vardagsrum, hall, matsal) innan vi flyttar in. Tänker mig vitt i de flesta rum. Grönt/grått (i en mörkare nyans) i sovrum och en gul vägg i barnets sovrum. Har ni tips på vilka färger som skulle passa? Våra möbler är antingen vita eller mörkbruna. I köket kommer vi ha luckor i rökt ek från jke-design, samt vitt kakel.

17/04/2024 14:28:19

Kommentar

Tack!

17/04/2024 14:28:39

Svar från kulörrådgivaren:

Hej

Jag hjälper dig gärna men om du har möjlighet att kolla upp och återkomma med vilken färgkod (ncs) dina vita detaljer som dörrar, fönster, lister och köksluckor har, om inte alla dessa detaljer ska målas, så vore det toppen? Det påverkar vilka andra färger som blir fina och hur du kommer att uppleva slutresultatet. Lättaste sättet att ta reda på detta är att låna hem färgprover på de vanligaste vita, S0500-N och S0502-Y, och se vilken av dessa som kommer närmast dina vita detaljer. Återkom sedan med detta samt en planlösning så hjälper jag dig vidare med en färgplan.

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun

Svar:

Hej! Vi har ännu inte bestämt hur vi ska göra med lister. Runt fönster och balkongdörr är det vit färg, och den kommer vi inte göra något åt. Jag har jämfört ett färgprov och tycker att färgen 1624 Letthet (0501-Y01R) är den som matchar bäst. Lutar nog åt att använda denna färg i de vita rummen. Jag bifogar en planlösning. "Sovrum, matplats och sovrum" ligger i öster. Vardagsrummet har sol hela eftermiddagen och kvällen. Lägenheten är på våning 4 utan någon i vägen mot horisonten. "Sovrum" längst upp till vänster kommer vara barnets sovrum. Tänker att vi målar den väggen som gränsar till "matplats". I någon gul färg. "Allrum" längst ner till vänster kommer bli sovrum (dörr sätts in mot vardagsrummet). I sovrummet vill vi ha någon mellanmörk grå eller grön färg. Eventuellt sätter vi upp en fondvägg eller fototapet på väggen mot vardagsrummet. Vill eventuellt ha något med skog, men har inte bestämt. I vardagsrummet funderar vi på att sätta upp en fototapet på väggen mot "allrumet" (alltså sovrummet), och soffan kommer stå där. Soffan är mörkgrå. Eventuellt något i stil med detta: https://rebelwalls.com/se/misty-fir-forest Har du även tips på fototapeter som skulle blir fina på dessa 2 ställen och även matcha med en mellanmörk grön färg i "Allrum"/sovrummet?

26/04/2024 15:20:40

Svar från kulörrådgivaren:

Hej igen

Toppen, tack:) När man ska färgsätta en hel bostad är det ofta bäst att börja med kulörer till kök/v-rum. Därefter blir det ofta lättare att hitta vackra kulörer till övriga rum. Det kan lätt bli övermäktigt annars.

Vad tänker du för färg i köket, ljus, mörk, grön, gul, gråbeige...? Återkom med detta samt bild på valda tapeter och soffa, så fortsätter vi sedan:)

Line
Hälsningar Annika, Kulörrådgivare, Jotun
Go to top